Tekniikka ja pääkoppa huippuiskussa – Jousiammunnan tuore EM-kultamitalisti Forsberg kääntää katseensa Pariisin paralympialaisiin

Jere Forsberg tähtää EM-finaalissa

Jere Forsberg palasi parajousiammunnan arvokisavoittajaksi kymmenen vuoden tauon jälkeen. Vuonna 2012 tuolloin 18-vuotias kotkalainen yllätti voittamalla avoimen taljajousen paralympiakultaa Lontoossa. Lauantaina hän juhli Euroopan mestaruutta Roomassa suvereenin esityksen jälkeen. Forsberg on urallaan voittanut myös MM-hopeaa (2013) ja EM-hopeaa (2014).

Forsberg, 28, ampui Roomassa 72 nuolen alkukilpailussa tuloksen 695 ja oli ykkönen samalla tuloksella Iso-Britannian Nathan MacQueenin kanssa. Forsberg tähtäsi peräti 50 kymppiä, joten hän vei ykkössijan ennen 48 kertaa kymppiin osunutta brittiä.

Pudotuskierroksilla matkalla finaaliin Forsberg oli ylivoimainen. Ensin kaatui Espanjan Fernando Galé Montorio 145–138, sitten Puolan Adam Dudka 147–138 ja välierässä Turkin Bulent Korkmaz 143–132.

– Tänä kesänä pudotuskierroksilla olen pystynyt ampumaan 145 tuntumaan. Sellaisilla tuloksilla aletaan puhua niin tarkasta ampumisesta, että jos sinne ampuu ja häviää, niin sille ei enää vain voi mitään, toinen on vain ollut parempi, Forsberg totesi.

Finaalin paineissa Forsberg ei pystynyt pitämään yllä ihan yhtä kovaa suoritustasoa kuin aiemmilla kierroksilla, mutta nousi kuitenkin viimeisellä kolmen nuolen sarjallaan voittajaksi ohi Italian Matteo Bonacinan pistein 139–137.

– Ei tuntunut mitään valtavaa jännitystä, mutta tähtäin ei vain rauhoittunut alussa. Oli minulla silti koko ajan sellainen fiilis, että voitan. Onneksi naapurilla jännitys oli vielä isompi, Forsberg pohti.

Ennen EM-kilpailuja Forsberg oli ampunut tänä kesänä neljä kisaa, joista oli voittanut kolme ja sijoittunut kerran toiseksi. EM-kulta ei siis tullut hänelle yllätyksenä. EM-kilpailujen jälkeen hänellä on edessään vielä SM-kilpailut Oulussa ja kotimaan rankingfinaali. Nämä molemmat kisat ovat yleisessä sarjassa, vammattomien ampujien kanssa käytäviä kilpailuja. Taljajousi ei ole olympialaji, mutta taso on silti kova niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.

– Tämän vuoden tasolla olisin aika lähellä sitä, että voisin päästä vammattomien puolellakin arvokisoihin, mutta siellä pärjääminen vaatisi sitä, että pitäisi pystyä ampumaan alkukilpailuun 700-alkuisia tuloksia, Forsberg pohtii.

Edellisen kerran hän arvioi olleensa tämä kauden kaltaisessa iskussa vuonna 2014, jolloin Forsberg voitti EM-hopeaa ja teki kauden aikana alkukilpailun ennätystuloksensa 704. Kauteen mahtui useampi 700 pisteen ylitys alkukilpailuissa.

– Sieltä vuodelta 2014 on jäänyt mieleen sellainen kuva, miltä ampumisen pitää tuntua silloin, kun se tuntuu helpolta. Kun on selkeä kuva päässä, niin on helpompi keskittyä kisan aikana yhteen nuoleen kerrallaan, Forsberg sanoo.

Hän kertoo, että viime vuonna ennen Tokion paralympialaisia ampumisessa oli vielä pieniä ongelmia, mutta Tokiossa ammunta sujui jo varmasti. Silloin Forsberg eteni vahvasti puolivälieriin saakka, mutta joutui taipumaan kovatasoisessa pudotuspelissä Slovakin Marcel Pavlikille 141–144. 

– Tein talven ja kevään aikana pari muutosta ammuntaani ja vaihdoin keväällä laukaisulaitteen. Silloin tekniikan puolella viimeinen asia loksahti paikalleen ja se on tuntunut siltä kuin haluankin sen tuntuvan. Siitä lähtien ammunta on ollut todella varmaa.

Forsberg kiittelee myös paljon urheilupsykologi Tatja Holmilta saamaansa apua Tokion paralympialaisiin valmistautuessa.

– Toivon todella, että mahdollisuus urheilupsykologin apuun on saatavilla myös Pariisin paralympialaisiin valmistautuessa. Siitä on ollut minulle paljon apua, saadaan viimeisetkin tehot revittyä sieltä, Forsberg sanoo.

Paikka Pariisiin on mahdollista varmistaa heinäkuussa 2023 Tshekin Plzenissä käytävissä MM-kilpailuissa, joissa jaetaan yksilökilpailusta 16 paikkaa paralympialaisiin.

Myös Suomen toinen kansainvälisen tason parajousiampuja Jean-Pierre Antonios oli hyvässä iskussa Rooman EM-kilpailuissa. Hän eteni W1-luokan kilpailussa puolivälieriin, joissa ampui tasatuloksen 133–133 Turkin Bahattin Hekimoglua vastaan. Jatkonuolella Antonios osui ysiin ja turkkilainen kymppiin. Antoniosin sijoitus oli viides.

EM-kilpailujen suomalaistulokset

Kuva: Fausto Ercoli/Para Archery Europe