Liikutaan ja toimitaan turvallisesti korona-aikana

Keihäänheittoharjoittelutilanne, valmentaja ja urheilija.

Päivitetty 9.12.2021

Tälle sivulle on koottu yleiset periaatteet, miten Paralympiakomitean toiminta järjestetään korona-aikana. Noudatamme Suomen hallituksen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, sosiaali- ja terveysministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön ja ulkoministeriön linjauksia.

Rajoitukset Paralympiakomitean lajitoiminnassa toistaiseksi ja ohjeet koronapassin käytöstä

Suomen Paralympiakomitean järjestämissä tapahtumissa sekä Paralympiakomitean lajiliittovastuulajien tapahtumissa noudatetaan alueellisia rajoituksia koronaviruspandemian leviämisen ehkäisemiseksi. Ajantasaiset alueelliset rajoitukset päivitetään valtioneuvoston sivuille. Tapahtumanjärjestäjän tulee ottaa huomioon myös mahdolliset kunnan tai liikuntatilan haltijan asettamat omat linjaukset.

Jos tapahtumaa ei ole mahdollista järjestää alueellisten rajoitusten puitteissa, voidaan tapahtuma järjestää edellyttämällä osallistujilta koronapassin käyttöä. Koronapassin käytön tavoitteena on estää koronatartuntojen leviämistä ihmisten kokoontumisissa ja edistää yhteiskunnan terveysturvallista avaamista. Niissä Paralympiakomitean alaisissa tapahtumissa, joissa koronapassi on käytössä, sitä edellytetään kaikilta osallistujilta: urheilijoilta, valmentajilta, tuomareilta, toimitsijoilta jne. Huom! Kun asiakkaan mukana oleva tulkki tai henkilökohtainen avustaja toimii asiakkaan työntekijänä, ei häneltä voi edellyttää koronapassin esittämistä.

Koronapassina toimii EU:n koronatodistus, jonka saa Omakannasta tai tarvittaessa paperisena versiona terveydenhuollosta. Koronapassin saavat henkilöt, joilla on kaksi EU-maassa otettua koronarokotusta sekä henkilöt, jotka ovat sairastaneet koronan ja saaneet lisäksi yhden koronarokotuksen.

Koronatodistuksena toimii myös todistus tuoreesta negatiivisesta koronatestituloksesta. Todistuksen saa Omakannasta. Testitodistusta koronapassina käytettäessä tulee huomioida, että se on voimassa 72 tuntia näytteenotosta.

Osallistujien tulee näyttää koronapassi sisäänpääsyn yhteydessä. Jos osallistuja ei näytä koronapassia, järjestäjän tulee estää henkilön sisäänpääsy. Koronapassin näyttämisen yhteydessä voidaan edellyttää henkilöllisyystodistuksen näyttämistä.

Koronapassia voi edellyttää 16-vuotiailta ja sitä vanhemmilta. 16–17-vuotiailla on mahdollisuus käydä koronatestissä maksutta julkisessa terveydenhuollossa koronatodistuksen saamista varten, jos hän ei ole saanut koronarokotetta.

Jos aikuinen ei voi lääketieteellisistä syistä ottaa koronarokotetta, hänellä on oikeus saada tarvitsemansa koronatestitulos maksutta julkisesta terveydenhuollosta. Jos aikuinen itse päättää, ettei ota rokotetta ja käy sen sijaan testissä, hänen on käytävä koronatestissä omalla kustannuksellaan.

Tapahtuman järjestäjä lukee koronapassin mobiililaitteella, johon on ladattu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hyväksymä Koronatodistuksen lukija -sovellus. Sen saa maksutta yleisimmistä sovelluskaupoista.

Koronatodistuksen lukijalla luetaan todistuksen QR-koodi, jolloin ruudulle tulee hyväksytty tai hylätty -merkintä. Koronatodistuksen lukija ei kerää tai tallenna todistusten tietoja. Jos sovellus lukee todistuksen hyväksytyksi, ruudulle tulee näkyviin henkilön nimi ja vihreä väri. Jos todistus hylätään, ruudulle ei tule nimeä vaan vain punainen väri.

Jos todistuksen tarkistaminen Koronatodistuksen lukija -sovelluksella ei ole teknisistä syistä mahdollista, todistuksen voimassaolon voi tarkistaa ilman sähköistä lukijaohjelmaa. Osallistujia tulee ohjeistaa taittamaan paperitodistus tai muutoin peittämään todistus siten, että siitä näkyy vain ensimmäinen sivu, josta selviää todistuksen nimi ja henkilön nimi, syntymäaika, QR-koodi ja todistuksen tunniste eikä muita henkilötietoja. Huom! Todistuksen voimassaolon tarkistaminen ilman sähköistä lukuohjelmaa on hyväksyttävää vain poikkeustapauksissa, teknisten syiden vuoksi. Lähtökohtaisesti vaaditaan aina sähköisen lukuohjelman hyväksymää koronapassia.

Lisätiedot koronapassista sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta

Paralympiakomitean yleiset ohjeistukset tapahtumiin, koulutuksiin, harjoituksiin ja otteluihin

  • Kipeänä jäädään kotiin.
  • Harjoituksiin kokoontuvat vain tarvittavat henkilöt: osallistujat, valmentajat sekä välttämättömät avustajat ja huoltajat.
  • Valmentajat, huoltajat ja avustajat käyttävät kasvomaskia aina kun se on mahdollista myös harjoituksen aikana.
  • Kasvomaskia käytetään ennen ja jälkeen harjoituksen, mikäli lähikontaktia ei voida välttää.
  • Tultaessa ulkoa sisätilaan käytetään käsidesiä.
  • Kädet pestään vedellä ja saippualla aina ennen ruokailua sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin. Jos käsienpesu ei ole mahdollista, käytetään käsihuuhdetta.
  • Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen.
  • Pidetään huolta 1-2m turvaväleistä (pois lukien pelaajat kentällä)
  • Mikäli tulee tilanne (esim. opastus), jossa turvaväliohjetta ei voi noudattaa, tulee käyttää kasvomaskia ja käsien pesu/desinfiointi tulee tehdä välittömästi ennen tilannetta ja jälkeen tilanteen.
  • Kaikkea tarpeetonta fyysistä kosketusta vältetään (esimerkiksi kättely, halaaminen). 
  • Jokainen pesee kätensä ennen poistumista tilasta (pelihalli, koulutustila, tapahtuma).

Tutustu tarkempiin ohjeistuksiin tapahtumien ja koulutusten osalta

Tutustu tarkempiin ohjeistuksiin kilpailutapahtumien ja huippu-urheilun osalta

* Paralympiakomitean alaiset lajit: boccia, maalipallo, näkövammaisten ampumaurheilu, näkövammaisten shakki, parajääkiekko, pyörätuolirugby, sokkopingis, sähköpyörätuolisalibandy, voimanosto. Huom! Sähköpyörätuolisalibandyn sarjatoiminta on Salibandyliiton alaista toimintaa.

 

Ladattavat tiedostot