Hevoset ovat antaneet Ruusu Sarpaselle paljon – nyt edessä on kisamatka Tanskaan

Ruusu Sarpanen

Ruusu Sarpanen ratsasti ennen kuin oppi kävelemään tai puhumaan. Hevoset ovat olleet 30 vuotta täyttävälle Ruusulle valtava tuki ja turva elämän eri vaiheissa. Nyt kuopiolaisratsastaja lähtee ensimmäistä kertaa kilpailemaan ulkomaille, Tanskan Koldingiin, jossa järjestetään Special Olympics Sports Festival -monilajitapahtuma 20.–22.5.

– Ruusu oli 2-vuotias, kun hän näki maatalousmessuilla poniratsastusta. Hän ei osannut vielä puhua, mutta äänteli kovasti siihen suuntaan, että haluaa päästä ponin selkään. Jono oli hirveän pitkä, mutta hän jaksoi odottaa. Ja kyytiin päästyään hän oli kuin aurinko, Ruusun äiti Sinikka Sarpanen muistelee.

Pian messujen jälkeen Ruusu aloitti ratsastuksen ratsastusterapeutti Susanne Fribergin ohjauksessa. Ruusun jalat olivat heikot ja motorisia hankaluuksia oli muutenkin. Ratsastus auttoi.

– Kun Ruusu laitettiin hevosen selkään, hän joutui pitämään jaloilla kiinni ja ne vahvistuivat sitä myötä. Ratsastuksella oli iso rooli siinä, että Ruusu oppi 4-vuotiaana kävelemään, Sinikka-äiti sanoo.

Edelleen Ruusun liikkumisessa huomaa nopeasti, jos ratsastuskertoja tai fysioterapiakäyntejä jää useampia väliin. Kävely muuttuu kömpelömmäksi. Fyysinen hyöty on merkittävä, mutta henkisellä puolella ratsastus on antanut hänelle jopa vielä enemmän.

–  Varsinkin alkuaikoina ratsastus ja hevoset olivat Ruusulle ihan henki ja elämä. Hän ajatteli edellistä ratsastuskertaa ja odotti jo seuraavaa. Se nosti hänet sängystä ylös. Ratsastuksen ympärille hän on mielenterveytensä rakentanut. Hän ratsastaa Kuopiossa ihan yleisessä ryhmässä ja se on tavallaan aika kallista, mutta kun näkee, miten tärkeää se on hänelle, niin ei sitä edes mieti, Sinikka Sarpanen toteaa.

– Parasta on, kun saa olla hevosten kanssa ratsastelemassa ja hoitaa niitä, vahvistaa Ruusu.

Lapsena perheen asuessa Espoossa Ruusu kävi Maritta Enqvistin tallilla Kirkkonummella. Vuonna 2005 perhe muutti Kuopioon ja nykyään Ruusu käy Peikkometsän ratsastuskoululla.

– Suosikkini siellä on Muska-poni, se on 24-vuotias papparainen. Sitten on kolme nuorempaa, eli Vote, Simo ja Papu. En ehdi joka kerta kaikkien niiden kanssa olemaan, Ruusu sanoo.

Special Olympics -kisoissa ratsastajat saavat järjestäjiltä lainahevosen. Se jännittää Ruusua hieman etukäteen Tanskan Special Olympics -kisoissa.

– Minkähänlainen sieltä tulee? Toivottavasti ei mikään hankala. Siihen ei oikein osaa varautua, Ruusu pohtii.

Itse kilpaileminen ei ole Ruusulle erityisen jännittävä asia. Sinikka-äidin mukaan koko perheeltä puuttuu kilpailugeeni.

– Voittaminen ei ole hirveän tärkeää, mutta kisaaminen on ihan kivaa, Ruusu muotoilee.

Ratsastamisen lisäksi Ruusu käy näytelmäkerho Telmiteatterissa ja pelaa salibandya SB Welhoissa. Hän oli aikaisemmin töissä vaikeavammaisten laitoksessa hoiva-avustajana, mutta koronaviruspandemia vei ne työt. Nyt Ruusu on hyvin pidetty osa-aikainen työntekijä äitinsä työpaikalla Kuopion Eläinlääkärikeskuksessa.

Tanskan Koldingissa 20.–22.5. järjestettävissä Special Olympics Sports Festival -kisoissa on mukana peräti 49 suomalaisurheilijaa. Suomalaisia osallistuu ratsastuksen lisäksi yleisurheiluun, pöytätennikseen, keilailuun, salibandyyn, 8-vs-8-jalkapalloon, 5-vs-5-jalkapalloon, golfiin, rytmiseen voimisteluun ja uintiin. Suomen joukkueen kokoonpano löytyy täältä.