Retkeilyn aloittamisen ABC

Pyörätuoli ja riippumatto metsässä

Retkeilyn aloittaminen ilman aikaisempaa kokemusta voi olla hankalaa. Sama pätee, jos on pitkän ajan jälkeen palaamassa retkeilyn pariin.

Omaa kynnystä retkeilyn aloittamiseen kannattaa aktiivisesti madaltaa. On hyvä aloittaa pienestä, sillä kaikki retket alkavat kotiovelta. Puistokävelystä on helppo siirtyä päiväretkeen ja siitä on jo pienempi askel yön yli retkeen. Helpoiten alkuun pääsee retkeilevän ystävän tai sukulaisen mukana.

Vähintäänkin yhtä hyvä mahdollisuus on osallistua järjestettyihin retkeilytapahtumiin, kuten Nuku yö ulkona -tapahtumat. Tämän vuoden Nuku yö ulkona -tapahtumassa Kiljavalla on huomioitu esteettömyys ja Metsähotellissa on myös esteettömiä majoitteita. Tapahtumassa lasketaan kaikkien kynnystä metsässä yöpymiseen ja retkeilyn aloittamiseen.

Mikä on olennaista?

Retkeilyä aloittaessa hukkuu herkästi moninaiseen tietoon ja ohjeisiin. Aloita kuitenkin pienestä, sillä retkeilyyn liittyy paljon välineistöä ja kulttuurisidonnaista osaamista, joiden kerryttäminen ottaa aikaa ja paikoin rahaakin. On hyvä muistaa, että kaikkea ei varsinkaan alkuun tarvitse omistaa, vaan kannattaa vuokrata ja lainata varusteita.

Alusvaatteet ja vaatteista yleensä

Oma napa on oikein hyvä paikka aloittaa retkeilyn opettelu. Ensimmäinen kerros vaatteita ihollasi määrittää paljon sitä, millainen olo sinulla tulee retkilläsi olemaan.

Unohda siis puuvilla alusvaatteissa. Puuvilla imee kosteutta ja olo on vähänkään hikoillessa epämiellyttävä. Kylmällä kosteus kylmettää entisestään ja kuumalla lämpö jää iholle. On parempi käyttää ihoa vasten kosteutta siirtäviä alusvaatteita ja sukkia. Edullisimmillaan tämä tarkoittaa teknisiä alusasuja, mutta jos panostaa hieman enemmän rahaa, saa iholleen merinovillaa, joka on alusvaatteiden aatelia.

Muutoin retkeilyn aloittamisessa parhaat vaatteet ovat ne, jotka sinulla jo on. Vaatetus on kuitenkin syytä sovittaa vallitseviin olosuhteisiin, ja varautua esimerkiksi vesisateeseen ja paahtavaan aurinkoon. Helpoin sateensuoja on sadeviitta taikka pitkä sadetakki, jotka voi pukea ylle vasta tarvittaessa.

Herkkuja

Ihmisiin pätevät samat lainalaisuudet olivat he sitten lapsia tai aikuisia. Eli: Eväät tekevät retken ja herkkujen voimalla jaksaa paremmin. Ota siis mieluisia herkkuja mukaan, niin haluat lähteä toistekin. Kiljavan tapahtumaan on tulossa lapsiperheiden motivaatioeväät -osio, johon ajattelin itse osallistua vaikken lapsi enää olekaan.

Retkikeittiö pakattuna

Yön yli retkeily

Retkikeittimet tulevat ajankohtaisiksi, kun siirrytään päiväretkistä yön yli retkiin. Klassinen Trangian retkikeitinsetti on erinomainen vaihtoehto, kas siinä kun kattilat, pannu ja keitin ovat kaikki somassa paketissa. Helppokäyttöisin versio tästä on kaasua polttava keitin, perinteisen spriipolttimen sijaan. Pienimmillään kaasulla toimivat retkikeittimet mahtuvat kämmenelle ja ovat siinä mielessä erittäin kevyt vaihtoehto. Kiljavan tapahtumassa on luvassa myös retkikeittimien esittelyä.

Majoitteet

Yöpymiseen tarvitset makuupussin ja teltan tai riippumaton. Teltassa on tarpeen mukaan oltava retkipatja ja tarvittaessa retkisänky. Retkisänky vaatii teltalta kokoa ja on varteenotettava vaihtoehto esimerkiksi sellaisille pyörätuolin käyttäjille, joiden siirtyminen tuolista maahan ja takaisin on vaikeaa tai mahdotonta.

Riippumattoon majoitteena taas kuuluvat riippumatto, hyttysverkko ja sadesuoja, sekä alushuopa. Jos toimintakyky antaa myöten on riippumatto hyvä vaihtoehto. Siinä on retkituoli ja -sänky ikään kuin sisällytettynä majoitteeseen. Istuma-asento mahdollistaa kenkien ja muiden vaatteiden riisumisen ja pukemisen sujuvammin. 

Sekä riippumattoihin että telttoihin on mahdollista tulla helposti yöpymään Kiljavan tapahtumassa. Ilmoittautumiseen pääset tästä.

Lisää ajatuksia majoitteista ja välineistä voit lukea Luonto kaikille -blogiin kirjoittamastani artikkelista.

Retkikeittiö valmiina

Mitä et tarvitse retkeilyä aloittaessa?

Ei ole mitään syytä hankkia erillisiä muovisia vesipulloja, vaan vettä voi kantaa tyhjissä virvoitusjuomapulloissa. Niitä on montaa kokoa, ne ovat halpoja ja kestäviä, ja kun ne tulevat tiensä päähän, ne on helppo kierrättää.

Et tarvitse erillisiä retkiruokailuvälineitä alkuun päästäksesi. Muoviset uudelleen käytettävät pakasterasiat toimivat erinomaisesti kippoina ja lautasina, eikä normaali lusikka paina retkeilyvälineissä sen enempää kuin retkilusikkakaan. Mukiksi käy pelti- tai muovimuki, jos sellainen sattuu kaapissa olemaan.

Rohkeasti kokeilemaan omilla ehdoilla

Retkeilyä ja luontoliikuntaa voi hyvin harrastaa, vaikkei toimintakyky olisikaan täydellinen. Kyse on pääosin soveltamisesta. Sopeuta matkaa, nopeutta ja taukojen määrää. Retkeily ei ole välttämättä aina matkantekoa, vaan viipymää saa yhtälailla metsässä yöpymällä. 

Ole valmis muuttamaan suunnitelmia lennosta. Ota huomioon tarvitsemasi apu, eli ota perustiistaita enemmän apulaisia mukaan, vuokraa luontoliikunnan apuvälineitä tai tee tutkimustyötä kohteesi esteettömyyden selvittämiseksi. Alkuun suosittelen valitsemaan liian helppoja kohteita ja ottamaan liian monta apukättä mukaan. On helpompi lähteä lisäämään vaikeutta, kuin yrittää uudelleen huonon kokemuksen jälkeen.

Retkeilyn saralla on kaikenlaisia mahdollisuuksia. Onkin hyvä ensin miettiä millainen retkeilijä itse on, tai paremminkin millainen retkeilijä haluaisi olla. Oletko luontoliikkuja vai metsäleirissä touhuilija? Kuljetko pyörällä, kanootilla vai pyörätuolilla? Siitä on hyvä lähteä kokeilemaan.

NIKO HALMINEN

Kirjoittaja on apuvälineteknikko, esteettömien majoitteiden asiantuntija ja Yhteiset polut -hankkeen projektityöntekijä Paralympiakomiteassa.