Palaa lajilistaan

Pyörätuolitanssi

Pyörätuolitanssi eli paratanssi on harraste- ja kilpaurheilulaji, joka soveltuu lähes kaikille.

Pyörätuolitanssia voi harrastaa ryhmässä, paritanssina ja soolona eli singlenä. Paritanssia tanssitaan duo- tai combi-tyylillä. Duo-tyylissä molemmat tanssijat käyttävät pyörätuolia (joko manuaali- tai sähköpyörätuolia). Combi-tyylissä toinen tanssija on pystytanssija (yleensä vammaton).

Freestyle-tanssissa on useita tanssilajeja countrysta flamencoon ja baletista jazziin. Tansseja voidaan tanssia joko singlenä, duona tai ryhmässä. Freestyle-tyyli antaa tanssijoille vapaat kädet ilmaista itseään ja luoda tanssiesityksiä. Vain musiikin pituus on kilpailussa määrätty, riippuen tanssiyksiköstä. Musiikki on aina omavalintainen.

Street- ja showtanssit pitävät sisällään disco dancen ja hiphopin sekä useista eri tanssilajeista koostuvan showdancen, jotka ovat myös virallisia kilpailulajeja. Näitä lajeja harrastetaan tanssikouluissa ja seuroissa lajeihin perehtyneiden ohjaajien johdolla.

Pyörätuolitanssi on kansainvälisellä tasolla Kansainvälisen Paralympiakomitean alainen laji, mutta se ei kuulu vielä paralympialaisten lajiohjelmaan. Pyörätuolitanssissa kilpaillaan EM- ja MM-kilpailuissa.

Kansainvälisellä tasolla lajissa kilpaillaan kymppitansseissa, joihin kuuluvat latinalais- ja vakiotanssit. Virallisissa kansainvälisissä arvokilpailuissa kilpaillaan combi-, duo- ja single- tyyleillä myös freestyle-kategorioissa.

Pyörätuolitanssissa järjestään tanssin alkeis- ja jatkokursseja sekä maajoukkuevalmennusta. Lisäksi järjestetään tanssinohjaaja-, luokittelija- ja tuomarikoulutusta.

Kotimaassa pyörätuolitanssista vastaa lajiliittona Suomen Pyörätuolitanssiliitto, joka järjestää vuosittain 2–3 kansallista kilpailua, joskus kansainvälisen kisan sekä leirejä ja koulutuksia. Lajiliitto lähettää tanssijat ulkomaisiin kisoihin jokaisen taitotason ja tahtotilan mukaisesti.

Valitettavasti lähes kaikki toiminta on omakustanteista.

Etsi lähinnä kotiseutuasi olevia harrastuspaikkoja Löydä oma seura -palvelussa

Ota rohkeasti yhteyttä Suomen Pyörätuolitanssiliittoon, paikkakuntasi tai lähialueesi seuraan, jos olet kiinnostunut tanssista!

Suomen Pyörätuolitanssiliitto

 

Esteettömyys

Liikuntatilojen yleisen esteettömyyden lisäksi pyörätuolitanssin harrastaminen liikuntasalissa edellyttää seuraavia asioita:

  • Esteettömiä wc-tiloja on tanssilattian läheisyydessä ja helposti saavutettavissa. Kilpailuissa tanssikierrosten väli voi olla ajallisesti lyhyt, jolloin esteettömien wc-tilojen riittävyys voi muodostua ongelmaksi.

  • Pyörätuolitanssissa käytetään aktiivituolia tai erityistä tanssituolia. Tanssituolilla tanssittaessa käyttötuolille on löydyttävä sijoituspaikka harjoitusten tai kilpailun ajaksi.

  • Tanssisalin lisäksi on riittävästi esteettömiä puku- ja pesuhuonetiloja vaatteiden vaihtoa varten.

  • Kuunteluympäristön esteettömyys on tärkeä asia, jotta musiikki kuuluu tasaisesti koko tanssialueella. Epäsymmetrinen akustiikka tai epätasainen äänentoistolaitteiden toistoalue vaikeuttavat rytmin ja musiikin hahmottamista.

  • Häikäisemätön ja epäsuora yleisvalaistus helpottaa tanssiparin ja tuomarin työskentelyä ja auttaa yleisöä seuraamaan suoritusta.

Lisätietoja urheilulajien esteettömyydestä