Para School Day tuo paraurheilun lajit ja oppia erilaisuudesta Uudenmaan ruotsinkielisille kouluille 

Pyörätuolisulkapalloa ilmapalloilla Para School Dayssa.

Suomen Paralympiakomitean Para School Day -koulukiertue kiertää 19.–23. syyskuuta Uudenmaan ruotsinkielisissä kouluissa: maanantaina Mårtendals skolassa Vantaalla, tiistaina Norra Paipis skolassa Sipoossa, keskiviikkona Sannäs skolassa Porvoossa, torstaina Klemetskogs skolassa Tuusulassa ja perjantaina Brändö grundskolassa Helsingissä.  

Para School Day on liikuntapäivä, jonka aikana koululaiset pääsevät kokeilemaan paraurheilulajeja ja saavat samalla arvokasta oppia erilaisuuden ymmärtämisestä.

Para School Dayn kierros ruotsinkielisillä kouluilla mahdollistuu Brita Maria Renlundin säätiön tuella. Aiemmin PSD on vieraillut Pohjanmaan, Länsi-Uudenmaan ja Espoon ruotsinkielisissä kouluissa, nyt alueena on Itä-Uusimaa sekä Helsinki, Vantaa ja Tuusula. 

– Olemme erityisen iloisia siitä, että Brita Maria Renlundin säätiön tuella voimme viedä Para School Dayn pienillekin kouluille, joilla harvemmin on mahdollisuuksia saada koululleen mitään tämänkaltaista, sanoo Paralympiakomitean yhteyspäällikkö Reeta Lindeman

– Esimerkiksi Klemetskogin koulu on pieni, kolmen opettajan ruotsinkielinen koulu suomenkielisessä Tuusulan kunnassa. Heille on hyvin harvinaista päästä osalliseksi Para School Dayn kaltaisista kouluarkea piristävistä aktiviteeteista ainakaan omalla äidinkielellään, hän jatkaa. 

Klemetskogin rehtori Saara Värtö oli aiemmin työurallaan osallistunut opettajan roolissa Para School Dayhin toisella koululla. 

– Muistan, että päivä oli erityisen antoisa, joten kun keväällä kilahti sähköposti mahdollisuudesta hakea mukaan, niin tartuin siihen heti, Värtö sanoo.

– Erityisesti ruotsinkielisiä aktiviteetteja on meille Klemetskogissa tarjolla todella vähän. Maantieteellisen sijaintimme vuoksi kulkeminen esimerkiksi pääkaupunkiseudun ruotsinkielisen liikunta- ja kulttuuritarjonnan äärelle on hankalaa. Julkiset kulkuyhteydet koulultamme ovat heikot, sillä sijaitsemme metsän keskellä, Värtö kertoo.

Värtö uskoo Para School Dayn antavan koulun oppilaille ja henkilökunnalle tärkeää oppia. 

– Toivon heidän heräävään ajattelemaan ja havannoimaan sitä, kuinka monenlaisia ihmisiä maailmassa on. Toivottavasti he näkisivät, kuinka erilaisia haasteita voidaan ratkoa apuvälineiden avulla. 

– Lisäksi toivon, että he oppisivat siitä, että olemme kaikki yhdenvertaisia, vaikka olemmekin keskenämme erilaisia. Pienenä ruotsinkielisenä kouluna oppilasjoukkomme on varsin homogeeninen, eikä moninaisuutta ole yhtä paljon kuin suuremmissa kaupunkikouluissa. Siitäkin näkökulmasta moninaisuuden tuominen tässä muodossa oppilaidemme arkeen on mielestäni äärimmäisen tärkeää, Värtö linjaa. 

Para School Day on tilattavissa kouluihin ympäri Suomea. Tutustu PSD-konseptiin täällä.