Maltalle ja Tanskaan kisaamaan lähtevä Elmeri Haukikari suhtautuu keilaamiseensa tavoitteellisesti

Elmeri Haukikari

Se oli rakkautta ensikokeilulla. Elmeri Haukikari harrasti aiemmin salibandya ja jalkapalloa, eikä ollut koskaan kokeillut keilailua. Peruskoulun kuudennella luokalla järjestettiin liikuntapäivä, jonka yhteydessä Elmeri luokkakavereineen meni keilaamaan. Kipinä iski heti ja muut lajit jäivät.

– Keilaamisessa motivoivaa on oma kehittyminen. Kilpailuissa saa tavata oman lajinsa huippuja. Kilpailuja kiertäessä pääsee näkemään uusia keilahalleja, ja samalla on syntynyt laaja verkosto kavereita eri puolilta Suomea, Elmeri sanoo.

– Kaadot tuntuvat hyviltä. Mutta kaatoakin pitää arvioida, sillä se ei aina ole täydellinen, hän jatkaa.

Kuten kommentista käy ilmi, Elmeri suhtautuu keilailuun intohimoisesti ja analyyttisesti. Koulun keilailukokeilun jälkeen Elmeri perheineen katsoi kotiseudulta sopivan keilaseuran. TPS Keilaajissa on oma soveltavan keilailun ryhmänsä, joten se oli toimiva ratkaisu.

Netistä löytyi tietoa parakeilailun kansallisesta kilpailusarjasta Parakeilacupista, jota Elmeri alkoi kiertää syksyllä 2019. Nykyään 20-vuotias Elmeri on parakeilailussa kansallista parhaimmistoa ja on pärjännyt mallikkaasti myös vammattomien keilailussa alle 23-vuotiaiden sarjassa.

Seuraava askel ovat kansainväliset kilpailut. Niitä Elmerillä onkin ohjelmassa toukokuussa kaksi peräjälkeen: ensin Special Olympics Invitational Games Maltalla 13.–18.5. ja sitten Special Olympics Sports Festival Tanskassa 20.–22.5.

– Maltalle ja Tanskaan lähteminen tuntuu todella hyvältä ja mielenkiintoiselta, ehkä vähän jännittää, Elmeri pohtii.

Ensi vuonna järjestetään kehitysvammaisten urheilun suurin tapahtuma, Special Olympics -kesämaailmankisat Berliinissä, ja Elmeri toivoo pääsevänsä mukaan.

– Tavoitteeni on tulla parhaaksi parakeilailussa ja pärjätä myös vammattomien puolella kansallisella tasolla, Elmeri toteaa.

Keilailun lisäksi Elmeri harrastaa uintia Turun kaupungin erityisliikunnan tekniikkaryhmässä. Viime syksystä alkaen Elmeri on harjoitellut myös osana Turun Seudun Urheiluakatemian uutta paraurheiluryhmää.

– Harjoittelen kaksi kertaa viikossa Urheiluakatemiassa parayleisurheilijoiden kanssa kuntosalilla ja yleisurheilua parantaakseni fysiikkaa, lihaskuntoa ja motoriikkaa. Kahden käden tekniikalla keilatessa lihaskunnon merkitys korostuu, sanoo Elmeri, joka käy myös talvisin laskettelemassa ja kesäisin mökkeilemässä ja veneilemässä Turun saaristossa perheen kanssa.

Lisätiedot Maltan Special Olympics Invitational Games -kisoista

Lisätiedot Tanskan Special Olympics Sports Festivalista