Palaa lajilistaan

Taitoluistelu

Special Olympics -laji

Taitoluistelu on kehitysvammaisten henkilöiden kilpailulaji Special Olympics -kilpailuissa, joissa kilpaillaan yksilö- ja parisarjassa sekä jäätanssissa. Pariluistelussa ja jäätanssissa on Unified-sarja, jossa toinen luistelija on kehitysvammainen ja toinen vammaton partneri.

Special Olympics -toiminnasta Suomessa vastaava Suomen Paralympiakomitea tekee yhteistyötä Suomen Taitoluisteluliiton kanssa, jossa on toteutettu mm. Special Olympics -luistelun kehittämisprojekti.

Kilpailulajina taitoluistelu on kehitysvammaisten urheilijoiden Special Olympics -laji, jossa kilpaillaan Suomessa vain yksinluistelussa. Yksinluistelussa on kuusi tasoluokkaa eri taitotasoisille luistelijoille. Kaikilla tasoilla luistellaan sekä pakolliset elementit että vapaaohjelma. Urheilijat kilpailevat myös kansainvälisissä Special Olympics -maailmankisoissa, jotka pidetään neljän vuoden välein. Muille vammaryhmille on järjestetty Impaired Skating -kilpailuja, pääasiassa ulkomailla.

Suomen Taitoluisteluliitto on järjestänyt myös Soveltavan luistelun ohjaajakoulutusta.

Lue lisää soveltavan luistelun ohjaaja-koulutuksesta.

Lajia pääsee harrastamaan Taitoluisteluliiton alaisissa urheiluseuroissa. Harrastuspaikkaa voi hakea Löydä oma seura -palvelun kautta. Monessa suomalaisessa taitoluisteluseurassa on perheluistelutunteja tai -ryhmiä vasta luistelemaan opetteleville pienille lapsille ja heidän vanhemmilleen.

Ota rohkeasti yhteyttä paikkakuntasi tai lähialueesi seuraan, Taitoluisteluliittoon tai Paralympiakomitean Special Olympics -lajipäällikköön, jos olet kiinnostunut taitoluistelusta! Yhteystiedot

Esteettömyys

Liikuntatilojen yleisen esteettömyyden lisäksi taitoluistelun harrastaminen edellyttää seuraavia asioita:

  • Kulkuväylillä olevat joustavat kumimatot on asennettu kiinteästi niin, että kompastumisen vaaraa ei synny.
  • Liikuntatilassa on tarkoituksen mukaiset äänentoistolaitteet äänensiirto- ja kuuntelujärjestelmin.
  • Äänentoistolaitteiston säätö- ja käyttömahdollisuudet on sijoitettu niin, että ne ovat esteettömästi käytettävissä.

Lisätietoja urheilulajien esteettömyydestä