Avoimet ovet -hanke (1.6.2020-31.5.2023)

Hankkeen tavoitteena on tukea urheiluseuroja vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien harrastajien mukaan ottamisessa. Hanke toteutetaan yhteistyössä 12 liikunnan aluejärjestön ja seitsemän lajiliiton kanssa. Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Urheiluseuroja on ennenkin kannustettu ja tuettu ottamaan erityisryhmiin kuuluvia liikkujia mukaan toimintaansa erilasin hankkein ja muin toimenpitein. Edistystä on saavutettu viimeisten vuosikymmenten aikana ja Suomesta löytyy runsaasti esimerkillisiä urheiluseuroja sekä edistyksellistä työtä tekeviä lajiliittoja. Avoimet ovet -hankkeessa halutaankin jakaa ja jalostaa jo olemassa olevia toimivia käytäntöjä. 
 
Avoimet ovet -hankkeen voi jakaa kolmeen osa-alueeseen:  

1. Lähtötilanteen kartoitus urheiluseuroille ja toimintarajoitteisille henkilöille lähetettävien kyselyjen avulla. Mitkä ovat seurojen pelot ja tuen tarpeet sekä toisaalta toimintarajoitteisten henkilöiden osallistumista edistävät ja hidastavat tekijät? 
2. Avoimet ovet -infopankki: verkkosivusto, johon kootaan helposti löydettävään ja hyödynnettävään muotoon urheiluseuroille suunnatut hyvät käytännöt, tukimuodot, materiaalit, neuvonta ja koulutustarjonta. 
3. Avoimet ovet -kehittämisohjelma, jonka pohjana on hankkeen pilottiseurojen läpikäymä kehittämisprosessi. Kehittämisprosessi perustuu Hollannissa muovattuun 8-vaiheiseen seurojen kehittämismalliin (Samen Sporten). Prosessin tavoitteena on, että vammaisille ja erityistä tukea tarvitseville liikkujille suunnattu toiminta saadaan seuran rakenteisiin, jotta toiminta ei pääty esimerkiksi avainhenkilöiden vaihtuessa. Hankkeen aikana julkaistaan myös Avoimet ovet -seurakäsikirja. 

Liikunnan aluejärjestöt järjestävät seuroille alueellisia verkostoitumistilaisuuksia kahdesti vuodessa. Yksi hankkeen tavoitteista on muodostaa toimivia alueellisia verkostoja, jotka edistävät vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden mukaan tuloa seuratoimintaan omalla alueellaan. 
 
Pilottiseuroille, etsitään kehittämiskumppani, joka voi olla esimerkiksi aluejärjestön tai lajiliiton seurakehittäjä, kunnan erityisliikunnanohjaaja tai muu vammaisurheilun ja soveltavan liikunnan parissa toiminut henkilö. Ajatuksena on, että seurat pääsevät oppimaan toisiltaan yli lajirajojen. Mukana on urheiluseuroja, joissa on jo ollut toimintaa, ja ne voivat sparrata niitä, jotka ovat vielä lähtökuopissa.

Vuonna 2023 hankkeen tavoitteissa on onnistuttu, jos suomalaisissa urheiluseuroissa on kaksinkertainen määrä toimintarajoitteisia liikkujia nykyhetkeen verrattuna.  Paralympiakomitean Löydä oma seura -palvelusta, johon on koottu vammaisurheilu- ja -liikuntatoimintaa järjestäviä tahoja, löytyy kolmen vuoden kuluttua 1200 ryhmää (tämänhetkinen tilanne 12/2020 456 seuraa). 
 
AVOIMET OVET -HANKKEEN YHTEISTYÖTAHOT 

Liikunnan aluejärjestöt

Lajiliitot

Näiden lisäksi hankkeessa on mukana yli 60 pilottiseuraa, jotka voivat olla myös sellaisista lajeista, joiden lajiliitto ei ole mukana hankkeessa. 

Seurat

Asikkalan Raikas (yleisurheilu)

Attitude Sports
BS-PU

Budokwai Taekwondo
GBK

GrIFK Salibandy

Harjun Woima

Hatsina salibandy

Haukiputaan Pallo
Helsingfors Simsällskap
Helsingin NMKY

Hyvinkään voimistelu ja liikunta Hyvoli

Jaguars Spirit Athletes
Jalasjärven Naisvoimistelijat
JJK Juniorit
Joensuu Jippo (juniorit)
Joensuun juju

Jormuan Tarmokkaat Urheilijat
Josba juniorit

Jyväskylän Kenttäurheilijat 
Jyväskylän Naisvoimistelijat
Kaarinan Pojat

Kaipolan Vire (yleisurheilu)

Kajaanin Judokerho

Kellon Työväen Urheilijat
Keravan voimistelijat
Kiimingin Kiekko-Pojat
Kokkola Golf

Lahden Ahkera
Lahden Hiihtoseura (maastohiihto)
Lahden Karate

Lahden Purjehdusseura
Lahden Uimaseura
Lahjan Tytöt

Lapin Lukko (yleisurheilu)
Lehmo Balls -96

Lehmon Pallo-77

Lempäälän Kisa Yleisurheilu 

Mikkelin Palloilijat

Muuramen Yritys (jalkapallo)
Nokian Pyry

Oriveden Ponnistus (hiihto)
Oulun Pyrintö (yleisurheilu)
Pakilan Veto 

Pieksän Kuutit

Porin Cheerleading Akatemia

Porin Uimaseura

Porrassalmen Urheilijat -62

Puistolan Urheilijat (jalkapallo)
Raision Ryhti (judo)

Rovaniemen Palloseura
Salibandyseura TVA

Santa's United
Seinäjoen Taitoluistelijat
Seinäjoen Voimistelijat
Simmis Vantaa
Sport Club Vantaa
Tampereen Pallo-Veikot
Tanssi -ilmaisu Aerodance

Turunseudun Kenttäurheilijat

Turun Sulka

Turun Voimamiehet

Vantaan Salamat
Varsinais-Suomen Kamppailu-Urheilijat

Voimisteluseura BOUNCE
Äänekosken Huima (jalkapallo)