Palaa lajilistaan

Pyörätuolitanssi

Pyörätuolitanssi on liikuntavammaisten harraste- ja kilpaurheilulaji. Pyörätuolitanssia voi harrastaa ryhmässä, paritanssina ja soolona. Paritanssia tanssitaan duo- tai combi-tyylillä. Duo-tyylissä molemmat tanssijat käyttävät pyörätuolia. Combi-tyylissä toinen tanssija on pystytanssija.

Freestyle-tanssissa on useita tanssilajeja countrysta flamencoon ja baletista jazziin. Lajeja voidaan tanssia soolona, duona tai ryhmässä. Freestyle-tyyli antaa tanssijoille vapaat kädet ilmaista itseään ja luoda tanssiesityksiä. Street- ja showtanssit pitävät sisällään disco dancen ja hiphopin sekä useista eri tanssilajeista koostuvan showdancen, jotka ovat myös virallisia kilpailulajeja. Näitä lajeja harrastetaan tanssikouluissa ja seuroissa lajeihin perehtyneiden ohjaajien johdolla.

Pyörätuolitanssi on kansainvälisellä tasolla Kansainvälisen Paralympiakomitean alainen laji, mutta se ei kuulu paralympialaisten lajiohjelmaan. Pyörätuolitanssissa kilpaillaan EM- ja MM-kilpailuissa. Kansainvälisellä tasolla lajissa kilpaillaan kymppitansseissa, joihin kuuluvat latinalais- ja vakiotanssit. Virallisissa kansainvälisissä arvokilpailuissa kilpaillaan duo- ja combi-tyyleillä. Pyörätuolitanssissa järjestään tanssin alkeis- ja jatkokursseja sekä tanssinohjaajakursseja.

Kotimaassa pyörätuolitanssista vastaa Suomen Pyörätuolitanssiliitto, joka järjestää kansallisia ja kansainvälisiä kilpailuja sekä leirejä ja koulutuksia. Harrastuspaikkaa voi hakea Löydä oma seura -palvelun kautta.

Ota rohkeasti yhteyttä Suomen Pyörätuolitanssiliittoon, paikkakuntasi tai lähialueesi seuraan, jos olet kiinnostunut tanssista!

Suomen Pyörätuolitanssiliitto

Esteettömyys

Liikuntatilojen yleisen esteettömyyden lisäksi pyörätuolitanssin harrastaminen liikuntasalissa edellyttää seuraavia asioita:

  • Esteettömiä wc-tiloja on tanssilattian läheisyydessä ja helposti saavutettavissa. Kilpailuissa tanssikierrosten väli voi olla ajallisesti lyhyt, jolloin esteettömien wc-tilojen riittävyys voi muodostua ongelmaksi.
  • Pyörätuolitanssissa käytetään aktiivituolia tai erityistä tanssituolia. Tanssituolilla tanssittaessa käyttötuolille on löydyttävä sijoituspaikka harjoitusten tai kilpailun ajaksi.
  • Tanssisalin lisäksi on riittävästi esteettömiä puku- ja pesuhuonetiloja vaatteiden vaihtoa varten.
  • Kuunteluympäristön esteettömyys on tärkeä asia, jotta musiikki kuuluu tasaisesti koko tanssialueella. Epäsymmetrinen akustiikka tai epätasainen äänentoistolaitteiden toisto alue vaikeuttavat rytmin ja musiikin hahmottamista.
  • Häikäisemätön ja epäsuora yleisvalaistus helpottaa tanssiparin ja tuomarin työskentelyä ja auttaa yleisöä seuraamaan suoritusta.

Lisätietoja urheilulajien esteettömyydestä