Palaa lajilistaan

Tarkkuussuunnistus

Tyypillinen tarkkuussuunnistustehtävä

Tarkkuussuunnistus on suunnistuksen muoto, jossa kaikki ikään, sukupuoleen tai liikuntakykyyn katsomatta voivat harrastaa ja kilpailla samassa sarjassa. Siinä missä suunnistus on fyysisen suorituskyvyn ja terävästi leikkaavan älyn yhdistelmä, painottuu tarkkuussuunnistus päättelykykyyn ja kartanlukutaitoon.

Tarkkuussuunnistusrata muodostuu päättelytehtävistä, jotka sijaitsevat hyväpohjaisten kulku-urien varrella. Tehtäväpisteillä kilpailijan pitää päätellä, mikä 2–5 rastilipusta vastaa karttaan merkittyä ja määritteillä tarkennettua rastia. Kilpasarjoissa voi myös olla nollarasteja, jolloin mikään rastilipuista ei ole oikeassa paikassa.

Tarkkuussuunnistusradan pituus on 1–3 kilometriä ja kilpailijoille on määrätty maksimiaika, jonka aikana rata tulee kiertää (useimmiten 1–3 tuntia). Normaalien tehtävärastien lisäksi radalla voi olla myös aikarasteja, joissa kilpailijan tulee ratkaista tehtävä mahdollisimman nopeasti. Maksimiaika on 30 sekuntia per tehtävä. Ns. tavallisen tarkkuussuunnistuksen (TrailO) lisäksi on myös pelkästään aikarasteista koostuvia kilpailuja. Tätä kilpailumuotoa kutsutaan TempO-kilpailuksi.

Tarkkuussuunnistus on Suomen Suunnistusliiton alainen laji, joka tuli Suomeen 1990-luvun puolivälissä. Kansallisissa kilpailuissa kaikki osallistujat ovat samassa sarjassa. Kansainvälisellä tasolla MM-kilpailuissa on erikseen avoin sarja ja paralympiasarja vammaisille henkilöille.

Lisätietoa tarkkuussuunnistuksesta:

Suunnistusliiton tarkkuussuunnistuksen yhteyshenkilö

  • Anna Jacobson, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh. 045 3474 770