Judo
Judo on kesäparalympialaji näkövammaisille urheilijoille sekä kehitysvammaisten urheilijoiden Special Olympics -laji. Kehitysvammaisten henkilöiden judossa on tarjolla myös kansainvälisen VIRTUS-järjestön (entinen INAS) sekä down-urheilijoiden JUDOWN-järjestön kilpailuja. Sovelletun judon toimintaa on ollut Suomessa jo 30 vuoden ajan.
Kehitysvammaisten urheilijoiden judon valmennus- ja kilpailutoimintaa koordinoi Suomen Judoliitto. Suomen Judoliitto kouluttaa erityisjudon ohjaajia (II taso). Lajin SM-kilpailut järjestetään vuosittain yhdessä vammattomien SM-kilpailujen yhteydessä. Sen lisäksi järjestetään muuta sovelletun judon leiri- ja kilpailutoimintaa.
Sovellettua judoa harrastetaan Suomen Judoliiton jäsenseuroissa. Paralympiakomitea tekee yhteistyötä Suomen Judoliiton kanssa lajin kehittämiseksi.
Ota rohkeasti yhteyttä paikkakuntasi tai lähialueesi seuraan, Judoliittoon tai Paralympiakomitean Special Olympics -lajipäällikköön, jos olet kiinnostunut judosta!
Esteettömyys
Liikuntatilojen yleisen esteettömyyden lisäksi budosalilta edellytetään seuraavia asioita:
- Judoa harjoitellaan siihen tarkoitetulla tatamilla. Tatamille ei saa tulla ulkovarusteissa tai -kengillä.
- Pesutilassa on jalkojen pesua varten suihku tai matalalle sijoitettu pesuallas, jossa on käsisuihku.
- Pyörätuolilla liikkuville on mahdollisuus pyörätuolin pyörien puhdistamiseen ennen judosaliin menoa.
- Pyörätuolilla liikkuvalle on esteetön pääsy tatamialueelle.
- Tatamialueella ei ole pilareita. Patterit yms. terävät rakenteet ovat suojattuja ja ne erottuvat riittävällä kontrastilla ympäristöstään.
- Tatamialueen ympärillä on vähintään 3 m suoja-alue. Kahden vierekkäisen tatamialueen suoja-alue on 4 m.
- Tatamialueella ei ole rakoja tai kompastumisen vaaraa aiheuttavia tasoeroja.
- Judosalin minimihuonekorkeus on 2,5 m.
- Kilpailuissa on 2–3 tulostaulua yhtä tatamia kohden. Yksi taulu on sijoitettu tuomaripöydän ja tatamin väliin ja kaksi yleisön suuntaan.
- Salissa on erillinen katsomotila.
Lisätietoja urheilulajien esteettömyydestä