EPYG2022: Jyri Grönlundin sokkopingishopea, Väinö Rihdin sokkopingispronssi ja Aaro Mäkelän pöytätennispronssi joukkuepeleissä viimeistelivät Suomen joukkueen mitalisaldon yhteentoista

Jyri Grönlund lyömässä palloa sokkopingispöydän ääressä EPYG-kisoissa.

Suomen menestyksekäs, 24-henkinen nuorten joukkue päätti sunnuntaina urakkansa European Para Youth Games -kotikisoissa. Jyri Grönlund ja Väinö Rihti pelasivat sokkopingisfinaaleissa ottaen mukaansa hopeaa ja pronssia. Aaro Mäkelä putosi islantilaisen parinsa kanssa pöytätenniksen joukkuekilpailun välierissä, joista sai kaulaansa pronssimitalin. Suomen mitalisaldoksi EPYG-kisoista tuli 11.

Yhteensä kahdestakymmenestäneljästä Suomen nuoresta paraurheilutoivosta koostuva EPYG 2022 -joukkue vei sunnuntaina 3.7. loppuun urakkansa joukkueille viikon kestäneessä eurooppalaisnuorten European Para Youth Games -kisatapahtumassa Pajulahdessa ja Helsingissä.

Kahden ensimmäisen viikonloppuna koittaneen kisapäivän aikana jo yhteensä kahdeksan mitalia voittanut joukkue sai sunnuntaina nimiinsä vielä kolme mitalia lisää, kun Jyri Grönlund ja Väinö Rihti pelasivat sokkopingiksen kaksinpelin finaaleissa ja Aaro Mäkelä otteli islantilaisen parinsa Bjorgvin Ingi Ólafssonin kanssa pöytätenniksen joukkuepelien välierässä.

EPYG-turnauksen toinen ja kolmas sokkopingismitali Grönlundille ja Rihdille kaksinpeleistä

Joukkueen neljästä sokkopingiksenpelaajasta turkulaiset Väinö Rihti ja Jyri Grönlund pitivät kärkisijoja läpi koko turnauksen lauantaina päättyneen alkusarjan. Sunnuntaina heillä oli ohjelmassaan ensin välierät, joissa molempia suomalaisia vastaan asettui pelaaja toisesta nuorten ikäluokissa kovasta sokkopingismaasta Tshekistä.

Jyri Grönlund voitti oman välieränsä Vaclav Krychtalekia vastaan 3–0 ja eteni siten finaaliin, jossa kohtasi Simon Rejtarin. Tiukassa taistossa napsittiin tasaisesti pisteitä puolin ja toisin, ja ratkaisu saatiin vasta viidennessä erässä, kun Rejtar löi voittopisteet 20-vuotiaan Grönlundin maaliin.

- Oli tosi tiukka peli. Tämähän oli sokkopingisottelun pidennetty versio, eli tarvittiin kolme erävoittoa, ja jos viidenteen erään mentiin ja siinäkin eroa vain muutama hassu piste – olisihan pelin voinut voittaakin. Mielenkiintoinen ja tasainen peli, ensimmäisen henkilökohtaisen mitalinsa nyt voittanut Grönlund totesi.

Väinö Rihti taas kärsi välierässään Simon Rejtaria vastaan 0–3 tappion, jonka myötä eteni pronssiotteluun. Siinä voitto Vaclav Krychtalekista irtosi suoraan erin 3–0.

- Kyllähän se hyvältä aina tuntuu, kun mitalisijoille päästään. Välierätappio jäi vähän harmittamaan, mutta pronssipeli meni hyvin, joten kokonaisuutena ihan hyvät fiilikset turnauksesta, Väinö sanoo.

Pronssi oli 21-vuotiaalle jo kolmas peräkkäinen nuorten sokkopingisturnauksista, edellisissä EPYG-kisoissa 2019 voitetun pronssin ja Liettuan Golden Bat -turnauksessa vuoden 2021 lopulla voitetun pronssin jälkeen.

Aaro Mäkelälle pronssia myös pöytätenniksen joukkuepeleistä

Samaan aikaan sunnuntaina Aaro Mäkelä jatkoi joukkuepelejään pöytätenniksessä islantilaisen Bjorgvin Ingi Ólafssonin kanssa. Edessä oli välierä, jossa pari kohtasi Puolan Maksym Chudzickin ja Piotr Manturzin. Heistä jälkimmäinen pudotti 17-vuotiaan Mäkelän finaalipeleistä lauantaina pöytätennisturnauksen kaksinpeleissä.

Pisteet menivät ottelussa puolalaisten nimiin suoraan lukemin 2–0, kun pari hävisi ensin nelinpelin 3–0 ja sen perään ensimmäisenä vuorossa ollut Ólafsson hävisi kaksinpelinsä Manturtzia vastaan.

Kahdesta häviöstä päättynyt peli merkitsi kerran aikaisemmin yhdessä kisanneelle suomalais–islantilaiselle parille joukkuepelien jaettua kolmatta sijaa ja pronssia, jonka molemmat välierissä tappion kärsineet parit saivat.

- Vastustajat oli hyviä ja olivat pelanneet paljon keskenään. Meillä nelinpeli parani koko ajan, eli yhteispeli sujui ihan hyvin. Myös joukkuepelissä tämä oli maksimitulos mitä täällä pystyi saavuttamaan, kultaa ja hopeaa voittaneet olivat selkeästi parempia sekä kaksin- että joukkuepeleissä. Pitää treenata vielä lisää, että pääsee samalle tasolle, espoolainen analysoi.

Suomelle yhteensä 11 mitalia toisista EPYG-kotikisoista

Suomen kokonaissaldoksi toisista peräkkäisistä kotimaassa järjestetyistä EPYG-kisoista jäi yksitoista mitalia: kaksi kultaista, viisi hopeista ja neljä pronssista. Perjantaina 1.7. joukkue voitti kolme yleisurheilumitalia, kun Iida Lounela (T12) juoksi hopealle U20-naisten 100 metrillä, Aamu Hulmi (T38) otti hopeaa U17-naisten 100 metrillä ja Neea Sahlström (F38) vei pronssin U17-naisten kuulantyönnössä.

Lauantaina 2.7. Lounela kirkasti mitalinsa kultaan U20-naisten pituushypyssä ja Hulmi teki saman U17-naisten 400 metrillä, ja yleisurheilussa lisäksi ensimmäiseen kansainväliseen keihäskilpailuunsa osallistunut Henri Kössö (F34) sai hopeaa U20-miesten kisassa.

Sokkopingisjoukkue vei turnauksen joukkuepeleissä hopean tiimillä Väinö Rihti, Jyri Grönlund ja Paavo Tulisalo, ja Aaro Mäkelä voitti kisojen ensimmäisen pronssinsa pöytätenniksen kaksinpelistä.

Suomen maalipallo- ja pyörätuolikoripallojoukkueilla turnaukset päättyivät lauantaina, maalipallossa yhden voitetun pelin jälkeen ja pyörätuolikoripallossa ilman otteluvoittoja. Myös Suomen vielä kokematon mutta lupaava paraboccianpelaaja Aapeli Paunio päätti jo lauantaina pelinsä viidenteen sijaan.

17-vuotias Ronja Weckström teki Helsingin Mäkelänrinteessä perjantain ja lauantain aikana järjestetyissä uintikisoissa kaksi henkilökohtaista ennätysaikaa, kun taas toinen uimari Daniela Sohlman jättäytyi useimmilta matkoiltaan pois flunssan vuoksi.

Edellisissä, vuonna 2019 niin ikään Pajulahdessa ja Helsingissä järjestetyissä EPYG-kilpailuissa Suomella oli mukana 32-henkinen joukkue, jossa oli mukana kolme urheilijaa myös judossa. Tänä vuonna judo oli kahdeksasta EPYG-lajista ainoa, johon Suomella ei ollut osallistujia. EPYG-joukkue saavutti tuolloin yhteensä 19 mitalia.

Tällä kertaa Suomen 24-henkisestä nuorten joukkueesta lähes puolet osallistui kansainvälisiin kisoihin ensimmäistä kertaa, mikä joukkueenjohtaja Katja Saarisen mielestä kertoo hyvää siitä, että uusia urheilijoita on kuluneen kolmen vuoden aikana löytynyt mukaan lajien pariin.

- Mitaleita tuli vähän vähemmän kuin 2019, mutta mukana oli pienempi joukkue kisoissa, joissa kokonaisuudessaan oli tällä kertaa huomattavasti enemmän osallistujia.

Saarinen sanookin EPYG-kisojen arvostuksen ja sen myötä tulleen tason nousun näkyvän selkeästi.

- Eurooppalaiset maat ovat nyt todella löytäneet EPYG-kisan, ja taso on todella kova. Kilpailu tiukkenee, mutta silti saimme näin hyvin mitaleita, ja ennen kaikkea joukkueemme sai useita henkilökohtaisia ennätystuloksia. Se kertoo aina onnistumisesta kisoissa, kun urheilijat pystyvät tekemään omaa parastaan ikinä. Siihen voidaan olla tyytyväisiä, Saarinen summaa.


Kuva: Toivo Laiho

European Para Youth Games, Pajulahti/Helsinki 1.–3.7.2022
3. kisapäivä


Pöytätennis

Joukkuekilpailu

Luokka 14

Välierä: Piotr Manturz/Maksym Chudzicki Puola–Bjorgvin Ingi Olafsson Islanti/Aaro Mäkelä Suomi 2–0Piotr Manturz/Maksym

  • Chudzicki–Bjorgvin Ingi Olafsson/Aaro Mäkelä 3–0 (11–4, 11–3, 11–9)
  • Piotr Manturz–Bjorgvin Ingi Olafsson 3–1 (11–9, 10–12, 14–12, 11–4)
     

Loppujärjestys: 1) Piotr Manturz/Maksym Chudzicki Puola, 2) Pablo Jacobsen/Krizander Magnussen Norja, 3) Bjorgvin Ingi Olafsson Islanti/Aaro Mäkelä Suomi ja Styrbjörn Ekengren/Sam Gustafsson Ruotsi.

 

Sokkopingis

Miehet

Välierät

Väinö Rihti Suomi–Simon Rejtar Tshekki 0–3 (8–12, 5–12, 6–11)
Jyri Grönlund Suomi–Vaclav Krychtalek Tshekki 3–0 (11–2, 11–6, 11–8)

Sijoitusottelu, sijat 7–8: Timotej Tarkos Slovakia–Paavo Tulisalo Suomi 2–0 (17–15, 11–4)

Sijoitusottelu, sijat 5–6: Juulia Tulisalo Suomi–Filippo Calchetti Italia 0–2 (6–11, 6–12)

Pronssiottelu:

Väinö Rihti Suomi–Vaclav Krychtalek Tshekki 3–0 (12–4, 11–5, 12–10)

Loppuottelu

Simon Rejtar Tshekki–Jyri Grönlund Suomi 3–2 (11–7, 3–12, 6–11, 11–9, 11–7)
 

Loppujärjestys: 1) Simon Rejtar Tshekki, 2) Jyri Grönlund Suomi3) Väinö Rihti Suomi, 4) Vaclav Krychtalek Tshekki, 5) Filippo Calchetti Italia, 6) Juulia Tulisalo Suomi, 7) Timotej Tarkos Slovakia, 8) Paavo Tulisalo Suomi

 

Suomalaismitalit 3/3 kilpailupäivän jälkeen

KULTAA (2)

Iida Lounela, yleisurheilu, pituus, U20, T11/T12
Aamu Hulmi, yleisurheilu, 400m, U17, T37/T38/T47

HOPEAA (5)

Iida Lounela, yleisurheilu, 100m, U20, T11/T12
Aamu Hulmi, yleisurheilu, 100m, U17, T35–T38/T47
Henri Kössö, yleisurheilu, keihäs, U20, F33/F34/F57
Jyri Grönlund, sokkopingis, miehet
Sokkopingis, joukkuekilpailu (Väinö Rihti, Jyri Grönlund, Paavo Tulisalo)

PRONSSIA (4)

Neea Sahlström, yleisurheilu, kuula, U17, F37/F38/F40
Aaro Mäkelä, pöytätennis, kaksinpeli, luokka 6
Aaro Mäkelä, pöytätennis, joukkuekilpailu, luokka 14
Väinö Rihti, sokkopingis, miehet

 

Kaikki sunnuntaina 3.7. päättyvien EPYG-kisojen tulokset löydät kisasivustolta www.epyg.fi.

Suomen joukkueen kokoonpanosta voit lukea enemmän täältä

Suomen joukkueen tulostiedote perjantailta 1.7.

Suomen joukkueen tulostiedote lauantailta 2.7.

 

Haastattelu- ja kuvapyynnöt:

Jasmin Koskinen, Suomen EPYG-joukkueen tiedottaja