Leo Rawstornen elämän mittainen matka vie seuraavaksi Slovakian Special Olympics -triathloniin

Leo Rawstorne

Triathlonisti Leo Rawstorne on persoona, jota on mahdoton tiivistää tekstimuotoon. Aloitetaan siksi kuuntelusuosituksella: Leolla on podcast nimeltä Suomen menestynein luuseri, jota pääset kuuntelemaan täältä.

Podcast-jaksot ovat muutaman minuutin mittaisia ja Leon ääni on tenhoava – innostunut mutta selkeä. Jaksoja kuuntelee kuin biisejä ja muusikko Leo onkin, muun muassa. Leosta tulee hyvällä tavalla mieleen Sieppari ruispellossa -kirjan päähenkilö Holden Caulfield – jonkinlaisen valaistumisen kokenut versio hänestä.

Podcastissaan Leo puhuu positiivisen ajattelun, hetkessä elämisen ja itsensä hyväksymisen puolesta. Podcastin teko on helsinkiläistyneelle somerolaiselle osa matkaa itsensä ymmärtämiseen ja oman paikkansa löytämiseen. Sen kuuntelu voi auttaa monia muitakin eteenpäin tällä matkalla.

Seuraavaksi Leo Rawstornen matka vie ensimmäisiin kansainvälisiin triathlonkisoihin, Slovakian Samorinissa lauantaina 21.5. kisattavaan Special Olympics Euroopan triathlonkilpailuun.

– Olen ihan pikkupojasta asti juossut ja pyöräillyt paljon. Asuimme maalla ihan keskellä metsää, Leo alustaa.

Leon isä, englantilainen Henry Rawstorne sai noin vuosi takaperin ajatuksen, että triathlon voisi sopia hänen pojalleen. Isä-Henry otti yhteyden Special Olympics -triathlonvalmentaja Erwin Borremansiin, eikä aikaakaan, kun Leo oli jo lähtöviivalla Vantaan Kuusijärvellä.

– Kuulin päivää ennen, että olen menossa tekemään triathlonin ja vasta kisan jälkeen sain kuulla, että ne olivat SM-kisat. Onneksi oli huono sää ja uintiosuutta ei ollut, se oli minulle pelastus, Leo naurahtaa.

– Halusin tehdä triathlonin, koska jostain syystä tykkään tehdä asioita, jotka ovat aluksi vaikeita. Olen ollut huono uimaan, mutta nyt sitäkin on harjoiteltu. Slovakian kisa on minulle ensimmäinen, jossa on uintiosuus mukana. Se vähän jännittää, mutta hyvin se varmasti menee, hän jatkaa.

Leolla on synnynnäinen aivovamma, joka vaikuttaa muun muassa hänen lähimuistiinsa ja motoriikkaansa. Kitaransoitto on yksi vaikeista asioista, jonka Leo on päättäväisesti opetellut.

– Kitaran oppiminen on ollut minulle vaikeaa, mutta olen kadottanut itseni siihen. Haluan tehdä sitä koko ajan. Olen sellainen, että jos innostun jostakin, niin innostun sitten todella, Leo toteaa.

Triathloninnostuksen herättämisessä valmentaja Erwin Borremansin vaikutus on ollut iso. Belgialaistaustainen Borremans pystyy valovoimaisella persoonallaan innostamaan vaikeampiakin tapauksia, Leo oli helposti innostettavissa.

– Arvostan Erwinissä hänen positiivisuuttaan ja arvojaan. Hänelle tärkeintä on nähdä, että kaikki ovat iloisia siinä mitä tekevät, Leo kiittelee.

Podcastin ja kitaransoiton lisäksi Leo Rawstorne on tehnyt paljon myös hiphopmusiikkia; tuottanut biisejä, räpännyt ja laulanut kertosäkeitä. Hän on tällä hetkellä töissä Unicefilla televarainhankkijana.

Slovakian Special Olympics -triathlonkilpailuissa on mukana suomalaisurheilijoista Leo Rawstornen lisäksi hyvinkääläinen Jaakko Mikkonen.