Palaa lajin sivulle

Melonnan säännöt ja luokittelu

Säännöt

Kilpamelonnassa kehitysvammaisten Special Olympics -kilpailumatkat ovat 200 m ja 500 m.

Melonnan kansainväliset säännöt liikuntavammaisten osalta löytyy Kansainvälisen Kanoottiliiton sivuilta (englanniksi). Säännöissä on poikkeuksia mm. kanootin rakenteessa ja mitoissa. Liikuntavammaiset käyttävät ns. kuntokajakkia. Liikuntavammaiset kilpailevat kansainvälisesti 200 m:llä kolmessa eri vammaluokassa (LTA, TA ja A) sekä kahdessa eri kanoottiluokassa (K1, V1).

Melonnan kansainväliset säännöt (englanniksi)

Luokittelu

Kehitysvammaisten Special Olympics -kilpailuissa melotaan ensin tasoluokittelukilpailut, joista saatujen aikojen mukaan urheilijat jaetaan omiin 3–8 urheilijan loppukilpailusarjoihin. Luokittelussa otetaan huomioon urheilijan ikä, sukupuoli ja tasoluokittelussa käyttämä aika. Loppukilpailussa melottu aika ei saa merkittävästi poiketa luokittelusuorituksen ajasta.

Paramelonnassa kilpailevilla urheilijoilla on jokin liikuntavamma. Urheilijat on jaettu kolmeen eri vammaluokkaan, KL1-3. Vammaluokkien numerot kertovat vamman laadun, eli mitä pienempi luku, sitä vaikeampi vamma.

  • KL1: Vammaluokassa KL1 kilpailevilla urheilijoilla vartalon ja jalkojen toimintakyky on erittäin alhainen tai sitä ei ole.
  • KL2: Vammaluokassa KL2 kilpailevilla urheilijoilla on puutoksia keskivartalon ja jalkojen toimintakyvyssä. He pystyvät istumaan kajakeissa pystyasennossa ja lisäksi heillä on jonkin asteista liikettä jaloissa melottaessa.
  • KL3: Vammaluokassa KL3 kilpailevilla urheilijoilla on puutoksia keskivartalon ja jalkojen toimintakyvyssä. He pystyvät istumaan kajakeissa vartalo eteenpäin taivutettuna sekä käyttämään vähintään toista jalkaansa/proteesia.

Lisätietoa paramelonnan luokittelusta Kansainvälisen Kanoottiliiton sivuilta (englanniksi).

Huom! Luokitteluun liittyvissä asioissa ota yhteyttä lajin yhteyshenkilöön. Yhteyshenkilösivulle pääset siirtymään tästä.