Palaa lajin sivulle

Maalipallo pähkinänkuoressa

Kahden kuvan kollaasi, jossa Jarno Mattila heittää ja Natalie Ball torjuu maalipallon MM-kilpailuissa Espoossa 2014. Kuvat: Antero Aaltonen

Maalipallo on näkövammaisille suunniteltu joukkuepeli, jota pelataan kuusihenkisin joukkuein siten, että kentällä on samanaikaisesti kolme pelaajaa per joukkue.

Kenttä on 9x18 metrin kokoinen eli samankokoinen kuin lentopallokenttä. Molemmissa päädyissä on koko päädyn levyiset ja 1,3 metriä korkeat maalit. Kaikki kolme kentällä olevaa pelaajaa toimivat sekä maalivahteina (yrittävät estää palloa menemästä maaliin) että hyökkääjinä (yrittävät heittää pallon vastustajan maaliin).

Peliväline on 1,25 kilon painoinen kova, kumista valmistettu karkeapintainen pallo, jonka sisällä on kulkusia äänilähteinä. Pelaajilla on silmillään näkökentän täydellisesti pimentävät maalipallolasit. Helisevän pallon liikkeisiin reagoidaan siis kuuloaistin avulla.

Maalipallokenttä on jaettu kolmeen kuuden metrin osaan. Molemmilla joukkueilla on oma kuusimetrinen joukkuealueensa, jonka sisällä pallot torjutaan ja heitetään takaisin kohti vastajoukkueen maalia. Kentän keskellä on kuusimetrinen neutraali alue.

Palloa heitetään alakautta siten, että sen on osuttava ensimmäisen kerran maahan oman joukkuealueen puolella ja lisäksi sen on käytävä maahan neutraalilla alueella.

Pelaajat lähtevät torjuntaan nykymaalipallossa yleensä polviasennosta ja torjuvat heittäytyen kyljelleen pallon eteen kädet pään yläpuolelle ojennettuna. Etenkin takavuosina torjuntaan lähdettiin usein myös pystyasennosta, jota vieläkin tapahtuu erityisesti rangaistusheittoja torjuttaessa. Rangaistusheittotilanteessa virheen tehneen joukkueen pelaaja joutuu yrittämään yksin vastustajajoukkueen heiton torjumista.

Peliaika on 2x12 minuuttia tehokasta peliaikaa, eli tuomari viheltää pelin poikki silloin, kun pallo ei ole pelissä. Koska maalipallo perustuu kuuloaistiin, on yleisön oltava pelin aikana hipihiljaa.

Kentän ulkorajat ja kentän sisällä olevat taktiset viivat on merkattu teipillä. jonka alle on laitettu ohutta narua. Näin pelaajat pystyvät tunnustelemaan viivojen perusteella, miten he ovat sijoittuneet.

Suomi on yksi maalipallon ehdottomista valtamaista. Suomen miesten ja naisten maajoukkueet ovat voittaneet paralympialaisista yhteensä 3 kultaa ja 2 hopeaa, maailmanmestaruuskilpailuista 3 kultaa, 1 hopean ja 1 pronssin sekä Euroopan mestaruuskilpailuista 6 kultaa, 4 hopeaa ja 3 pronssia.

Lisätiedot maalipallosta

Kuvat: Antero Aaltonen