Palaa lajilistaan

Yleisurheilu

Paralympialaji, Special Olympics -laji ja elinsiirron saaneiden MM-kisalaji

Yleisurheilu on kesäparalympialaji liikunta-, näkö- ja kehitysvammaisille urheilijoille. Yleisurheilu on myös kehitysvammaisten Special Olympics -laji sekä elinsiirron saaneiden MM- ja EM-kisalaji. Kehitysvammaisten yleisurheilussa on tarjolla myös kansainvälisen VIRTUS-järjestön (entinen INAS) sekä down-urheilijoiden IAADS-järjestön kilpailuja. Yleisurheilu soveltuu kaikille vammaryhmille.

Yleisurheilun lajit jaetaan kenttä- ja ratalajeihin. Parayleiurheilussa ohjelmassa ovat kaikki muut kenttälajit paitsi moukarinheitto ja seiväshyppy. Sen sijaan osalle liikuntavammaisten luokista on tarjolla keilanheitto ja elinsiirron saaneiden kilpailuissa pallonheitto. Ratalajeissa ohjelmassa on kaikki muut olympiamatkat paitsi aita- ja estejuoksut. Pyörätuoliurheilijoille on juoksumatkoja vastaavat kelausmatkat.

Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n alaisessa parayleisurheilussa kilpailijat luokitellaan toimintakyvyn mukaisiin luokkiin. Tästä tarkemmin Säännöt ja luokittelu -osiossa. Kehitysvammaisten Special Olympics -kilpailuissa urheilijat jaetaan tasoluokitteluissa tasoryhmiin ja elinsiirron saaneiden kilpailuissa urheillaan ikäryhmittäin. Lue lisää luokittelusta säännöt ja luokittelu-osiossa.

Parayleisurheilusta Suomessa vastaa Suomen Urheiluliitto SUL. Lajia pääsee harrastamaan SUL:n alaisissa yleisurheiluseuroissa ja -kilpailuissa. Harrastuspaikkaa voi hakea Löydä oma seura -palvelun kautta.

Lajin SM-kilpailuista, niin ulkona kuin hallissa, vastaavat Suomen Paralympiakomitea ja SUL yhteistyössä järjestävän seuran kanssa. Special Olympics -urheilijoille ja elinsiirron saaneille urheilijoille on tarjolla lisäksi Suomen Paralympiakomitean järjestämiä vuosittaisia avoimia valmennusleirejä.

Vuonna 2017 valmistui liikunnanohjaajaopiskelija Hannah Lumilan opinnäytetyönä Lapin Ammattikorkeakoululle Opas näkövammaisjuoksuun. 

Hannah Lumilan opinnäytetyö: Opas näkövammaisjuoksuun.

Parayleisurheilun Suomen ennätykset ja kauden kärkitulokset SUL:n sivuilla

Elinsiirron saaneiden ja dialyysissä olevien yleisurheiluennätykset ja ohjeet ennätysten ilmoittamiseen.

Näkövammainen kuulantyöntäjä Petteri Peitso

Esteettömyys

Liikuntatilojen yleisen esteettömyyden lisäksi parayleisurheilun harrastaminen edellyttää seuraavia asioita:

  • Valaistus on säädettävissä (hallikisat).
  • Kuulutuksia ja taustamusiikkia vähennetään näkövammaisten kenttälajien aikana.
  • Näkövammaisten pituus- ja kolmiloikkahyppypaikka on riittävän leveä. Ponnistusalue (1 x 1,22 m) erottuu tummuus- ja tuntokontrastina.
  • Pituushyppypaikan hiekka-alue erottuu tummuuskontrastina ympäristöstä.
  • Juoksuradan nostettavat kaarteet on merkitty niin, ettei niistä aiheudu törmäys- ja putoamisvaaraa.
  • Ratojen pinnoite sopii kelaukseen.
  • Juoksun ja kelauksen kannalta optimaalinen kelausradan kaarre on tasaisella kulmalla kaartuva.
  • Heittolajien suorituspaikalla on heittotuolin ankkurointimahdollisuus tai riittävä määrä levypainoja tuolin tukemiseen.
  • Korkeushypyn vauhdinottoalue ja patja erottuvat toisistaan ja ympäristöstä tummuuskontrastilla.
  • Suorituspaikat ja kulkureitit ovat väljiä ja turvallisia. Kulkureitit on merkitty tummuus- ja tuntokontrastein. Opastus on helppolukuista, ymmärrettävää ja kattavaa.

Lisätietoja urheilulajien esteettömyydestä

Välinevuokraus

Ratakelaus- ja heittotuoleja voi vuokrata Paralympiakomiteasta.

Paralympiakomitean apuvälinetoiminta