Liikuttaako? Toimintarajoitteisille henkilöille suunnatun Liikkujakyselyn ja Seurakyselyn raportin julkistamiswebinaari 2.3.2021

Tennis Hedmanin tenniksen erityisryhmä treenaa Helsingin Talissa.

Suomen Paralympiakomitea järjestää yhteistyössä Liikuntatieteellisen Seuran (LTS) kanssa Liikuttaako? -raportin julkistamiswebinaarin tiistaina 2. maaliskuuta 2021 klo 12.00–13.00. Julkistamiswebinaari on avoin kaikille aihealueesta kiinnostuneille. Webinaariin voi osallistua tämän linkin kautta (ei vaadi ennakkoilmoittautumista)

Liikuttaako? -raportti kokoaa kahden syksyllä 2020 tehdyn kyselyn tulokset. Liikkujakysely oli osoitettu toimintarajoitteisille henkilöille ja siihen vastasi 1213 henkilöä. Urheiluseuroille ja muille liikuntaa järjestäville yhdistyksille suunnattuun Seurakyselyyn saatiin 334 vastausta.

Kyselyt kytkeytyvät Paralympiakomitean Avoimet ovet -hankkeeseen, jossa tavoitteena on lisätä kaikille avoimen seura- ja liikuntatoiminnan tarjontaa sekä Liikuntatieteellisen Seuran Erityisliikunnanohjaaja – kohti soveltavan liikunnan kehityskumppanuutta -hankkeeseen (SLKK), jossa kehitetään kuntien erityisliikunnanohjaajien työnkuvaa.

Liikkujakyselyn vastaajien runsaasta määrästä voi päätellä, että liikunnan harrastamisen mahdollisuudet ja niiden edistäminen kiinnostavat toimintarajoitteisia henkilöitä. Noin puolet vastaajista ilmoitti osallistuneensa edellisen vuoden aikana jonkin liikuntaa järjestävän yhdistyksen toimintaan. Raportissa käydään läpi muun muassa, mitkä ovat merkittävimmät esteet harrastamisen tiellä ja miten toimintarajoitteiset henkilöt suhtautuvat inkluusioon urheiluseuroissa.

Seurakyselyn vastaajista kaksi kolmannesta järjestää soveltavaa liikuntaa tai vammaisurheilua tai niiden toiminnassa on mukana toimintarajoitteisia harrastajia. Raportista selviää, millaisissa asioissa seurat ja yhdistykset kokevat kaipaavansa eniten tukea, jotta ne voivat järjestää kaikille avointa toimintaa.

Liikkujakyselyn tulokset webinaarissa esittelee LTS:n tutkija Timo Ala-Vähälä. Seurakyselyn tulokset ja raportin yhteenvedon esittelee Paralympiakomitean tutkimuspäällikkö Aija Saari. Omat puheenvuoronsa webinaarissa on myös Paralympiakomitean Avoimet ovet -hankkeen koordinaattorilla Nina Peltosella ja LTS:n SLKK-hankkeen koordinaattorilla Riikka Roitolla.

Lisätiedot