Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Pyörätuolikoripallo

Vammaluokat

Pyörätuolikoripallossa urheilijat on jaettu kahdeksaan eri vammaluokkaan: 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4 ja 4.5. Vammaluokkien numerot kertovat vamman laadun eli mitä pienempi luku, sitä vaikeampi vamma.
Esimerkiksi luokassa 1.0 urheilijoilla on heikompi vartalonhallintakyky, mikä estää etu- ja sivuttaissuuntaiset liikkeet. Sen vuoksi urheilijat tarvitsevat enemmän tukea, esimerkiksi korkeamman selkätuen. Luokassa 3.0 urheilijat pystyvät hallitsemaan vartalon kierron ja etutaivutuksen, jonka vuoksi tarvitsevat matalamman selkätuen. Sen sijaan luokassa 4.5 urheilijoilla ei ole rajoitteita keskivartalon hallinnassa, vaan esimerkiksi raajan puutos tai jalkojen pituusero voi olla kilpailukelpoinen vamma tähän luokkaan.

Joukkueet koostuvat eri vammaluokkien urheilijoista, jotka kaikki pelaavat pyörätuolissa vaikka he eivät käyttäisi pyörätuolia jokapäiväisessä elämässään. Kentällä saa olla viisi pelaajaa, mutta tasavertaisen kilpailun takaamiseksi kentällä olevien pelaajien kokonaispistemäärä ei saa ylittää 14 pistettä.

Kilpailukelpoiset vammat

Heikentynyt lihasvoima, atetoosi, heikentynyt passiivinen liikealue, hypertonia, raajan puutos, ataksia, jalkojen pituusero

Lisätietoa

Pyörätuolikoripallo:  Pyörätuolikoripallon kohokohdat – Lontoo 2012 Paralympialaiset

Pyörätuolikoripallon viralliset luokittelusäännöt

IPC Pyörätuolikoripallo