Taloustyöpaja innosti paraurheilun Tulevaisuuden tähdet pohtimaan urheilu-unelmia ja niiden mahdollistamista vuoden viimeisellä leirillä

Tulevaisuuden tähdet Iida Lounela, Venla Berg, Verneri Eronen, Ilmari Laitala ja Mattias Asp liikuntasalissa tuoleilla ja lattialla matoilla keskustelemassa.

Suomen Paralympiakomitean Tulevaisuuden tähdet -ryhmän 25 lupaavaa paraurheilijaa pääsivät vuoden viimeisellä leirillään harjoittelemaan lajiensa lisäksi arjen rahataitoja, budjetointia sekä tulevaisuuden suunnittelua Nordean asiantuntijoiden kanssa. Omat taloustaidot ja yhteistyökumppaneilta saatu tuki ovat yksiä tärkeimmistä mahdollistajista paraurheilijan usein vammatonta urheilijaa hintavammalla uralla.

Neljä kertaa vuodessa yhteiselle treenileirille kokoontuvalle Paralympiakomitean monilajiselle Tulevaisuuden tähdet -ryhmälle järjestetään laji- ja fysiikkaharjoitusten ohella paljon erilaista urheilijaksi kasvamisessa edistävää ohjelmaa.

Tulevaisuuden tähdissä avataan nuorten polkua kohti Suomen paralympiajoukkuetta. Ryhmään valitaan aina vuodeksi kerrallaan reilut 20 omassa lajissaan lupaavasti kehittynyttä nuorta, joiden menestysmahdollisuuksia rakennetaan yhdessä asiantuntijatiimin kanssa kohti huippu-urheilun vaatimaa tasoa.

Mitä pidemmälle Tulevaisuuden tähdet omilla urheilu-urillaan etenevät, sitä keskeisimmiksi nousevat myös uran mahdollistavaan taloudelliseen pohjaan liittyvät kysymykset. Moni ryhmän aikuistumassa olevista nuorista on parhaillaan siinä iässä, että itsenäistyminen lapsuudenperheen hoivista oman talouden päättäjäksi on ajankohtainen, ja myös urheilun mahdollistamiseksi tarvitaan yhä enemmän muita tuloja ja suunnittelua vanhemmilta saadun avun rinnalle.

Johanna Kurki kuuntelee Monica Lehtisen puhuessa liikuntasalin laidalla, heidän välissään screenillä dia, jossa otsikko

Siksi vuoden 2022 viimeisellä Tulevaisuuden tähtien leirillä oheisohjelmassa olikin vuorossa omiin taloudenhallintataitoihin perehtymistä työpajassa, jota ohjaamaan kutsuttiin talousasiantuntijat kansalaisten taloustaitoja viime vuosina innokkaasti edistäneestä Nordeasta. Taloustyöpajassa pohdittiin nuorten arjen rahataitoja, tulevaisuuden haaveita sekä taloudellisia askeleita, joita omien urheilu-unelmien tavoitteleminen vaatii.

- Tähän asti on vielä saanut vanhemmilta ja valmentajalta apua, kun on joutunut tekemään budjettia ja miettimään, mistä rahaa saa ja paljonko menee vaikka kisareissuihin. On pitänyt alkaa huomioida myös esimerkiksi opasjuoksijan kulut, kun matkoille pitää maksaa myös toinen henkilö, kertoo jo Pariisin 2024 paralympialaisiin tähtäävä parayleisurheilun EM-mitalisti, näkövammainen pikajuoksija ja pituushyppääjä Iida Lounela.

Tulevaisuuden tähdet kokivatkin Nordean asiantuntijaryhmän konkreettiset esimerkit kiinnostavina, ja pitivät hyvänä herätyksenä esimerkiksi muistutusta siitä, että säästämiselle ja sijoittamiselle paras aloitusajankohta oli jo eilen.

- Työpajasta jäi hyvät fiilikset. Minua kiinnostavat tämmöiset aiheet, ja sijoittaminenkin on kiinnostanut – tästä sai hyvin lisätietoa, ja voisi alkaa miettiä, jos itsekin alkaisi jo sijoittaa. Jonkin verran olen säästänyt jo, toteaa vielä lukiossa opiskeleva paratriathlonisti Liina Nuoranne.

Liina Nuoranne istuu liikuntasalin lattialla kuuntelemassa vieressään kameraan selin istuvaa ratsastaja Laura Kangasniemeä.

Rahataidot entistä tärkeämpiä epävarmassa maailmantilanteessa

Nykyisessä maailmantilanteessa hyvät talouden hallinta- ja ennakointitaidot ovat nousseet entistä arvokkaampaan asemaan myös yleisesti, suomalaisten ostovoiman heikentyessä talven kynnyksellä etenkin Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan Euroopassa aiheuttaman ruoan ja energian kallistumisen myötä.

Vaikka tulevaisuutta on epävarmassa tilanteessa haasteellista ennustaa, auttavat hyvät taloustaidot nuoria hallitsemaan paremmin niin urheilu-uraansa kuin kokonaisvaltaisesti elämäntilannettaan. Kaikkein tärkeintä on varmistaa mahdollisimman monelle riittävät arjen rahataidot, koska raha-asiat ovat nimenomaan taitoja, joita voi opetella läpi koko elämän.

Nordean yhteiskuntavastuun ytimessä on talous- ja yrittäjyystaitojen edistäminen yhteiskunnassa. Tänä vuonna 2022 yli 140 000 lasta ja nuorta Suomessa saa talous- ja yrittäjyystaito-osaamista pankin omien ja kumppanihankkeitten kautta. Nordean rahataitotestin yli 8000 vastaajasta yli 60 % kertoo tietävänsä tulonsa, mutta ei kaikkia kuukausimenojaan.

Pirjo Kuusela hymyilee puhuessaan liikuntasalin laidalla, Anna Kosonen katsoo nuoria taaempana.

- Omilla valinnoilla voi vaikuttaa merkittävästi menoihin, ja jos on tallessa pienikin säästöpuskuri, sen avulla pääsee helpommin yli äkillisistä yllättävistä kustannuksista ja takaisin normaaliin arkeen kiinni. Onkin tärkeää, että myös jo lapset ja nuoretkin ymmärtävät taloutta ja oppivat koko ajan siitä enemmän mitä enemmän ikää karttuu, sanoo yhtenä vetäjänä myös Tulevaisuuden tähtien työpajassa toiminut Nordean yhteiskuntavastuujohtaja Pirjo Kuusela.

Paraurheilu vaatii urheilijalta taloudellisesti paljon 

Rahataidot ovat paraurheilussa erityisen merkittävässä asemassa myös sen vuoksi, että vammainen tai erityistä tukea tarvitseva urheilija on niin harrastamisessa kuin kilpatasollakin yhä taloudellisesti varsin epäarvoisessa asemassa verrattuna vammattomiin urheilijoihin. 

Apuvälineiden käyttäjille liikkumisen ja urheilun apuvälineet ovat kalliita investointeja, ja hintavia myös vuokrattuina. Kaikille avoimia harrastuspaikkoja ei myöskään löydy aina kotiseudulta, joten jo valmiiksi rahaa vievät matkakulut voivat olla suuria, etenkin kun julkisen liikenteen käyttäminen ei usein ole esteetöntä. Tämän päälle tulevat yleiset omaan lajiin liittyvät väline- ja harrastuskulut.

Eemi Utriainen makaa jumppamatolla vatsallaan käsivarsiinsa nojaten mietteliään näköisenä, vieressä Eemi Rovio istuu jumppamatolla ja hymyilee hieman pohdiskelevasti.

- Kun pidemmälle ajattelee, tarvitsisin uusia varusteita, ja niiden kanssa joutuu miettimään, kuinka paljon niihin käyttää – ja kuinka paljon säästää, että saa esimerkiksi uusia kypäriä tai hanskoja, joita aina menee, tai uutta rintapanssariakin pitäisi alkaa hankkimaan. Rahan miettiminen on ollut vähän hankalampi juttu, mutta eiköhän se tästä parane, kertoo aiemmin kelkkajääkiekon nimellä tunnettua parajääkiekkoa Suomen Paraleijonissa ja SM-liigassa pelaava Eemi Rovio työpajan jälkeen.

Paralympiakomitealle taloudellisten mahdollisuuksien edistäminen on tärkeä osa ydintoimintaa kehitettäessä ja koordinoitaessa vammaisten ja liikuntaan tukea tarvitsevien liikuntaa ja urheilua koko ihmisen elinkaarella, aina lasten ja nuorten harrastustasolta kilpaurheilun kirkkaimpaan kärkeen saakka.

Vuonna 2021 julkaistussa Liikuttaako-raportissa toimintarajoitteiset vastaajat kertoivat yhdeksi suurimmista liikunnan harrastamisen esteistä juuri harrastamisen kalleuden, ja jopa 70 % viiteryhmästä liikkuukin suosituksia vähemmän.

Taloustyöpajan vetäneet neljä naista Nordeasta harmaat Nordea Volunteer -paidat yllään kuuntelemassa edessään liikuntasalin lattialla puhuvia nuoria.

Liikuntamahdollisuuksien avaamisen ohella tärkeä osa toimintaa on Tulevaisuuden tähtien kaltaisten, jo kilpaurheilijan polulle edistyneiden nuorten urheilijoiden uran edistäminen myös taloudellisten mahdollisuuksien osalta. Tätäkin työtä tehdään niin yhteistyökumppaneiden kanssa kuin esimerkiksi syksyllä 2021 avattuun Paralympiarahastoon varoja keräämällä.

- On ilo nähdä, miten myös Tulevaisuuden tähtien toiminta kehittyy jatkuvasti, ja tulosta syntyy – viimeisen kymmenen vuoden aikana nämä leiritykset on käynyt läpi lukuisia kansainvälisesti menestyneitä paralympiaurheilijoita. Taloudelliset haasteet ovat olleet paljon keskusteluissa, ja nyt pääsimme yhdessä Nordean kanssa osaltaan ratkomaan näitä haasteita, Paralympiakomitean kumppanuuspäällikkö Timo Mäkynen iloitsee.

- Jokaisella nordealaisella on oikeus tehdä työaikana kaksi vapaaehtoistyöpäivää vuodessa. Tänä vuonna reilusti yli 1000 vapaaehtoista on osallistunut vetämään talous- ja yrittäjyys työpajoja eri hankkeissamme, toteaa Pirjo Kuusela.


Nuoret, Nordean tiimi sekä Paralympiakomitean Katja Heikkinen ja Timo Mäkynen ryhmäkuvassa liikuntasalissa.

Tutustu vuoden 2022 Tulevaisuuden tähdet -ryhmään


Haluatko tukea nuoria paraurheilijoita heidän urheilijan polullaan, matkalla kohti tulevaisuuden unelmia? 

Lue lisää esimerkkejä Tulevaisuuden tähtien kanssa toteutetuista yhteistöistä
 

Lisätiedot:

Timo Mäkynen, kumppanuuspäällikkö, Suomen Paralympiakomitea
+358 40 1598 199, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Pirjo K. Kuusela, Yhteiskuntavastuujohtaja, Nordea,
+358 40 826 2032, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.