Hae Ahos-apurahaa tai -kehittämistukea paraurheiluun tai soveltavaan liikuntaan liittyvään kouluttautumiseen tai kehityshankkeisiin

Suomen Paralympiakomitea ja Suomen Punaisen Ristin alainen Ahos-säätiö jakavat Ahos-apurahaa ja -kehittämistukea kahdesti vuodessa paraurheilun ja soveltavan liikunnan alalla tapahtuvaan kouluttautumiseen ja osaamisensa kehittämiseen.

Kevään 2024 haussa myönnettiin yhteensä 87 987,42 euroa 36 hakijalle tai hakijaryhmälle.

Ahos-apurahaa voidaan myöntää esimerkiksi ohjaajalle, valmentajalle, kouluttajalle tai opiskelijalle kouluttautumiseen kotimaassa tai ulkomailla.

Koulutustilaisuuden tai opintomatkan tulee liittyä paraurheiluun tai soveltavaan liikuntaan. Etusijalla ovat hakijat, joilla itsellään on liikkumis- tai toimimiseste tai jokin pitkäaikaissairaus.

Ahos-kehittämistukea taas voivat hakea rekisteröidyt yhteisöt, kuten urheiluseura tai yhdistys, paraurheiluun tai soveltavaan liikuntaan liittyvissä koulutus- ja kehittämishankkeissa.

Hakijan omavastuu on 20 prosenttia haetusta summasta.

Seuraava Ahos-haku päättyy lokakuun 2024 lopussa. Jos suunnittelet koulutusta, opintomatkaa tai kehittämishanketta, jolle kaipaat taloudellista tukea, täytä hakemus!'

Lue lisää ja hae apurahaa tai tukea täältä

Katso esimerkkejä siitä, mihin apurahaa tai kehittämistukea voi hakea

Kevään 2024 apurahahaussa Ahos-apurahaa ja -kehittämistukea myönnettiin seuraaville hakijoille:

Taitotupa ry: opintomatka Englantiin

Opintomatkan tarkoituksena on perehtyä liikunnan järjestämiseen Downin syndrooma huomioiden tähän erikoistuneessa keskuksessa. Yhdistys järjestää liikuntatoimintaa ja tapahtumia kehitysvammaisille henkilöille.

Nesteen Soutajat: Soutua kaikille -kehittämishanke

Hankkeen tavoitteena on kehittää parasoudun kilpailutoimintaa Suomessa. Hankkeessa koulutetaan seuran toimijoita mm. kilpailuiden järjestämiseen, sääntöihin sekä luokitteluun liittyen.

Erkkajoogan Vertaiset ry: erkkajoogan vertaisohjaajakoulutus kehitysvammaisille henkilöille (kehittämishanke)

Hankkeen tavoitteena on suunnitella ja toteuttaa ensimmäinen kehitysvammaisille henkilöille suunnattu joogaohjaajakoulutus, joka mahdollistaa vertaisohjaajana toimimisen esim. kerhoissa tai päivätoiminnassa.

Salin & Tolonen: Trauma sensitive yoga -koulutus, Portugali

Hakijat ovat erikoistuneet erityisryhmien joogan ohjaamiseen. Koulutuksen tavoitteena on oppia traumasensitiivisestä joogasta, mitä oppia voivat hyödyntää niin ohjaamisessa, koulutuksissa kuin tukihenkilötoiminnassakin. Hakijoilla on kummallakin pitkäaikaissairaus.

Hanna-Leena Korpela: Adaptive & Inclusive trainer -verkkokoulutus

Hakija toimii aktiivina soveltavaa liikuntaa järjestävässä seurassa ja haluaa verkkokoulutuksen avulla kehittää osaamistaan mm. valmentajana ja kouluttajana. Hakijalla on itsellään toimintakyvyn rajoite.

Paukku & Dobrucki: CMAS Special Needs Diving -koulutus, Suomi

Hakijat toimivat laitesukelluskouluttajina sukellusseurassa. Sukeltajaliiton järjestämän koulutuksen tavoitteena on pätevöityä soveltavan sukelluksen kouluttajiksi.

Topi Lehto: CMAS Special Needs Diving -koulutus, Suomi

Hakija toimii kouluttajana, ohjaajana ja avustajana sukellusseurassa. Sukeltajaliiton järjestämän koulutuksen tavoitteena on pätevöityä soveltavan sukelluksen kouluttajaksi. Tältä pohjata pystyy kehittämään soveltavaa toimintaa seurassa.

Teemu Torkkeli: CMAS Special Needs Diving -koulutus, Suomi

Hakija toimii laitesukelluskouluttajana. Sukeltajaliiton järjestämän koulutuksen tavoitteena on pätevöityä soveltavan sukelluksen kouluttajaksi.

Jutta Lind: CMAS Special Needs Diving -koulutus, Suomi

Hakija toimii soveltavan liikunnan parissa sekä päivätyössään että vapaa-ajallaan. Sukeltajaliiton järjestämän koulutuksen tavoitteena on pätevöityä soveltavan sukelluksen kouluttajaksi, jolloin pystyy hyödyntämään lajia erilaisissa ryhmissä.

Kai Kaartinen: CMAS Special Needs Diving -koulutus, Suomi

Hakija toimii monissa rooleissa sukelluksen ja soveltavan liikunnan parissa. Sukeltajaliiton järjestämän koulutuksen tavoitteena on pätevöityä soveltavan sukelluksen kouluttajaksi.

Miikka Liimatainen: sähköpyörätuolisalibandyn kansainvälinen otteluvalvojakoulutus, Italia

Hakijalla on pitkä tausta mm. erotuomarina ja otteluvalvojana salibandyssa. Nyt häntä on pyydetty mukaan myös sähköpyöräsalibandyyn. Koulutus antaa valmiudet ja pätevyyden toimia otteluvalvojana sähköpyörätuolisalibandyssa.

Joonatan Matilainen: sähköpyörätuolisalibandyn kansainvälinen erotuomarikoulutus, Italia

Hakija toimii sähköpyörätuolisalibandyn erotuomarina Suomessa. Koulutuksen tarkoituksena on kehittää omaa osaamista ja mahdollistaa tulevaisuudessa myös kansainvälisten otteluiden tuomarointi.

Pasi Koivukari: kansainvälinen valmentajaseminaari ja opintomatka Pariisin paralympialaisiin

Hakija toimii miesten maalipallomaajoukkueen päävalmentajana. Opintokokonaisuuden tavoitteena on kehittää omaa valmennusosaamista ja auttaa tätä kautta maajoukkuetta eteenpäin.

TaTU Tampere: parauinnista vastaavien seuratoimijoiden opintomatka Pariisin paralympialaisiin

Seurassa on panostettu jo vuosia parauinnin tarjontaan, harrastetasolta aina kilpatavoitteelliseen urheiluun saakka. Opintomatkan tavoitteena on hakea ideoita toiminnan kehittämiseen entistä monipuolisemmaksi koko urheilijan polulla.

Pia Heinonen: Fascia Method -koulutus, Suomi

Hakija toimii ohjaajana ja valmentajana erilaisissa soveltavan liikunnan ja paraurheilun ryhmissä. Koulutus syventää osaamista kehonhuollossa näiden ryhmien kohdalla.

Juha Enberg: opintomatka apuvalmentajan tehtäviin Special Olympics triathlonissa, Itävalta

Hakija toimii päivätyössään soveltavan liikunnan parissa ja on mukana myös kehitysvammaisten Special Olympics triahtlon -valmennuksessa. Opintomatkan tavoitteena on oppia lisää lajivalmennuksesta ulkomaisissa tehtävissä sekä kotimaassa.

Erkka Ikonen: opintomatka European Transplant Gamesiin Portugaliin

Hakija toimii valmentajana elinsiirron saaneiden lentopallomaajoukkueelle. Opintomatkan tavoitteena on verkostoitua ja oppia lisää elinsiirron saaneiden harjoittelun ja kilpailemisen erityispiirteistä.

Eveliina Markovaara: psyykkisen valmennuksen koulutus, Suomi

Hakija toimii parajääkiekon valmentajana seura- ja maajoukkuetasolla. Koulutuksen tavoitteena on saada lisää oppia psyykkisestä valmennuksesta, jota hakija voi hyödyntää lajissa, ja tulevaisuudessa mahdollisesti laajemminkin paraurheilussa.

Anna Haataja: soveltavan taitoluistelun opintomatka ja tuomarikoulutus, Islanti

Hakija toimii valmentajana ja tuomarina soveltavassa taitoluistelussa. Opintomatkaan sisältyy tuomarikoulutus, verkostoitumista sekä itse järjestettyjä tapaamisia kansainvälisten kollegojen kanssa.

Vera Putila: opintomatka soveltavan taitoluistelun kansainväliseen kilpailu- ja koulutustapahtumaan Islantiin

Hakija toimii monissa rooleissa Special Olympics -taitoluistelussa, mm. vapaaehtoistoimijana kilpailutapahtumissa ja avustaja seuratoiminnassa. Opintomatkan tavoitteena on tutustua Islannin toimintamalliin mm. uusien urheilijoiden rekrytoinnissa, luoda kansainvälisiä verkostoja sekä perehtyä lajin uudistuneisiin sääntöihin.

Matti Putila: opintomatka soveltavan taitoluistelun kansainväliseen kilpailu- ja koulutustapahtumaan Islantiin

Hakija on pitkän linjan aktiivi Special Olympics -toiminnassa ja taitoluistelussa. Opintomatkan tavoitteena on tutustua Islannin toimintamalliin mm. uusien urheilijoiden rekrytoinnissa, luoda kansainvälisiä verkostoja sekä perehtyä lajin uudistuneisiin sääntöihin.

Kari Tuomi: opintomatka para-yleisurheilun MM-kilpailuihin Japaniin

Hakija toimii para-kuulantyöntäjän valmennustiimissä ja vastaa mm. työntötuolin kehittämisestä ja rakentamisesta. Opintomatkan tavoitteena on perehtyä erityisesti tuolin ominaisuuksien parantamiseen niin, että se tukee parhaiten urheilijan suoritusta kilpailuissa.  

Stör & co: parasquashin opintomatka Englantiin

Hakijat toimivat valmentajina ja aktiiveina seurassa, jossa ollaan kehittämässä parasquash-toimintaa Suomessa. Opintomatkan tavoitteena on hakea oppia ja ideoita toiminnan eteenpäinviemiseksi paikallisilta, lajissa kokeneemmilta seuroilta ja valmentajilta.

Niko Halminen: esteettömyyskartoittajakoulutus, Suomi

Hakija toimii soveltavan luontoliikunnan parissa mm. erilaisissa hankkeissa. Koulutus antaa esteettömyyskartoittajan virallisen pätevyyden. Hakijalla on itsellään toimintakyvyn rajoite.

Törrönen & co: kouluttajakouluttajien opintomatka Nottwillin kuntoutuskeskukseen Sveitsissä

Hakijaryhmä koostuu Paralympiakomitean kouluttajakoulutuksen valmennuksen ryhmästä. Opintomatkan tavoitteena on tutustua siihen, kuinka polku kuntoutujasta aina kilpaurheilijaksi asti on rakennettu Nottwillin selkäydinvammaisten kuntoutuskeskuksessa. Lisäksi ryhmä käy tutustumassa parayleisurheilun Gran Prix -kilpailuihin, jotka myös järjestetään Nottwillissa. Ryhmässä on mukana kaksi henkilöä, joilla on itsellään toimintakyvyn rajoite.

Timo Pyykkönen: esteettömyyskartoittajakoulutus, Suomi

Hakija toimii aktiivisesti eri rooleissa pyörätuolitanssin parissa. Koulutus mahdollistaa esteettömyyden edistämisen niin paikallistasolla kuin laajemminkin lajin toiminnassa.

Hanna Koskinen: esteettömyyskartoittajakoulutus, Suomi

Hakija toimii soveltavan liikunnan koordinaattorina kunnassa, sekä erilaisissa luottamustoimissa ja kouluttajana vammaisuuden ja/tai liikunnan saralla. Koulutuksen tarkoituksena on kehittää omaa osaamista esteettömyyden edistämisessä eri yhteyksissä.

Keski-Suomen Liikunta ry: soveltavan liikunnan kehittäjän opintomatka EUCAPA 2024 -konferenssiin Espanjaan

Liikunnan aluejärjestö on aktiivinen soveltavan liikunnan kehittämisessä ja mukana mm. Paralympiakomitean Avoimet ovet -hankkeessa. Opintomatka mahdollistaa järjestön soveltavan liikunnan kehittäjän osaamisen lisäämisen ja monipuolistamisen, mitä hän pystyy hyödyntämään paitsi varsinaisessa työssään ja mm. erilaisissa kouluttajan rooleissa.

Pohjois-Savon Liikunta ry: kahden työntekijän opintomatka EUCAPA 2024 -konferenssiin Espanjaan

Liikunnan aluejärjestö on aktiivinen soveltavan liikunnan kehittämisessä ja mukana mm. Paralympiakomitean Avoimet ovet -hankkeessa. Opintomatka mahdollistaa järjestön työntekijöiden osaamisen lisäämisen ja monipuolistamisen, mitä he pystyvät hyödyntämään paitsi varsinaisessa työssään ja mm. erilaisissa kouluttajan rooleissa.

Lapin Liikunta ry: seurakehittäjän opintomatka EUCAPA 2024 -konferenssiin Espanjaan

(Hakijana tässä siis Lapin Liikunta ry, vaikka hakemukseen merkitty henkilö hakijaksi.) Liikunnan aluejärjestö on aktiivinen soveltavan liikunnan kehittämisessä ja mukana mm. Paralympiakomitean Avoimet ovet -hankkeessa. Opintomatka mahdollistaa järjestön seurakehittäjän osaamisen lisäämisen ja monipuolistamisen, mitä hän pystyy hyödyntämään paitsi varsinaisessa työssään ja mm. Paralympiakomitean kouluttajan roolissa.

Liikuntatieteellinen Seura: asiantuntijoiden opintomatka EUCAPA 2024 -konferenssiin Espanjaan

Järjestö toimii mm. soveltavan liikunnan tutkimuksen, koulutuksen, kehittämisen ja tiedonvälityksen parissa. Asiantuntijoiden opintomatka mahdollistaa alan ajankohtaisen osaamisen päivittämisen, jota voidaan hyödyntää laajasti kotimaisissa verkostoissa. 

Päivi Partanen: opintomatka EUCAPA 2024 -konferenssiin Espanjaan

Hakija työskentelee liikunnanohjaajana kaupungilla vastuualueenaan soveltava liikunta. Lisäksi hän on aloitteleva Paralympiakomitean kouluttaja. Opintomatkan tavoitteen on perehtyä ajankohtaiseen kansainväliseen tutkimustietoon, jota voi hyödyntää sekä päivätyössä että kouluttajan roolissa.

Milla Reponen: parakouluttajakoulutuksen opintomatka ja EUCAPA 2024 -konferenssi, Sveitsi ja Espanja

Hakija toimii liikunnan lehtorina, vastuualueenaan soveltavan liikunnan opintokokonaisuudet ja niiden kehittäminen. Lisäksi hakija on mukana Paralympiakomitean kouluttajakoulutuksessa, valmentajakouluttajien linjalla. Opintomatkan tavoitteena on päivittää omaa soveltavan liikunnan osaamista kansainvälisessä konferenssissa sekä perehtyä paraurheiluvalmennuksen ketjuun aina kuntoutuksesta huippu-urheiluvalmennukseen.

Kainuun Liikunta ry: soveltavan liikunnan asiantuntijan opintomatka EUCAPA 2024 -konferenssiin Espanjaan

Liikunnan aluejärjestö on aktiivinen soveltavan liikunnan kehittämisessä ja mukana mm. Paralympiakomitean Avoimet ovet -hankkeessa. Opintomatka mahdollistaa soveltavan liikunnan asiantuntijan osaamisen kehittämisen, mitä hän voi hyödyntää mm. erilaisissa hankkeissa ja myös kouluttajan roolissa.

Saara Viitanen: erityisliikunnan aineopinnot, Suomi

Hakija työskentelee erityisopettajana ja valmentaa erityisjalkapalloryhmää. Täydennyskoulutuksen tarkoituksena on kehittää omaa osaamista, mikä tukee paitsi päivätyössä myös vapaa-ajan valmennustehtävissä.

Peltonen & co: opintomatka Special Olympics -talvimaailmankisoihin Italiaan

Hakijaryhmä koostuu Paralympiakomitean Avoimet ovet -hankkeessa mukana olevien lajiliittojen Special Olympics -toiminnasta vastaavista henkilöistä. Opintomatkan tavoitteena on oppia lisää ja syventää osaamista kehitysvammaisten urheilusta ja mm. kilpailujärjestelyistä. Oppeja tullaan myös jakamaan kotimaisissa verkostoissa.

Lue lisää ja hae apurahaa tai tukea täältä

Lisätietoa Ahos-apurahasta: