Suomesta innokas Unified-joukkue Sveitsin suureen 3x3-katukoristurnaukseen

Suomen Unified-joukkue valmistautui Sveitsin turnaukseen pelaamalla Helsingin Narinkkatorin katukoristurnauksessa

Osana kansainvälisen koripalloliiton FIBAn 90-vuotisjuhlallisuuksia Sveitsin Miesissä pelataan 18.–19. kesäkuuta lähes 300 joukkueen 3x3 FIBA Open -turnaus. Yhteen koriin 3-vs-3-muodossa pelattavassa katukoristurnauksessa on mukana myös 11 joukkueen Special Olympics -sarja, jossa pelaa myös Suomen Unified-joukkue.

Suomen joukkueeseen kuuluu kolme Special Olympics -urheilijaa – vantaalaiset Heikki Pääkkönen ja Riku Virtanen sekä loimaalainen Niko Henttinen – ja kaksi Unified-partneria – helsinkiläinen Eemil Kaiponen ja vantaalainen Jukka Ikonen. Joukkuetta johtavat Ruottisen siskokset, päävalmentajana Tiina ja joukkueenjohtajana Maija Ruottinen.

Suomesta oli joukkue mukana Miesin 3x3-turnauksessa myös vuonna 2019, mutta sen jälkeen ei koronaviruspandemian vuoksi ole päästy kansainvälisiä pelejä pelaamaan. Matkaan pääseminen on iso juttu kaikille joukkueen jäsenille, mutta erityisen iso se on 26-vuotiaalle Niko Henttiselle.

– Viimeksi 5–6-vuotiaana olen käynyt Ruotsissa. Sen jälkeen en ole ulkomailla käynyt, loimaalaispalloilija sanoi.

– Hienoa päästä kokemaan, millaista peliä muiden maiden joukkueet pelaavat. Tulee taatusti olemaan kovatasoinen turnaus. Siitä voi ottaa oppia omaan pelaamiseen, Henttinen totesi.

Henttisen koripalloura alkoi vuonna 2018. Loimaan Korikonkarit oli aloittamassa toista kauttaan Unified-koripallosarjassa, kun joukkueen taustahenkilö kysyi Henttisen äidiltä, josko Niko olisi halukas tulemaan kokeilemaan.

– Koripallon heittäminen oli minulle tuttua, mutta pelaaminen ja pelityyli eivät olleet. Ensimmäiset pelit olivat jo aika pian, lokakuussa Kotkassa. Pelasimme kaksi peliä, joista voitimme ensimmäisen ja toisen hävisimme niukasti. Se motivoi jatkamaan lajin parissa, Henttinen muisteli.

Niko Henttinen

Korona-aika koetteli Korikonkareiden Unified-joukkuetta ja kaudelle 2021–2022 omaa joukkuetta sarjaan ei enää saatu. Naapurikaupunki Forssan Feeniks Basketin kanssa tehtävän yhteistyön myötä loimaalaispelaajat pystyivät jatkamaan pelaamista sarjassa Feeniksin riveissä. Niko Henttinen halusi kuitenkin lähteä koettelemaan siipiään korkeammalla.

– Tavoitteena oli päästä pelaamaan Unified-koripallon ykkösdivaria, joka on korkein taso. Vaihdoin seuraa Tampereen Pyrintöön ja olen pystynyt todistamaan, että pärjään ykkösdivarissa, Henttinen sanoi.

Tampereella pelaaminen on vaatinut Henttiseltä ponnisteluja. Sarjakauden aikana hän matkustaa tiistaisin junalla Loimaalta Tampereelle ja asemalta uudella ratikalla Hervantaan, jossa Pyrinnön Unified-joukkue harjoittelee. Sunnuntaisin matka jatkuu Tampereen asemalta kävellen Amuriin treeneihin.

– Tarkoitus on pelata myös ensi kaudella Tampereella, vahvisti Henttinen, joka työskentelee viidettä vuotta Loimaan Prismassa.

Toistaiseksi Suomessa on pelattu sarjamuotoisesti vain ”tavallista” kahteen koriin viidellä viittä vastaan pelattavaa Unified-koripalloa. 3x3-Unified-korista on pelattu yksittäisissä turnauksissa, joissa Henttinenkin on saanut lajista tuntumaa omien laskujensa mukaan seitsemän pelin verran.

– Tavoitteena on alkavalle kaudelle saada sarjatoimintaan uudeksi jutuksi oma Unified-sarja 3x3-pelille. Pelimuoto on oivallinen pienempien paikkakuntien joukkueille, kun pelaajia ei tarvitse olla niin paljoa, sanoo 3x3-Unified-koriksen päävalmentaja Tiina Ruottinen.

3x3-koripallossa pelataan 10 minuutin pelejä tai siihen asti, että toinen joukkue saa 21 pistettä. Korista saa yhden pisteen ja ns. kolmen pisteen viivan takaa heitetystä korista kaksi pistettä. Unified-pelimuodossa kentällä on samanaikaisesti kaksi Special Olympics -urheilijaa ja yksi Unified-partneri.

– Tempo on nopea. Laji sopii vähän erityyppisille pelaajille kuin kahteen koriin pelattava koris. Ei välttämättä tarvitse olla kaikkein nopein, jos on hyvä pelisilmä ja näet hyvin syöttöpaikat, Ruottinen toteaa.

Turnaussivut (englanniksi)