Paraurheilun oma yläkoululeiritys käynnistyy Pajulahdessa – haku leiritykseen 23.10. mennessä 

Liina Nuoranne ja Santeri Kiiveri

Nuorilla paraurheilijoilla mahdollisuus myös osallistua oman lajinsa leirityksiin; alppihiihtäjä Santeri Kiiveri ja triathlonisti Liina Nuoranne kertovat kokemuksistaan 
 
Nuorten urheilijoiden yläkoululeiritys on jo pidemmän aikaa ollut osa suomalaista urheilijan polkua. Yläkouluikäiset (7.–9. lk) voivat hakea oman lajinsa leiritykseen, joissa yhdistyy harjoittelu ja koulunkäynti. Leirijaksoja on lajista riippuen n. 2–6 vuodessa ja ne pidetään urheiluopistoilla. 
 
Yläkoululeiritykset ovat avoimia myös paraurheilijoille. Esimerkiksi alppihiihdon paralympiavoittaja Santeri Kiiveri osallistui aikoinaan yläkoululeirityksiin Rukalla. 
 
– Kävin koulua kotikaupungissani Lappeenrannassa ja leiritykset olivat Rukalla. Se oli oikein toimiva systeemi, mahdollisti hyvin koulunkäynnin ja treenaamisen yhdistämisen, toteaa Kiiveri, joka muuttikin yläkouluajan jälkeen Rukalle alppilukioon. 
 
Liina Nuoranne aloitti paratriathlonin yläkouluikäisenä ja haki triathlonin yläkoululeiritykseen valmentajansa ehdotuksesta 9-luokkalaisena lukukaudelle 2020–2021. Leiritykset olivat Pajulahdessa. 
 
– Se oli tosi kiva kokemus ja osui juuri sopivaan aikaan, kun olin aloittanut lajin parissa vuotta ennen. Se opetti kasvamaan urheilijaksi, sanoo nyt 17-vuotias Nuoranne, joka käy turkulaista Kerttulin urheilulukiota tehostetun valmennuksen ryhmässä.   
 
Suomen Paralympiakomitean ja Liikuntakeskus Pajulahden yhteistyönä tänä vuonna starttaa myös paraurheilijoiden oma yläkoululeiritys Pajulahdessa.

Leiritys on pääasiallisesti suunnattu liikunta-, näkö- ja kehitysvammaisille yläkouluikäisille, jotka joko harrastavat lajia, joille ei ole erillistä lajiliiton järjestämää yläkoululeiritystä (esim. maalipallo ja boccia) tai jotka eivät vielä ole päättäneet omaa lajiaan. 
 
– Toki paraurheilun yläkoululeiritykseen voivat osallistua myös sellaisten lajien urheilijat, joille olisi oman lajiliitonkin leiritys, mutta jotka eivät ehkä koe sitä sopivimmaksi vaihtoehdoksi itselleen. Paraurheilun oma leiritys voi myös kannustaa vaikeavammaisia nuoria osallistumaan yläkoululeiritykseen, sanoo Paralympiakomitean kehittämispäällikkö Katja Saarinen
 
– Tavoite ja tahtotila on, että nuoret paraurheilijat osallistuisivat jatkossa entistä laajemmin oman lajiliittonsa yläkoululeirityksiin, mutta koemme paraurheilun leirityksen hyvänä lisänä ja vaihtoehtona tähän kokonaisuuteen, hän jatkaa. 
 
Saarinen näkee paraurheilun yläkoululeirityksen – yhtä lailla kuin myös yksittäisten paraurheilijoiden mukana olon lajiliittojensa leirityksissä – tärkeänä täydennyksenä paraurheilijan polkuun, jossa nuoren urheilijan seuraavana askeleena voi olla esimerkiksi pääsy Paralympiakomitean koordinoimaan Tulevaisuuden tähdet -ryhmään. Ryhmän kautta Santeri Kiiverikin on ponnistanut lajinsa huipulle ja Liina Nuoranne on parhaillaan yksi Tulevaisuuden tähdistä. 
 
Paraurheilun yläkoululeiritysjaksoja on kaksi lukukaudella 2022–23: ensimmäinen 31.10.–4.11.2022 ja toinen 6.–10.3.2023.

Haku Pajulahden paraurheilun yläkoululeiritykseen tapahtuu sähköisellä lomakkeella ja on auki 23.10. saakka

Lisätiedot ja hakulomake Pajulahden sivuilla
 
Valtakunnallinen yläkoululeiritys on osa Suomen Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelmaa. 

Lisätiedot yläkoululeirityksistä ja linkit lajien leirityshakuihin Olympiakomitean sivuilla

Kuvat: Markus Kuoppala ja Harri Kapustamäki/KIHU

 

Lue lisää:

Paraurheilun oma yläkoululeiritys mahdollistaa osallistumisen yhä laajemmin kaikille – Ilmoittaudu nyt kevään 2023 leirille