Palaa lajin sivulle

Jousiammunnan säännöt ja luokittelu

Säännöt

Jousiammunnassa käytetään muutamia poikkeuksia lukuunottamatta kansainvälisiä jousiammunnan sääntöjä. Arvokilpailuissa ammutaan ensin FITA-kierros 144 nuolta. FITA-kierroksella miesten matkat ovat 30 m, 50 m, 70 m ja 90 m. Naisten matkat ovat samat, paitsi 90 metrin matkan korvaa 60 metrin matka. Lisäksi ammutaan 70 metrin olympiakierros 72 nuolella ja lopuksi pudotuskilpailut.

Luokittelu

Paralympia-jousiampujat kilpailevat kahdessa eri vammaluokassa: avoin luokka ja pyörätuoliluokka W1.

  • Avoin luokka: Avoimessa luokassa kilpailevilla urheilijoilla voi olla vaikeita toimintakykyrajoituksia keskivartalossa sekä jaloissa mutta käsien toimintakyky on normaali (esim. alaraajahalvaantuneet). Avoimessa luokassa urheilijat kilpailevat joko pyörätuolissa tai pystyasennossa.
  • Pyörätuoliluokka W1: Pyörätuoliluokassa W1 kilpailevilla urheilijoilla ei ole toimintakykyä jaloissa eikä keskivartalossa ja myös käsien toimintakyky on heikentynyt (esim. neliraajahalvaantuneet).

Lisäksi jousiammunnassa on myös näkövammaisten luokat V1 ja V2/3, jossa urheilija kilpailee avustajan kanssa. Nämä luokat eivät kuitenkaan ole tällä hetkellä mukana Paralympialaisissa.

Jousiammunnan luokittelija

Huom! Luokitteluun liittyvissä asioissa ota yhteyttä lajin yhteyshenkilöön. Yhteyshenkilösivulle pääset siirtymään tästä.

  • Paula Leppänen