Liikuntakeskus Pajulahden SEDY2-hankkeeseen tuottamat koulutusmateriaalivideot liikunnan soveltamisesta ja erilaisten liikkujien kohtaamisesta julkaistu

Inkluusio urheilussa ja liikunnassa -kuva

Liikuntakeskus Pajulahti ja Suomen Paralympiakomitea ovat olleet Suomen edustajina EU:n Erasmus+ -ohjelman rahoittamassa SEDY2-hankkeessa. Kolmivuotisen (2020–2022) hankkeen nimi tulee sanoista Sport Empowers Disabled Youth. Hankkeessa on kehitetty työkaluja vammaisten ja tukea tarvitsevien lasten ja nuorten liikuntatarjontaan liittyviin haasteisiin inkluusion keinoin.

Liikuntakeskus Pajulahti on ollut hankkeessa keskeisessä roolissa luomassa koulutusmateriaaleiksi interaktiivisia videoita, joissa tuodaan käytännönläheisesti esille, mistä on kysymys inkluusiossa ja liikunnan soveltamisessa. Pajulahti on tehnyt videoiden tuottamisessa tiivistä yhteistyötä Suomen Paralympiakomitean ja hollantilaisen InHolland-ammattikorkeakoulun kanssa. Lisäksi asiantuntija-apua on saatu The Inclusion Clubin johtajalta, australialaiselta Peter Downsilta.

Neljä videota on nyt julkaistu SEDY-hankesivuilla. Englanniksi spiikattuihin ja tekstitettyihin videoihin on upotettu interaktiivisia kysymyksiä. Koulutusmateriaali on tehty madaltamaan kynnystä opiskelijoille ja vapaaehtoistoimijoille, jotka haluaisivat lähteä mukaan soveltavan liikunnan pariin.

– Videoissa käsitellään esimerkiksi erilaisten ihmisten kohtaamiseen sekä selkeään kommunikointiin liittyviä teemoja. Kenen tahansa ohjaamisen ja valmentamisen parissa olevan tai sen pariin pyrkivän olisi hyödyllistä käydä materiaalit läpi, sanoo soveltavan liikunnan asiantuntija, liikunnanopettaja Virpi Remahl Pajulahdesta.

Videot teemoineen

  1. Inclusion statements
    • Mitä tarkoittaa inkluusio liikunnassa ja urheilussa? Video pohjautuu SEDY2-hankkeen aikana toteutettuihin kohderyhmähaastatteluihin.
  2. Sporting opportunities for young people with disability
    • Millaisia erilaisia mahdollisuuksia urheiluseuroilla ja muilla liikunnan järjestäjillä on vammaisten henkilöiden mukaan ottamiseen? Esimerkit kolmelta suomalaiselta urheiluseuralta: Kokkolan Golfilta, Oriveden Ponnistukselta ja Aisti Sportilta.
  3. Making it fun and easy
    • Millä eri tavoin liikuntaa ja urheilua voi soveltaa? Videolla esitellään TREE-mallin keinot liikunnan soveltamiseen. TREE tulee englanninkielisistä sanoista Teaching style (opetusmenetelmät), Rules and regulations (säännöt), Equipment (välineet) ja Environment (toimintaympäristö).
  4. Communication
    • Millainen merkitys kommunikaatiolla ja yksilön positiivisella huomioimisella on liikkumaan kannustamisessa ja ohjaamistilanteen onnistumisessa? Kommunikointi voi ja sen pitää olla paljon muutakin kuin puhetta.

Interaktiivisten videoiden rinnalle on valmistumassa Teacher’s Manual – opettajan opas – joka ohjaa ja antaa vinkkejä opettajille, miten hyödyntää koulutusmateriaalia opetuksessa.

Tutustu vapaasti käytettävissä olevaan SEDY2-hankkeen koulutusmateriaaliin hankkeen sivustolla

Katso neljä koulutusvideota SEDY2-hankkeessa mukana olevan itävaltalaisen ENSE-järjestön sivustolta

Cofunded by Erasmus+ programme -logo ja SEDY-hankkeen logo

SEDY2-hanke on hollantilaisen InHolland-ammattikorkeakoulun koordinoima ja Euroopan Unionin Erasmus+ -ohjelman rahoittama. Hollannin ja Suomen lisäksi mukana on toimijoita Portugalista, Liettuasta ja Itävallasta. Ensimmäinen SEDY-hanke toteutettiin vuosina 2015–2017. Sen merkittävimpänä tuotoksena Suomessa käynnistyi Valtti-ohjelma, jossa etsitään vammaisille ja tukea tarvitseville lapsille ja nuorille liikuntaharrastusta.

Lisätietoja:

  • Liikuntakeskus Pajulahti, Virpi Remahl, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 044 7755 350
  • Suomen Paralympiakomitea, Aija Saari, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 040 506 4208

SEDY2-hankkeen logokooste