Sääriamputoitu Kira tykkää jalkapalloilun vauhdista ja trampoliinilla hyppimisestä

Kira kuljettaa jalkapalloa

Tampereen Ilveksen kortteliliigajoukkueessa pelaava 8-vuotias Kira juoksee kentällä pallon perässä. Yhtäkkiä hän pysähtyy, ottaa kiinni jalastaan ja irrottaa sen. Peli jatkuu ympärillä, kun Kira kääntää proteesijalkansa ympäri ja ravistelee sitä. 

– Joskus hiekkaa menee proteesin ja silikoonitupen väliin ja se pitää ottaa pois ottamalla proteesi irti, Kira kertoo tilanteesta, joka välillä tulee eteen jalkapallokentällä.

Kiralla oli syntyessään pieni jalkaterä. Jalasta puuttui pohjeluu. Kirurgit olivat sitä mieltä, että jalka kannattaa amputoida säärestä, koska jalkaproteesin kanssa Kira todennäköisesti oppisi kävelemään erittäin sujuvasti.

Näin kävikin. Vuoden ja kolmen kuukauden ikäisenä Kiralle tehtiin leikkaus. Puolentoista vuoden ikäisenä hän oppi kävelemään. Proteesin kanssa kävely on hänelle luontaista.

– Kira on aina ollut reipas menijä. Hän käyttää koko kroppaansa ja on tosi vahva. Jalkapallon lisäksi hän tykkää käydä trampoliiniparkissa. Sekin sujuu mainiosti, pitää vain olla ekstravarovainen, ettei ole muita hyppijöitä samalla trampalla, Kiran äiti Anna Mattelmäki kertoo.

Jalkapallojoukkueessakin Kira on otettu luontevasti vastaan, niin kuin lapset parhaimmillaan osaavat; ihan alkuun saattaa nousta muutamia kysymyksiä, mutta kohta erilaisuus muuttuu luonnolliseksi olotilaksi.

Kiran paras kaveri oli aloittanut pelaamisen Ilveksen kortteliliigajoukkueessa ja pyysi Kiraakin mukaan. Kiran isä Jussikin innostui ja ryhtyi joukkueen valmentajaksi.

– Jalkapallossa on kivaa, kun saa olla kavereiden kanssa ja oppia uusia taitoja. Maalivahtina oleminen ja Kuka pelkää puolustajaa -leikki ovat myös kivoja, Kira sanoo.

– Tykkään enemmän peleistä kuin harjoituksista. Peleissä saa pelata kunnolla ja pitää vauhtia päällä, hän jatkaa.

Anna-äiti myöntelee, että Kira on kehittynyt nopeudessakin hurjasti viime aikoina. Taiturimainen proteesin käyttäjä pysyy ainakin vielä nappulafutistasolla hyvin muiden mukana.