RiPS Kevarit on ylpeä osa riihimäkeläistä jalkapallokulttuuria

Arttu Nyman ja Eero Hynynen pitävät käsissään RiPS-lakanaa

Riihimäen Palloseura sai kansainvälisenä vammaisten päivänä 3.12.2022 Suomen Paralympiakomitean ja Alkon myöntämän, 1500 euron arvoisen Vuoden yhdenvertaisin seura -stipendin kategoriassa Yhdenvertaisuus harrastetoiminnassa. Tutustu muihin palkittuihin seuroihin täältä.

Eero Hynynen kertoo Riihimäen Palloseuran 90-vuotishistoriikissä grillanneensa ja myyneensä omien laskujensa mukaan yli miljoona makkaraa RiPSin kotipeleissä ja ottaneensa osaa kaikkiin seuraan liittyviin talkoisiin, joihin häntä on pyydetty. 

Hynynen on suomalaisen, yhteisöllisyyteen perustuvan urheiluseurakulttuurin ilmentymä. Hän on myös mies vuonna 2009 perustetun RiPS Kevarit -erityisryhmän takana. 

RiPS Kevareissa yhdistivät voimansa kaksi riihimäkeläistä instituutiota: paikallinen jalkapalloseura RiPS ja aktiivinen vammaisyhdistys Riihimäen Kehitysvammatuki ry. 

Nymanin Arttu on pelannut Kevareissa alusta asti ja olisiko se ollut hänen isänsä Pentti, joka aikanaan ehdotti erityisryhmän perustamista RiPSiin, Hynynen muistelee. 

Hynynen pelasi 80-luvulla RiPSin edustusjoukkueessa ja on sittemmin toiminut seurassa valmentajana, hallituksen puheenjohtajana ja käytännössä kaikissa muissakin tehtävissä. ”Hynylle” ei pelkästään ollut ok, että seuraan otetaan erityisryhmäjoukkue, vaan hän ryhtyi myös sen valmentajaksi. 

– Pelaaja, valmentaja, seurajohtaja… Erityisryhmäjoukkueen vetäjänä toimiminen oli mukava jatkumo siihen, toteaa Hynynen, joka sai 2010-luvun alkupuolella valmennusavukseen Olli Loiveen

Vuosien varrella RiPS Kevareissa on pelannut yhteensä 57 pelaajaa. Kesän 2022 joukkueessa pelaajia oli 18. Ikähaitari on melkoinen: 12-vuotiaasta Eemilistä 72-vuotiaaseen Jussi Sotkuun, joka on kuulunut joukkueeseen Kevareiden ensimmäisestä kaudesta saakka. 

– Ovet ovat meillä auki kaikille. Tästä hyvä esimerkki on joukkueen maalivahti Juha Nissinen, joka henkilökohtaisen avustajansa Ollin kanssa rullaa rollaattorilla maalipuiden väliin asettuen polvilleen torjumaan vastustajien potkuja. Juha on yksi yhdeksästä pelaajasta alkuperäisestä vuoden 2009 joukkueesta. Ensi kausi on heille 15:s, Hynynen sanoo. 

Kevarit treenaa ympäri vuoden ja osallistuu vuosittain muutamaan turnaukseen, joista on tullut mukavasti menestystäkin. Treenit ja pelit ovat kuitenkin vain yksi osa RiPS Kevarien jalkapalloharrastusta. 

– Meidän pelaajat ovat mukana RiPSin edustusjoukkueen peleissä eri tehtävissä: lipunmyynnissä, siivoojina, pallopoikina ja -tyttöinä. He ovat tuttuja kaikille tässä seurassa, ja Kevarit on alusta asti ollut yksi seuran joukkueista, aivan samalla tavalla kuin muutkin, Hynynen toteaa. 

– En ole muualla nähnyt, että erityisryhmän pelaajat olisivat näin aktiivinen osa ottelutapahtumia. Se on enemmän kuin kunnia-asia pelaajille, hän jatkaa.