Parajääkiekkoliigan kausi starttaa lauantaina 22.10. Tikkakoskella

SISU Paraicehockeyn pelaaja laukomassa kiekkoa ohi selin kameraan pelaavan KKP:n pelaajan.

Parajääkiekossa alkaa kilpailu kohti historian toista Suomen mestaruutta, kun SM-liigan kausi 2022–23 starttaa lauantaina 22.10. Kauden ensimmäisen osaturnauksen isännöi Sisu Paraicehockey Jyväskylän Tikkakoskella, jonne saapuvat vieraspeleihin Kiimingin Kiekko-Pojat ja TPS Paraicehockey.

Vuonna 2021 käynnistynyt parajääkiekon SM-sarja jatkuu kauden 2022–2023 viidellä osaturnauksella, joissa ratkaistaan historian toinen lajin Suomen mestaruus.

Kiekko putoaa jäähän ensimmäiseksi Jyväskylän Tikkakoskella lauantaina 22.10. klo 15.00, kun 1. osaturnauksen isäntäjoukkue Sisu Paraicehockey saa vastaansa Kiimingin Kiekko-Pojat.

Turnauspäivän muissa otteluissa KKP kohtaa TPS Paraicehockeyn klo 16.20 ja TPS Paraicehockey vielä Sisu Paraicehockeyn klo 17.40.

Otteluohjelma lauantaina 22.10.

Osaturnaus käynnistyy klo 15 Tikkakosken jäähallilla.

15.00 SISU Paraicehockey – Kiimigin Kiekko-Pojat

16.20 Kiimingin Kiekko-Pojat – TPS Paraicehockey

17.40 TPS Paraicehockey – SISU Paraicehockey


Suomen Parajääkiekkoliigan logo


Viisi osaturnausta ratkaisevat SM-sijoitukset

Suomen parajääkiekkoliigassa pelaa yhteensä neljä joukkuetta – jyväskyläläisen Sisu Paraicehockeyn, oululaisen Kiimingin Kiekko-Poikien ja turkulaisen TPS Paraicehockeyn lisäksi myös riihimäkeläinen Kiekko-Nikkarit, joka vei historian ensimmäisen Suomen mestaruuden huhtikuussa 2022.

Parajääkiekkoliigassa pelataan viisi osaturnausta; yksi kunkin liigajoukkueen paikkakunnalla ja lisäksi Jyväskylässä huhtikuussa 2023 pelattava SISU Cup. Sarjaturnaukset ovat yksipäiväisiä ja mukana on kolme joukkuetta kussakin. SISU Cup on kaksipäiväinen turnaus ja siellä mukana ovat sarjan kaikki neljä joukkuetta.

SM-mitaleiden kohtalo ratkaistaan viiden turnauksen yhteispisteiden perusteella. Joukkueet pelaavat kolminkertaisen sarjan.

Voitosta saa kolme pistettä, tasapelistä yhden ja tappiosta nolla. Tasapisteissä joukkueiden keskinäisen järjestyksen määrää 1. kaikkien ottelujen maaliero, 2. kaikkien ottelujen tehtyjen maalien määrä, 3. keskinäisten otteluiden pisteet, 4. keskinäisten otteluiden maaliero, 5. keskinäisten ottelujen tehtyjen maalien määrä, 6. rangaistusminuuttien määrä ja 7. arpa.

Kauden 2022–2023 SM-osaturnaukset

22.10.2022 Tikkakoski, osallistuvat joukkueet: Sisu Paraicehockey, TPS Paraicehockey, KKP

17.12.2022 Riihimäki, osallistuvat joukkueet: Kiekko-Nikkarit, TPS Paraicehockey, Sisu Paraicehockey

29.1.2023 Oulu, osallistuvat joukkueet: KKP, Sisu Paraicehockey, Kiekko-Nikkarit

11.3.2023 Turku, osallistuvat joukkueet: TPS Paraicehockey, Kiekko-Nikkarit, KKP

15.–16.4.2023 SISU CUP, osallistuvat joukkueet: Sisu Paraicehockey, Kiekko-Nikkarit, TPS Paraicehockey, KKP

Parajääkiekko nosteessa Suomessa

Parajääkiekko, entiseltä nimeltään kelkkajääkiekko, on talviparalympialaji, jossa noudatetaan pystyjääkiekon sääntöjä muutamin sovelluksin. Pelaajat käyttävät luistelukelkkoja ja heillä on molemmissa käsissään lyhyet mailat, jotka toimivat myös sauvoina.

Parajääkiekkoliigaa pelataan sekajoukkuein, eli joukkueissa voi olla miehiä ja naisia. Pelaajilta ei liigassa vaadita luokittelua, joten vammattomatkin pelaajat voivat osallistua sarjaan. Neljän SM-liigapaikkakunnan lisäksi lajitoiminta on käynnistynyt myös Tampereen seudulla Kangasalla.

Suomi ei ole toistaiseksi yltänyt paralympialaisiin parajääkiekossa. Laji rantautui Suomeen viiveellä verrattuna esimerkiksi naapurimaihin Ruotsiin ja Norjaan, mutta viime vuosina laji on ollut hyvässä nosteessa. Syksyllä 2021 Suomi pelasi ensimmäistä kertaa MM-kilpailujen B-sarjassa, missä onnistui säilyttämään sarjapaikkansa.

Suomen Paraleijonat pelaavat kaudella 2022–23 muun muassa kolmen turnauksen Nordic Challenge -sarjassa Ruotsin ja Norjan joukkueita vastaan. Seuraavaksi ohjelmassa on sarjan toinen osaturnaus Ruotsin Enköpingissä 28.–30. lokakuuta. Kolmannessa osaturnauksessa Suomen kotijäälle Vierumäelle saapuu 25.–27. marraskuuta ottelemaan myös Saksa.

 

Julkaisun 1. kuva: Esa Jokinen


Lisätiedot Parajääkiekkoliigasta ja kauden 1. osaturnauksesta:

Petri Räbinä
Lajipäällikkö, Suomen Paralympiakomitea
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
+358 50 596 5014

Marika Kurki
Joukkueenjohtaja, SISU Paraicehockey
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
+358 500 898 980