Tulevaisuuden tähdet -ryhmään 18 nuorta paraurheilijaa vuodelle 2024

Tilli, Pajula ja Talvitie lähikuvissa omien lajiensa (kuula, parajääkiekko ja keihäs) parissa.

Suomen Paralympiakomitean koordinoimassa Tulevaisuuden tähdet -ryhmässä aloittaa tänä vuonna 5 uutta paraurheilun tulevaisuuden lupausta. Edellisen vuoden kokoonpanosta ryhmässä jatkaa mukana 13 urheilijaa, joten ryhmä käynnistää vuotensa yhteensä 18 urheilijan ja seitsemän eri lajin voimin.

Tulevaisuuden tähdet -ryhmään valitaan vuosittain noin 20 omassa lajissaan nousevaa paraurheilijaa valmentautumaan pidemmälle kohti huippu-urheilun vaatimaa tasoa. Suurin osa urheilijoista jatkaa mukana ryhmässä muutaman vuoden ajan.

Vuodeksi 2024 ryhmään on valittu yhteensä 18 lupaavaa urheilijaa seitsemästä eri lajista. Urheilijoista viisi nousee ryhmään uutena, kun 13 jatkaa mukana edellisen vuoden kokoonpanosta. Nyt valitussa ryhmässä on neljä urheilijaa vähemmän kuin 22-henkisessä vuoden 2023 ryhmässä, josta jatkaa eteenpäin urallaan tai poistuu henkilökohtaisista syistä yhteensä kahdeksan urheilijaa.

Edellisvuoden ryhmästä poistuvien joukossa ovat muun muassa kaikki kolme mukana ollutta nuorta maalipalloilijaa. Heistä Jasmin Mikkola ja Eemi Utriainen ovat jo siirtyneet harjoittelemaan ja kilpailemaan naisten ja miesten maajoukkueissa, ja Aino Jaakkola taas on päättänyt toistaiseksi lopettaa kilpaurheilun. Sen myötä maalipallo lajina jää väliaikaisesti pois ryhmän edustuksesta, sillä uusia huippu-urheilutason kynnyksellä olevia, Tulevaisuuden tähtien profiilin täyttäviä urheilijoita ei vielä tälle vuodelle ollut tarjolla lajin parissa kasvamassa olevien nuorten joukosta.

- Tulevaisuuden tähdet nykyisessä muodossaan on ennen kaikkea huippu-urheiluun valmistava ohjelma, joka auttaa urheilijaa ottamaan harppauksen lajinsa maajoukkueisiin. Paraurheilun tulostason kehittyessä edelleen valtavaa vauhtia myös vaatimustaso urheilijan harjoittelulle ja koko valmennuksen kokonaisuudelle nousee jatkuvasti. Tulevaisuuden tähdet -ohjelma kohdentuu urheilijan polulla nimenomaan tavoitteellisille urheilijoille, jotka harjoittelevat systemaattisessa valmennuksessa, ja joilla on valmennustiiminsä kanssa valmiuksia sitoutua ottamaan seuraavia askelia, sanoo ryhmän vastuuvalmentajana toimiva Paralympiakomitean kehittämispäällikkö Katja Saarinen.

Parajääkiekkoilija Nemo Pajula täydentämään Tulevaisuuden tähtien kiekkoilijoiden joukkoa

Nuorten Paraleijonien Niko Silénin ja Eemi Rovion poistuessa Tulevaisuuden tähtien parajääkiekkoilijoiden joukosta liittyy ryhmää täydentämään mediassakin jo runsaasti mielenkiintoa herättänyt tamperelaislupaus Nemo Pajula. Vuonna 2022 18-vuotiaiden SM-sarjan jääkiekko-ottelussa loukkaantunut ja sen myötä lantiosta alaspäin halvaantunut Pajula palasi vauhdilla rakkaan lajinsa pariin, kun hänen kasvattiseurassaan Ilveksessä käynnistettiin viime vuonna parajääkiekkotoiminta jo aiemmin mukana olleen Special Hockeyn rinnalle.

Ei kestänyt kauaa, että Suomen parajääkiekkomaajoukkueen Paraleijonien päävalmentaja Jari Härkälä poimi lajitaustaa omaavan nuoren mukaan maajoukkueleiritykseen. Ilveksen vielä kasvattaessa omaa joukkuettaan noustakseen mukaan SM-sarja Parajääkiekkoliigaan siinä tällä hetkellä pelaavien jyväskyläläisen SISU Paraicehockeyn, turkulaisen TPS Paraicehockeyn, Riihimäen Kiekko-Nikkareiden sekä oululaisen Kiimingin Kiekko-Poikien rinnalle on Nemo Pajula jo päässyt pelaamaan myös liigaa Kiekko-Nikkareiden riveissä, ja kehitystahti on ollut kova.

Pajulan sekä aiemmilta vuosilta Tulevaisuuden tähtien parajääkiekkoilijoissa jatkavien keskisuomalaisten Leevi Kurjen ja Aaron Hännisen seuraan vuoden 2024 kokoonpanoon liittyy neljänneksi urheilijaksi vasta 14-vuotias, Kurjen ja Hännisen tavoin SISU Paraicehockeyta edustava ja parajääkiekon 8-vuotiaana aloittanut Iiro Knoll.

Nea Tilli ensimmäisenä kehitysvammaisena yleisurheilijana Tulevaisuuden tähtiin

Jo 15-vuotiaana kansainvälisen kilpauransa Special Olympics -maailmankisoissa Arabiemiraateissa aloittanut ja viimeksi kesällä 2023 Berliinin maailmankisojen Suomen joukkueessa Sisujengissä nähty Nea Tilli onnistui Berliinin kisareissulla esittelemillään kuulantyöntö- ja pituushyppytaidoilla kiinnittämään myös Suomen Urheiluliiton parayleisurheilun päävalmentajan Mikko Peltosen huomion.

Tilli on kisannut yleisurheilussa jo pitkään ja kerännyt palkintokaappiinsa kymmenittäin SM-mitaleita viiden eri lajin parista. Viime aikoina ennen kaikkea heittolajeihin – kuulaan, kiekkoon ja keihääseen – keskittynyt 20-vuotias palkittiin loppuvuodesta Uudenmaan yleisurheilu -aluejärjestön Vuoden paraurheilijana ja myös oman seuransa palkinnoilla kaudesta 2023, joka toi Tillille paitsi Berliinin kuula- ja pituusmitalit myös yhden uuden Suomen ennätyksen, kaksi Pohjoismaiden mestaruutta ja neljä Suomen mestaruutta.

Siinä missä amerikkalaislähtöinen Special Olympics -liike on kansainvälisesti suurin kehitysvammaisille liikunta- ja urheilutoimintaa tarjoava toimija, on kehitysvammaisia urheilijoita mukana myös paralympiaurheilussa. Toistaiseksi kehitysvammaisia urheilijoita on paralympialaisissa mukana kolmessa lajissa: yleisurheilussa, uinnissa ja pöytätenniksessä.

Kehitysvammaisten huippu-urheilun kansainvälinen järjestö VIRTUS toimii väylänä Kansainvälisen Paralympiakomitean alaiseen kilpailutoimintaan. VIRTUS-urheilijaksi päästäkseen urheilijan on läpikäytävä kehitysvammaisten urheilun kansainvälinen luokitteluprosessi, jota ei Special Olympics -toiminnassa tarvita.

Aikaisempina vuosina Tulevaisuuden tähdet -ryhmässä onkin harjoitellut myöhemmin Tokion paralympialaisissa Suomea uinnissa edustanut, kehitysvammaluokassa kilpaileva Nader Khalili. Hänen jälkeensä Nea Tillistä tulee nyt kaikkien aikojen toinen ja yleisurheilussa ensimmäinen kehitysvammainen Tulevaisuuden tähtien jäsen.

Tillin kanssa Tulevaisuuden tähtien yleisurheilijoihin liittyy uutena nyt myös helsinkiläinen Tiia Talvitie, 30. Espoon Tapioiden tuolikeihäänheittäjä aloitti kilpailemisen vasta vuonna 2022, mutta on kehittynyt nopeasti ja siirtyi viime vuonna jo kansainväliselle tasolle Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa Norjassa.

Tulevaisuuden tähtien yleisurheilijoiden joukossa jatkavat edellisen vuoden kokoonpanosta jo pidempään mukana olleet Vasa IS:n juoksija Mattias Asp ja Turunseudun Kilpaurheilijoiden juoksija ja pituushyppääjä Eetu Kuisma sekä viime vuonna joukkoon liittynyt Helsingin Kisa-Veikkojen nuori juoksija ja pituushyppääjä Aamu Hulmi.

Iina Pukkila uutena ratsastajana Laura Kangasniemen treenikaveriksi – Uimarit, sähköpyörätuolisalibandynpelaajat, pöytätenniksenpelaaja Mäkelä sekä sulkapalloilija Salo jatkavat ryhmässä

Parhaillaan uutisia Pariisin 2024 paralympialaisten pararatsastuksen maapaikoista joukkue- ja yksilökilpailuihin odotteleva Tulevaisuuden tähti Laura Kangasniemi jatkaa ryhmässä ja saa tänä vuonna harjoituskaverikseen kirkkonummelaisen Iina Pukkilan, joka treenaa tällä hetkellä Belgiassa ja matkustaa sieltä Suomeen Tulevaisuuden tähtien leirityksen mukaan. Viime vuoden aikana kansainvälisellä tasolla kilpailun aloittanut lukiolainen kilpaili aiemmin vammattomien esteratsastuksessa, ennen kuin näkökentän kaventuminen teki hänestä paraurheilijan.

Tulevaisuuden tähdet -ryhmän vuoden 2024 kokoonpanossa ja sen monilajiryhmässä jatkavat niin ikään jo kansainvälistä uraansa edistävät espoolainen pöytätenniksenpelaaja Aaro Mäkelä ja sulkapalloilija Venla Salo sekä sähköpyörätuolisalibandykaksikko, järvenpääläinen Kasper Vuorinen ja viime vuonna hänen treenikaverikseen joukkoon nimitetty vaasalaislähtöinen Walter Örstergård.

Myös kaikki kolme viime vuonna Tulevaisuuden tähtiin noussutta uimaria, näkövammaisten luokassa kilpaileva Helsingfors Simsällskapin Ronja Hampf, lyhykasvuisten luokassa kilpaileva Kangasalan Kuohun Aukusti Paakkala sekä liikuntavammaisten luokassa kilpaileva Porin Uimaseuran Pipsa Salokankangas jatkavat ryhmässä.

Aaro Mäkelä, Nea Tilli, Ronja Hampf, Aamu Hulmi, Pipsa Salokangas, Laura Kangasniemi, Kasper Vuorinen ja Tiia Talvitie ryhmäkuvassa Fennian harmaissa huppareissa, joissa on iso vihreä F-kirjain etumuksessa.

Leo-Pekka Tähti ja Matti Suur-Hamari jatkavat valmennustiimissä

Tulevaisuuden tähdet -ryhmä harjoittelee yhteisleireillä Paralympic Training Center Pajulahdessa neljä kertaa vuodessa, ja fysiikka- ja lajiharjoittelun ohella heille järjestetään paljon erilaista huippu-urheilijaksi kasvamisessa auttavaa valmennusta.

Ryhmän valmennustiimissä on vuodesta 2022 lähtien ollut mukana muun muassa urheilijaesikuva, viisinkertainen paralympiavoittaja Leo-Pekka Tähti. Vuonna 2023 tiimiin liittyi myös Pekingin paralympialaisiin oman kilpauransa lumilautailussa päättänyt Matti Suur-Hamari.

Alun perin jo vuonna 2009 perustetun ja vuodesta 2022 asti Tulevaisuuden tähtinä tunnetun nuorten paralympiaryhmän riveistä Suomen paralympiajoukkueeseen ja sen kautta kansainväliseen menestykseen ovat tähän mennessä ponnistaneet muun muassa alppihiihdon ainoa suomalainen paralympia- tai olympiavoittaja Santeri Kiiveri, paralympiavoittaja Jere Forsberg sekä ratakelauksen paralympiamitalistit Amanda Kotaja ja Henry Manni.

Paralympialaisissa entisistä Tulevaisuuden tähdistä ovat tähän mennessä kilpailleet lisäksi yleisurheilija Aleksi Kirjonen, triathlonisti Liisa Lilja, hiihtäjät Inkki Inola ja Sini Pyy sekä uimarit Antti LatikkaLeo LähteenmäkiMeri-Maari Mäkinen ja Nader Khalili. Tähän joukkoon liittyi äskettäin vielä Tulevaisuuden tähtien edellisessä kokoonpanossa mukana ollut Iida Lounela, joka joulukuussa 2023 valittiin paralympiajoukkueeseen edustamaan Suomea Pariisin 2024 kesäparalympialaisten pituushypyssä.

 

Tulevaisuuden tähtien matkassa kulkevat myös ryhmän yhteistyökumppanit FenniaSALTO Systems ja SEO. Vuoden 2024 Tulevaisuuden tähdet -kokoonpano julkaistiin maanantaina 22.1.2023 Fennian pääkonttorilla Helsingin Pasilassa järjestetyssä julkistustilaisuudessa. Lue lisää yhteistyökumppaneista ja liity mukaan joukkoon täällä!


Kuvat/ Nea Tilli, Tiia Talvitie: Jasmin Koskinen /Suomen Paralympiakomitea
Kuvat /Nemo Pajula: Eveliina Markovaara

 

Tulevaisuuden tähdet 2024

(Uudet ryhmäläiset merkitty *)

YLEISURHEILU

Mattias Asp, s. 2001, Vaasa /Vasa IS, T46, juoksu
Aamu Hulmi, s. 2007, Helsinki /Helsingin Kisa-Veikot, T/F38, juoksu, pituushyppy
Eetu Kuisma, s. 1999, Turku /Turunseudun Kenttäurheilijat, T37, juoksu
*Nea Tilli, s. 2003, Janakkala /Janakkalan Jana, T/F20, kuula, kiekko, keihäs, pituushyppy
*Tiia Talvitie, s. 1993, Helsinki /Espoon Tapiot, F33–34

UINTI

Ronja Hampf, s. 2006, Helsinki /Helsingfors Simsällskap, S11
Aukusti Paakkala, s. 2007, Kangasala /Kangasalan Kuohu, S6
Pipsa Salokangas, s. 2007, Pori /Porin Uimarit, S8 /SB8

PARAJÄÄKIEKKO

Aaron Hänninen, s. 2007, Äänekoski /Sisu Paraicehockey, Paraleijonat
Leevi Kurki, s. 2003, Muurame /Sisu Paraicehockey, Paraleijonat
* Nemo Pajula, s. 2004, Tampere /Ilves (Parajääkiekkoliigassa Riihimäen Kiekko-Nikkarit), Paraleijonat
* Iiro Knoll, s. 2009, Jyväskylä /Sisu Paraicehockey

SÄHKÖPYÖRÄTUOLISALIBANDY

Kasper Vuorinen, s. 2002, Järvenpää /Helsinki Outsiders
Walter Östergård, s .2003, Helsinki (Vaasa) /BK-48

PÖYTÄTENNIS

Aaro Mäkelä, s. 2004, Espoo /PT Espoo, 6

RATSASTUS

Laura Kangasniemi, s. 2000, Tuusula, ABC Ratsastajat, ryhmä IV
* Iina Pukkila, s. 2004, Kirkkonummi, Team Kawerda (Suomi) / Quadrille (Belgia), ryhmä III

SULKAPALLO

Venla Salo, s. 2003, Helsinki /Puistolan Urheilijat, SL4

 

 

Lisätietoa Tulevaisuuden tähdistä: