Palaa lajin sivulle

Soudun säännöt ja luokittelu

Säännöt

Paralympialaisissa noudatetaan Kansainvälisen Soutuliiton sääntöjä (FISA) ja soudussa kilpaillaan miesten ja naisten sekä sekasarjoissa. Veneluokkia on neljä: perämiehellinen nelonen, pariairokaksikko, miesten yksikkö ja naisten yksikkö. Perämiehellisessä nelosessa ja pariairokaksikossa sallitaan sekajoukkueet. Veneet ovat erilaisia, nelosessa on liukuva penkki kiskoilla ja kaksikossa penkki on kiinteä. Yksiköissä penkit tehdään soutajan toimintakyvyn mukaan. Kaikki kilpailumatkat ovat 1000 m. Kilpailijat luokitellaan toimintakyvyn mukaan. Samassa veneessä voi olla soutajia, joilla on eri vamma.

Luokittelu

Paralympialaisissa soudussa kilpaillaan kolmessa eri vammaluokassa:

  • LTA: Vammaluokan LTA soutajat pystyvät käyttämään jalkojaan, keskivartaloaan ja käsiään sekä hyödyntämään veneen liukuistuinta soutamiseen. Urheilijoiden vammat ovat lieviä, kuten esimerkiksi jalkaterän amputaatio tai sormien amputaatioita yhdessä kädessä. Vammaluokkaan LTA kuuluvat myös näkövammaiset urheilijat, joiden täytyy kilpailuissa käyttää tummennettuja laseja tai silmäsuojia.
  • TA: Vammaluokkaan TA kuuluvat urheilijat, jotka pystyvät käyttämään käsiään ja keskivartaloaan soutamiseen mutta jotka eivät vamman tai heikentyneen alaraajojen liikkuvuuden takia pysty hyödyntämään veneen liukuistuinta.
  • AS: Vammaluokkaan AS kuuluvat soutajat, joilla jalkojen ja keskivartalon toimintakyky on minimaalinen tai sitä ei ole, johtuen esimerkiksi selkäydinvammasta. Pääsääntöisesti he käyttävät vain käsiään ja/tai olkapäitään veneen soutamiseen.

Huom! Luokitteluun liittyvissä asioissa ota yhteyttä lajin yhteyshenkilöön. Yhteyshenkilösivulle pääset siirtymään tästä.