Special Olympics -superviikonloppu Pajulahdessa: Athlete Leaderit, perheleiriläiset ja valmentajat kokoontuivat

Special Olympics -perheleiriläiset, Athlete Leaderit ja kesälajien valmentajat yhteiskuvassa

Liikuntakeskus Pajulahdessa Lahden Nastolassa vietettiin 8.–10. huhtikuuta todellista Special Olympics -superviikonloppua. Samaan aikaan Pajulahdessa kokoontuivat Special Olympics -perheleiriläiset, Special Olympics Athlete Leaderit sekä kesälajien Special Olympics -valmentajat.

Special Olympics -perheleiri palasi ohjelmistoon lähes vuosikymmenen tauon jälkeen. Edellisen kerran perheleiri järjestettiin syksyllä 2013. Kyseessä on matalan kynnyksen liikuntaleiri perheille, joissa on kehitysvammainen lapsi. Mukana Pajulahdessa oli 14 perhettä. Yhteensä leiriläisiä oli 36 sekä ohjaajat Kaisa Kiri ja Iida Keisu.

Lauantai-iltapäivänä leiriläiset pääsivät kokeilemaan eri lajeja Special Olympics -valmentajien ja Athlete Leader -urheilijoiden osaavassa ohjauksessa.

– Golfkokeilu ja uiminen uimahallissa olivat kivointa. Ja koripallo ja tennis. Kun tulee kevät ja lumet sulaa, niin pitää päästä minigolfiin, sanoi perheleirille osallistunut Väinö.

– Oli tosi kiva, että pääsi tapaamaan muita vanhempia, lisäsi Väinön äiti Pia.

Athlete Leaderit ovat Special Olympics -urheilijoita, jotka haluavat omassa lajissaan toimia esimerkkinä uusille urheilijoille ja ovat esimerkiksi kiinnostuneita ohjaamisesta ja vaikuttamisesta urheilun ja liikunnan parissa. Suomen Athlete Leaderien edellisestä kokoontumisestakin oli koronaviruspandemian takia jo vierähtänyt aikaa. Pajulahdessa paikalla oli 12 Athlete Leaderia. Heidän ohjaajinaan toimivat Anni Lindeman ja Petri Nikkola.

– Meillä oli vaikka mitä ohjelmaa ja sai tutustua uusiin ihmisiin. Siellä oli myös aivan huikeita perheitä perheleirillä ja saimme lauantaina näyttää vähän pienille perheileiriläisille, että taitoa on. Olin rytmisen voimistelun pisteellä Marin (voimisteluvalmentaja Mari Mieskonen) kanssa, kertasi Athlete Leader Sanna Sepponen, jonka lajeja ovat tennis, rytminen voimistelu ja alppihiihto.

Perheleiri ja Athlete Leader -leiri toteutettiin Special Olympics Finlandin pääyhteistyökumppanin Toyota Suomen tuella. Kesälajien Special Olympics -valmentajien seminaari puolestaan toteutui Suomen Punaisen Ristin alaisen Ahos-säätiön tuella. Mukana seminaarissa oli 36 henkilöä.

– Oli kiva nähdä toisten lajien valmennusta. Miten valmennetaan lajeja, joista en hirveästi tiennyt mitään. Viikonlopun aikataulu oli tiivis, mutta onneksi ehdittiin paljon vapaasti juttelemaankin eri porukoissa, totesi uintivalmentaja Marleena Leskinen.

Valmentajat laitettiin myös fyysisesti koville eri lajeja kokeiltaessa.

– Paljon liikuntaa oli ainakin. Jalat on tosi kipeänä. Mutta oli tosi kiva tehdä lajiyhteistyötä muiden valmentajien kanssa. Kaikkensa antaneena ja hyvällä mielellä lähden pois täältä, sanoi jalkapallovalmentaja Jere Virinsalo.

Kuva: Ilkka Valtasaari