Suomen joukkue vetäytyy Special Olympics -talvimaailmankisoista Venäjän Kazanissa 2023

Kazanin talvimaailmankisoihin valittuja urheilijoita kisojen logon taustalla.

Special Olympics -toiminnasta kansallisesti vastaavan Suomen Paralympiakomitean hallitus on päättänyt vetää Kazanin Special Olympics -talvimaailmankisoihin valitun joukkueen tammikuulle 2023 suunnitelluista kilpailuista.

Suomessa kehitysvammaisten urheilijoiden Special Olympics -toiminnasta vastaava Suomen Paralympiakomitean hallitus on päättänyt vetää Suomen joukkueen Venäjän Kazanissa tammikuussa 2023 järjestettävistä talvimaailmankisoista Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen ja Ukrainassa jatkuvien sotatoimien vuoksi.

- Hallitus oli tästä päätöksestä yksimielinen. Tuomitsemme Venäjän teot Ukrainassa, ja haluamme osoittaa tukemme ukrainalaisille. Emme myöskään halua emmekä voi lähettää urheilijoitamme kilpailemaan maahan, jossa emme voi taata heidän turvallisuuttaan, sanoo Paralympiakomitean hallituksen puheenjohtaja Sari Rautio.

- Venäjällä ei tule järjestää mitään kansainvälisiä urheilutapahtumia. Jos järjestetään, me emme tule lähettämään urheilijoitamme niihin. Toivomme, että myös kansainvälinen Special Olympics -organisaatio tekee pian päätöksen ja jättää Kazanin kisat kokonaan järjestämättä. Se, mitä me Suomessa voimme tässä tilanteessa tehdä, on vetää omat urheilijamme pois kilpailuista, Rautio jatkaa.

Kazanin Special Olympics -talvimaailmankisojen valmistelut jatkuvat toistaiseksi. Kisat oli alun perin tarkoitus järjestää Ruotsin Åressa jo alkuvuodesta 2021, mutta Åren jouduttua vetäytymään järjestelyistä kisat myönnettiin järjestettäväksi Kazanissa tammikuussa 2022. Koronapandemian vuoksi kisoja siirrettiin myöhemmin vielä toisen kerran vuodella eteenpäin, tammikuulle 2023.

- Vaikka tämä on kisoja jo kaksi vuotta odottaneille urheilijoille pettymys, ovat myös urheilijat ilmaisseet meille huolensa mahdollisesta Venäjän kisamatkasta ja haluavat tukea Ukrainaa, sanoo Paralympiakomitean pääsihteeri ja Special Olympics -toiminnan kansallinen johtaja Riikka Juntunen.

- Syyttömät urheilijat ovat urheilun osalta ne, jotka joutuvat kärsimään tässä järjettömässä tilanteessa. Pettymys on suuri, mutta ratkaisu oli ainut oikea, toteaa Kazanin kisoihin Suomesta valitun Special Olympics -joukkueen johtaja, Paralympiakomitean lajipäällikkö Timo Pelkonen.

- Talvilajien toiminta jatkuu kotimaassa nyt leirein ja kisoin. Talvimaailmankisojen osalta katseet suunnataan vuoteen 2025, jolloin kisataan Torinossa, Italiassa, Pelkonen kertoo.

Special Olympics -talvimaailmankisat on sovittu järjestettäväksi Venäjän Kazanissa 21.–27. tammikuuta 2023. Kilpailuihin on aiemmin ilmoitettu osallistuvan noin 2000 urheilijaa ja Unified-partneria 107 maasta. Kisalajeja talvimaailmankisoissa on seitsemän: lumikenkäily, lumilautailu, alppihiihto, maastohiihto, taitoluistelu, pikaluistelu ja salibandy.

Nyt Kazanista vetäytyvään Suomen joukkueeseen, lempinimeltään Sisujengiin, on valittu 30 suomalaisurheilijaa pikaluistelua lukuun ottamatta kaikista kisojen lajeista. Joukkueeseen kuuluu lisäksi 12 valmentajaa ja neljä joukkueenjohtoon kuuluvaa henkilöä, kaikkiaan siis 46 henkilöä.

 

Lue lisää Suomen Special Olympics -toiminnasta täältä

Lisätietoja: