Palaa lajin sivulle

Koripallon säännöt ja luokittelu

Säännöt

Pyörätuolikoripallossa noudatetaan pyörätuolikoripallon kansainvälisiä sääntöjä, jotka ovat muutamia sovellutuksia lukuun ottamatta lähes samat kuin koripallossa. Pyörätuolikoripallossa käytetään koripalloon erikseen suunniteltua ketterää pyörätuolia, jonka tulee täyttää myös kansainväliset, pyörätuolikoripallon sääntöjen määräämät mitat ja ominaisuudet. Pyörätuolit tehdään pelaajalle mittojen mukaan niin, että istuma-asento, tasapaino ja liikkuvuus ovat ihanteelliset.

Unified-koripallossa kansainvälisellä tasolla kehitysvammaiset urheilijat ja vammattomat partneripelaajat pelaavat samoissa joukkueissa. Kansallisella tasolla myös muut erityistä tukea tarvitsevat harrastajat voivat pelata Unified-koripallojoukkueissa. Kentällä yhdessä joukkueessa pelaa samaan aikaan kolme urheilijaa ja kaksi partneria. Partnerit eivät saa olla dominoivassa roolissa kenttätapahtumissa. Peliaika otteluissa on 4x8 minuuttia. Unified-koripalloa pelataan tavallisen koripallon säännöillä.

Pyörätuolikoripallon luokittelu

Pyörätuolikoripallossa urheilijat on jaettu kahdeksaan eri vammaluokkaan: 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4 ja 4.5. Vammaluokkien numerot kertovat vamman laadun eli mitä pienempi luku, sitä vaikeampi vamma.
Esimerkiksi luokassa 1.0 urheilijoilla on heikompi vartalonhallintakyky, mikä estää etu- ja sivuttaissuuntaiset liikkeet. Sen vuoksi urheilijat tarvitsevat enemmän tukea, esimerkiksi korkeamman selkätuen. Luokassa 3.0 urheilijat pystyvät hallitsemaan vartalon kierron ja etutaivutuksen, jonka vuoksi tarvitsevat matalamman selkätuen. Sen sijaan luokassa 4.5 urheilijoilla ei ole rajoitteita keskivartalon hallinnassa, vaan esimerkiksi raajan puutos tai jalkojen pituusero voi olla kilpailukelpoinen vamma tähän luokkaan.

Joukkueet koostuvat eri vammaluokkien urheilijoista, jotka kaikki pelaavat pyörätuolissa vaikka he eivät käyttäisi pyörätuolia jokapäiväisessä elämässään. Kentällä saa olla viisi pelaajaa, mutta tasavertaisen kilpailun takaamiseksi kentällä olevien pelaajien kokonaispistemäärä ei saa ylittää 14 pistettä.

Lisätiedot pyörätuolikoripallon luokittelusta englanniksi IWBF:n sivuilta

Pyörätuolikoripallon luokittelija

Huom! Luokitteluun liittyvissä asioissa ota yhteyttä lajin yhteyshenkilöön. Yhteyshenkilösivulle pääset siirtymään tästä.

  • Jussi Raati