Mikkelin Hatsina otti salibandyn erityisryhmän sulavasti haltuunsa
Mikkelin kaupungin erityisliikunnanohjaaja Matti Poutiainen käynnisti viime vuosikymmenen puolivälin tienoilla salibandyn erityisryhmän, jonka vetäjänä itse toimi. Vuonna 2021 mikkeliläinen salibandyseura Hatsina otti ryhmän alaisuuteensa Paralympiakomitean Avoimet ovet -urheiluseurahankkeen tukemana. Erityisesti Etelä-Savon Liikunnan (ESLi) seurakehittäjä Kalle Husso on ollut merkittävä tuki siirtymässä.
– Kun ryhmä käynnistyi, mukana oli pääasiassa kehitysvammaisia lapsia, nyt jo nuoria. Siirtymä Hatsinan alaisuuteen tapahtui luontevasti, kun harjoituspaikka ja kellonaika eivät muuttuneet, Poutiainen sanoo.
– Liikuntapalvelujen järjestäminen on yhteistyötä urheiluseurojen ja julkisen puolen välillä. Erityisliikunnan osaltakin kuormaa on hyvä laajentaa useammille harteille. Siirtyminen Hatsinan alle voi avata harrastajille uusia bonuksia, kuten seuran pelipaidat ja turnauksia, hän jatkaa.
Hatsinan valmennuspäällikkö Marko Partio vahvistaa, että erityisryhmän siirtyminen seuran alle tapahtui sulavasti. Sitä auttoi se, että Partiolla oli jo valmiiksi tiedossa pari osaavaa ohjaajaa ryhmään.
Hatsinassa on haluttu myös kehittää erityisryhmätoimintaa ja siihen on haettu ja saatu opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää seuratoiminnan kehittämistukea. Nuorten ryhmän (14–21-v) rinnalle on perustettu lasten ryhmä. Ryhmät treenaavat peräkkäin torstaisin Rantakylän koululla, joten ne menevät sujuvasti samoilla ohjaajilla.
– Haasteena on ollut saada lasten ryhmään riittävästi osallistujia. Kouluille on tehty paljon markkinointia, mutta vielä se ei ole ottanut tuulta alleen, Partio sanoo.
Lasten ryhmässä on tehty myös lajien välistä yhteistyötä, kun Salibandyliiton ja Voimisteluliiton pilotoimaa monilajikerhoa on mallinnettu. Salibandyn harjoitteiden ja pelaamisen lisäksi ryhmä tekee erilaisia motorisia taitoja kehittäviä harjoitteita.
Rantakylän koulun sali on pieni, joten nuorten ryhmään, jossa osallistujia on mukavasti, ei mahdu kovin paljoa enempää harrastajia. Vaihtoehtona olisi toiminnan siirtäminen Saimaa Stadiumille, mutta se taas kohottaisi kustannuksia.
Seuraava laajennus Hatsinan erityisryhmätoiminnassa onkin todennäköisesti uusi aikuisten ryhmä. Mikkelissä toimii tukityöllistettyjen palvelukeskus Savoset, jonka porukalle Partio kävi vetämässä salibandytreenejä.
– He tykkäsivät siitä kovasti ja olivat innoissaan. Suunnitteilla on, että vuoden 2023 puolella saataisiin se porukka Hatsinan piiriin aikuisten ryhmäksi. Kysymysmerkkinä tässä on ensi vuonna käynnistyvä hyvinvointialuesysteemi, jonka alaisuuteen myös Savosetin toiminta siirtyy. Saa nähdä, millaisia vaikutuksia sillä on tähän suunnitelmaan, Partio pohtii.
Mikkelissä on parhaillaan muutenkin positiivista liikehdintää sen suhteen, että urheiluseurat avaavat oviaan vammaisille ja tukea tarvitseville harrastajille. Avoimet ovet -hanke on uponnut alueella hedelmälliseen maaperään. Mikkelin Kilpa-Veikot on käynnistänyt nuorisopäällikkönsä Lari Valtasen johdolla parayleisurheilutoimintaa. Myös voimistelun puolella on viritelty erityisryhmätoimintaa käyntiin. Mikkelin Judolla on ollut jo pitkään vahvaa sovelletun judon toimintaa.
– Toiminnan käynnistyminen ja sen jatkuvuus seuroissa eivät aina ole itsestäänselvyyksiä, joten näistä edistysaskelista pitää olla tyytyväinen. Ihan positiivista virettä on ilmassa, kaupungin erityisliikunnanohjaaja Matti Poutiainen toteaa.
Kuva: Touho Häkkinen
Artikkeli on julkaistu yhtenä urheiluseuraesimerkkinä marraskuussa 2022 ilmestyneessä Valtti-ohjelman urheiluseurakäsikirjassa. Käsikirja on ladattavissa sähköisenä versiona täältä.