Peking 2022: Matti Suur-Hamarilla edellytykset toistaa neljän vuoden takaiset suurtekonsa

Matti Suur-Hamari Pohjoisen tähdet -taustalla

Matti Suur-Hamari, 35, on tuore paralumilautailun lumilautacrossin maailmanmestari tammikuulta Lillehammerin kisoista. Hän on myös saman lajin hallitseva paralympiavoittaja Pyeongchangin kisoista 2018.

Näiden saavutusten myötä imatralaislähtöinen laskija on yksi suurimmista ennakkosuosikeista, kun lumilautacrossin alaraajavammaluokan SB-LL2 finaali lasketaan Suomen aikaa varhain maanantaiaamuna 7. maaliskuuta Pekingin talviparalympialaisissa.

Maailmancupin kokonaisvoiton varmisti helmikuun puolivälissä Kanadan Big Whitessa australialainen Ben Tudhope, joka kuuluu Suur-Hamarin ja kanadalaisen Alex Masseyn kanssa samaan, monikansalliseen Team Unicorn -tiimiin. Suur-Hamari soi cup-voiton mielellään hyvälle ystävälleen, mutta Pekingissä on tarkoitus palata takaisin normaaliin päiväjärjestykseen.

– Tällä kaudella on ollut vähän huono trendi paralumilautailukisojen crossiradan rakentamisessa, että on rakennettu laskijoiden vauhtiin nähden liian pieniä muotoja ja liian tiukkoja käännöksiä. En halunnut riskeerata mitään, joten jätin kaksi viimeistä maailmancupin kisaa Ruotsissa ja Kanadassa suosiolla laskematta, vaikka paikan päällä molemmissa olinkin, Suur-Hamari sanoo.

– Halusin välttää tarpeettoman loukkaantumisen näin lähellä isoja kisoja. Valitettavasti itselläni on sellaisesta jo kokemusta, kun ennen vuoden 2019 Pyhän MM-kotikisoja loukkasin olkapääni pahasti. Nyt yritän varmistaa, että olen ainakin starttiviivalla Pekingissä, hän jatkaa.

Kiinalaislaskijat heittävät kovan haasteen kotikisoissaan

Suur-Hamari laskee Pekingissä lumilautacrossin lisäksi myös banked slalom -kisan. Siinäkin hän voitti Pyeongchangin paralympialaisissa pronssia. Lillehammerin MM-kisoissa tammikuussa Suur-Hamari oli viides, kun laji laskettiin parikilpailuna. Pekingissä palataan taas niin sanotusti normaaliin kisamuotoon, jossa lasketaan henkilökohtaiset aikalaskut, joista parhaan aika jää voimaan.

– Banked slalomin parikilpailu on yleisöystävällinen formaatti, mutta itse suosin kyllä normaalia banked slalomia, jossa saadaan rakennettua pidempiä ja monimuotoisempia ratoja. Luulen myös olevani itse enemmän vahvoilla tässä yksilöformaatissa, Suur-Hamari pohtii.

Pekingin kisoissa tullaan lähes lajissa kuin lajissa todennäköisesti näkemään erittäin kovia kiinalaisurheilijoita, jotka eivät ole hirveästi maailmancupin kisoja kiertäneet.

– Olen aika varma, että kiinalaiset kollegat tulevat olemaan vahvoilla. Pyhän MM-kisoissa 2019 banked slalomin maailmanmestaruuden voitti meidän luokassamme Sun Qi, jolla oli muutama vuosi sitten jo vauhtia oikeinkin kovasti, ja jos hän on pysynyt terveenä ja saanut treenata hyvin, niin varmasti on kova myös Pekingissä, eikä todennäköisesti tule olemaan ainoa kova kiinalainen, Suur-Hamari toteaa.

Banked slalom -kisa lasketaan paralympialaisten toiseksi viimeisenä kisapäivänä, lauantaina 12. maaliskuuta. Se onkin potentiaalisesti iso päivä Suomen joukkueelle, sillä lumilautailijoiden Suur-Hamarin, Matti Sairasen ja Tomi Taskisen lisäksi alppihiihtäjä Santeri Kiiveri kilpailee päälajissaan pujottelussa ja näkövammainen hiihtäjä Inkki Inola on opashiihtäjänsä Arttu Kaarion kanssa mukana 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa.

X-Games -kisojen voittaja ja vammattomien sarjan Suomen mestari

Matti Suur-Hamari vammautui moottoripyöräonnettomuudessa vuonna 2009. Hänen vasen jalkansa on amputoitu polvesta alaspäin. Sairaalavuoteella hän etsi tulevaisuuden suuntaa netistä ja löysi amerikkalaisen Evan Strongin lumilautailuvideoita.

Suur-Hamari oli harrastanut lumilautailua esiteini-ikäisestä saakka, ja Youtube-videolla kalifornialainen kohtalotoveri osoitti, että harrastus voi paitsi jatkua myös kehittyä vielä vaikka miten korkeisiin sfääreihin. Vuonna 2014 Suur-Hamari kilpaili jo paralympialaisissa, vuonna 2015 hän voitti ensimmäisen neljästä maailmanmestaruudestaan, 2016 hän voitti kultaa arvostetun X-Games -kisan paralumilautacrosissa ja – mikä uskomattominta – 2017 hän nappasi lumilautacrossin SM-kultaa, vammattomien sarjassa.

Sarja täydentyi vuoden 2018 paralympiakullalla ja -pronssilla, mutta sen jälkeen Suur-Hamarilla oli ensin epäonnea loukkaantumisen vuoksi vuoden 2019 MM-kotikisojen jäätyä väliin ja sitten koronaviruspandemia tyhjensi kisakalenterin. Vuoden 2021 MM-kisat siirtyivät paralympialaisten kanssa samalle vuodelle. Suur-Hamari osoitti vakuuttavalla lumilautacrossikullallaan, että taika ei ole kadonnut mihinkään.

Vaikka arvokisoja on viime vuosina ollut harvakseltaan, on Pyeongchangin ja Pekingin välisenä aikana Suur-Hamarin elämässä tapahtunut paljon, niin hyvää kuin pahaa. Valmentaja Mikko Wendelin menehtyi yllättäen sairauskohtaukseen vuonna 2019 ja vuosi sitten tiimikaveri ja hyvä ystävä, hollantilaislaskija Bibian Mentel-Spee menehtyi syöpään. Viime syksynä Suur-Hamarista tuli isä. Puolivuotias poika ja avovaimo seuraavat Suur-Hamarin edesottamuksia Pekingissä kotona Rukalla. 

URHEILIJAESITTELY: Matti Suur-Hamari

  • 35, Kuusamo, syntynyt Rovaniemellä, kotoisin Imatralta
  • Lievempi alaraajavammaluokka SB-LL2
  • Valmentaja: Pär Sundqvist
  • Aiemmat paralympialaiset
    • 2014: lumilautacrossissa 11.
    • 2018: lumilautacrossissa kultaa, banked slalomissa pronssia
  • 4 MM-kultaa, 1 MM-pronssi
  • Ohjelma Pekingissä
    • Sunnuntai 6.3. – lumilautacrossin karsinta
    • Maanantai 7.3. – lumilautacrossin finaalit
    • Perjantai 11.3. – banked slalom
  • Sosiaalinen media:

Edelliset arvokisat

2022, MM-kilpailut, Lillehammer, Norja

  • Lumilautacrossi, SB-LL2: 1) Matti Suur-Hamari, Suomi, 2) Ben Tudhope, Australia, 3) Evan Strong, USA, 4) Alex Massie, Kanada
  • Banked slalom, SB-LL2: 1) Zach Miller, USA, 2) Alex Massie, Kanada, 3) Ben Tudhope, Australia, 4) Ollie Hill, Iso-Britannia, 5) Matti Suur-Hamari Suomi

2019, MM-kilpailut, Pyhä, Suomi

  • Lumilautacrossi, SB-LL2: 1) Keith Gabel, USA, 2) Ben Tudhope, Australia, 3) Zach Miller, USA, 4) Alex Massie, Kanada.
  • Banked slalom, SB-LL2: 1) Sun Qi, Kiina, 2) Owen Pick, Iso-Britannia, 3) Shinji Tabuchi, Japani, 4) Ben Tudhope, Australia.
    • Suur-Hamari ei ollut kisoissa loukkaantumisen vuoksi.

2018, Paralympialaiset, Pyeongchang, Etelä-Korea

  • Lumilautacrossi, SB-LL2: 1) Matti Suur-Hamari, Suomi, 2) Keith Gabel, USA, 3) Gurimu Narita, Japani, 4) Evan Strong, USA
  • Banked slalom, SB-LL2: 1) Gurimu Narita, Japani, 2) Evan Strong, USA, 3) Matti Suur-Hamari, Suomi, 4) Mike Shea, USA

2017, MM-kilpailut, Big White, Kanada

  • Lumilautacrossi, SB-LL2: 1) Matti Suur-Hamari, Suomi, 2) Evan Strong, USA, 3) Michael Shea, USA
  • Banked slalom, SB-LL2: 1) Matti Suur-Hamari, Suomi, 2) Owen Pick, Iso-Britannia, 3) Gurimu Narita, Japani

 

Kaikki Pekingin paralympialaisten suomalaisurheilijat tullaan esittelemään ennen kisojen alkua 4.3.

Suomen joukkue Pekingin talviparalympialaisiin löytyy täältä

Suomalaisurheilijoiden aikataulu Pekingin talviparalympialaisissa löytyy täältä