Sanna Koivusalo maailman joukkueen kanssa pronssille parajääkiekon Women’s World Challenge -turnauksessa

Sanna Koivusalo Women's World Challenge -turnauksessa

Maskulainen Sanna Koivusalo osallistui parajääkiekon Women’s World Challenge -turnaukseen, joka pelattiin elokuun lopussa Yhdysvaltain Green Bayssa.

Turnauksessa oli mukana Yhdysvaltain, Kanadan ja Iso-Britannian maajoukkueet sekä Team World -joukkue, jossa oli pelaajia Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Latviasta, Japanista, Yhdysvalloista ja Kanadasta.

Koivusalon edustama Team World voitti turnauksessa pronssia. Turnauksen voittaneelle Yhdysvalloille Team World hävisi 0–6 ja Kanadalle 0–12, mutta Iso-Britannian Team World voitti alkusarjassa 5–1- ja pronssiottelussa 5–0-lukemin.

– Ensimmäinen peli oli brittejä vastaan ja sen jäljiltä oli sellainen fiilis, että okei, kyllä me voidaan täällä ihan pärjätäkin. Mutta etenkin Kanada-pelin (0–12) jälkeen tajusi, miten kaukana olen vielä huipputasosta. Kiekonkäsittelytaito on yksi kehitettävä asia, mutta etenkin vauhdissa jäin kyllä jalkoihin Kanadaa ja USAa vastaan, Koivusalo totesi.

Puolustajana turnauksessa pelannut Koivusalo, 47, on harrastanut parajääkiekkoa vuoden ajan. Hänen molemmat jalkansa jouduttiin amputoimaan verenmyrkytyksen vuoksi polvien yläpuolelta vuonna 2016.

Vaikka tasoerot olivat Green Bayn turnauksessa suuret, oli kokemus Koivusalolle pelkästään positiivinen ja hyvin voimaannuttava.

– Miten hienoa olikaan pelata yhdessä naisten kanssa! Tunnelma oli hyvin äänekäs niin kentällä, vaihtoaitoissa kuin pukukopissakin. Tunnetaso oli kohdallaan ja turnaus kaikin puolin hienosti järjestetty, Koivusalo kiitteli.

Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n tavoitteena on kasvattaa naisurheilijoiden määrää paralympialaisissa, jotta sukupuolten välinen tasa-arvo toteutuisi paralympialaisten urheilijamäärissä.

Kesäparalympialaisissa aletaan olla jo lähellä, Tokiossa 2021 naisurheilijoita oli 42 prosenttia kaikista urheilijoista, mutta talviparalympialaisissa on vielä matkaa. Pekingin talvikisoissa maaliskuussa tehtiin ennätys naisurheilijoiden määrässä (138), mutta se oli silti vain 24,4 prosenttia kokonaisurheilijamäärästä.

Tämän myötä parajääkiekossa – jossa toistaiseksi paralympialaisissa on pelattu vain yhdessä sarjassa – tehdään kovasti töitä sen eteen, että tulevaisuudessa talvikisoihin, lähtökohtaisesti vuoteen 2030 mennessä, saataisiin parajääkiekkoon naisille oma turnaus.

Suomessakin naispelaajille on vuoden 2022 aikana järjestetty jo kaksi avointa parajääkiekkoleiriä ja kolmas on suunnitteilla. Myös Green Bayn Women’s World Challengen kaltaisia kansainvälisiä naisten parajääkiekkoturnauksia ja -leirejä tullaan järjestämään yhä tiivistyvään tahtiin tulevina vuosina.

– Osasyy sille, miksi lähdin Green Bayn turnaukseen mukaan oli, että haluan kannustaa muitakin hakemaan tällaisia hienoja kokemuksia. Sain reissun aikana paljon oppia itse pelistä mutta myös muunlaista tietoa ja elämänkatsomusta, Koivusalo sanoi.

Koivusalon mukaan Suomessa ollaan lupaavasta alusta huolimatta vielä melko kaukana siitä, että naisten oma joukkue saataisiin jalkeille.

– Vähintään kymmenen pelaajaa ja maalivahti tarvittaisiin. Leireillä on ainakin melkein sen verran jo ollutkin, mutta pelaajia, joilla on mahdollisuus saada kansainvälisiin peleihin vaadittava vammaluokitus, ei vielä ole riittävästi. Mutta meillä on positiivinen meininki kotimaisessa parajääkiekossa yleisestikin ja toivottavasti saadaan jatkossa myös lisää naispelaajia, Koivusalo totesi.

Hän nostaa positiiviseksi esimerkiksi Iso-Britannian joukkueen, joka ei urheilullisesti Green Bayn turnauksessa pärjännyt, mutta on tehnyt vuodessa vakuuttavan nousun käytännössä nollista. Potentiaalista pelaajamassaa Iso-Britannian kokoisessa maassa luonnollisesti on moninkertaisesti Suomea enemmän, mutta jääkiekkokulttuuria ei lähellekään yhtä paljon.

Koivusalo pelaa kotimaista parajääkiekkoliigaa Turun Palloseuran joukkueessa. Hänen lisäkseen TPS:n riveissä on kaksi muutakin naispelaajaa. TPS:n lisäksi liigassa pelaa joukkueet Jyväskylästä (SISU Paraicehockey), Riihimäeltä (Kiekko-Nikkarit) ja Oulusta (Kiimingin Kiekko-Pojat). Lisäksi säännöllistä parajääkiekkotoimintaa on Tampereella Kooveen riveissä.

Kuva: Jessie Dietzler / WPIH