Pajulahti isännöi kesällä ennätyksellisen suurta Euroopan nuorten paraurheilukilpailua

Näkövammaisia juoksijoita oppaineen vuoden 2019 European Para Youth Games -kisoissa.

Lahden Nastolassa sijaitseva Liikuntakeskus Pajulahti isännöi kesä-heinäkuussa 2022 toista kertaa nuorten paraurheilun kansainvälistä European Para Youth Games -kilpailutapahtumaa. Ilmoittautumisajan umpeuduttua joulua edeltävällä viikolla näyttää vahvasti siltä, että edellisten, Pajulahdessa vuonna 2019 järjestettyjen kisojen osallistujamäärä tullaan ylittämään selvästi.

EPYG-kisoihin oli määräaikaan mennessä ilmoitettu 711 osallistujaa 22 Euroopan maasta. Osallistujista 459 on urheilijoita. Muutama maa ilmoittaa osallistujamääränsä vasta vuodenvaihteen jälkeen, joten lopullinen osallistujamäärä tulee ylittämään 800 rajan, maamäärä nousee yli 25:n ja urheilijoita tulee olemaan yli 500. Vuoden 2019 kisoissa osallistujia oli noin 600, joista urheilijoita 350.

– Ensimmäisten ilmoittautumisten saavuttua oli ilahduttavaa todeta, että EPYG-kisoille on todella kysyntää ja tarvetta. Varmasti myös positiiviset kokemukset vuoden 2019 kisoista vaikuttivat siihen, että miltei kaikki maat ovat tulossa edellisiä kisoja isommin joukkuein. Tästä on hyvä jatkaa kisavalmisteluja kohti kesää ja tätä ainutlaatuista kisatapahtumaa, sanoo kisojen pääsihteeri ja Pajulahden valmennuskeskuksen johtaja Tero Kuorikoski.

EPYG on monilajitapahtuma. Lajeina ovat yleisurheilu, uinti, boccia, pöytätennis, maalipallo, pyörätuolikoripallo, judo, istumalentopallo ja sokkopingis. Istumalentopallo on uusi laji vuoden 2019 kisoihin verrattuna. Kaikki lajit käydään Pajulahdessa lukuun ottamatta Nastolan Rakokiven kentällä järjestettävää yleisurheilua ja Helsingin Mäkelänrinteessä järjestettävää uintia.

Suomen joukkue tullaan nimeämään keväällä. Tavoitteena on saada suomalaisedustus mahdollisimman moneen lajiin. Vuoden 2019 EPYG-kisoissa Suomen joukkueessa mukana olleista urheilijoista pöytätenniksenpelaaja Aino Tapola ja uimari Nader Khalili olivat kaksi vuotta myöhemmin edustamassa Suomea Tokion paralympialaisissa.

– Jos kiinnostaa tietää, miltä näyttää suomalaisen paraurheilun tulevaisuus, niin Pajulahden EPYG-kisoja parempaa tilaisuutta sen selvittämiseen ei löydy. EPYG-kisojen merkitys on kasvanut vuosien varrella myös muissa Euroopan maissa, mistä kertoo muun muassa se, että isot eurooppalaismaat tulevat Pajulahteen suurilla joukkueilla ja yhä useammasta pienemmästäkin maasta on edustus, toteaa EPYG-kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja ja Suomen Paralympiakomitean pääsihteeri Riikka Juntunen.

European Para Youth Games -kisoja on järjestetty pääasiallisesti kahden vuoden välein vuodesta 2011 alkaen. Ensi kesän kilpailut Pajulahdessa tulevat olemaan järjestyksessään kuudennet ja osallistujamääriltään tähän saakka suurimmat EPYG-kisat. European Para Youth Games järjestetään Pajulahdessa 27.6.–4.7.2022.

Kisasivut osoitteessa EPYG2022.fi

Kuva: Juhani Järvenpää