Valtti-ohjelma: Aron innostui uinnista, tenniksestä ja miekkailusta

Aron Kärkkäinen keulii pyörätuolilla

Suomen Paralympiakomitean koordinoimassa Valtti-ohjelmassa etsitään vammaisille lapsille ja nuorille liikuntaharrastusta. Ohjelmaan haetaan keväällä, haku aukeaa 1. maaliskuuta.

Mukaan valitut lapset ja nuoret saavat itselleen oman Valtin, joskus jopa kaksi Valttia. Valtit ovat ohjelman yhteistyöoppilaitosten opiskelijoita eri puolilta Suomea. He tutustuvat ohjattavaansa ja suunnittelevat tämän mieltymysten pohjalta liikuntakokeilusuunnitelman. 

Valtti-ohjelmassa on vuodesta 2016 alkaen etsitty harrastusta lähes 1300 vammaiselle lapselle ja nuorelle. Heistä 45 prosenttia on löytänyt harrastuksen ohjelman kautta ja 60 prosenttia on saanut idean mahdolliseen harrastukseen tulevaisuudessa.

Yhdeksänvuotias helsinkiläinen Aron Kärkkäinen oli yksi vuoden 2022 Valtti-ohjelman osallistujista. Aronilla on CP-vamma, ja sen takia jäykät jalat. Arjessaan hän käyttää liikkumiseen pyörätuolia.

Aronin sisarukset – kaksoisveli ja isosisko – harrastavat palloilulajeja. Perheessä on jo pitkään mietitty, että Aronillekin olisi hyvä löytää oma liikuntaharrastus.

Aronin vanhemmat saivat kuulla Valtti-ohjelmasta tuttavan kautta ja hakivat mukaan. Ohjelman Kick off -tilaisuus pidettiin syyskuun alussa Espoon Matinkylässä. Siellä Aron pääsi jo vähän tutustumaan eri lajeihin, mutta ennen kaikkea tapaamaan omat Valttinsa, kaksi ammattikorkeakoulu Arcadan opiskelijaa. Aronin perhe on kaksikielinen, joten ruotsin kieltä taitavat Valtit olivat hyvä bonus.

Syksyn liikuntakokeiluissa Valtit veivät Aronin kokeilemaan uintia, tennistä ja miekkailua. Kaikki lajit olivat Aronille mieluisia ja maaliskuussa hän aloittaakin viikoittaisen uintiharrastuksen.

– Uintia olen jo harrastanut paljon. Odotan eniten sukeltelua ja että oppisin sukeltamaan pohjaan asti, Aron sanoo.

Tennistä Aron kävi kokeilemassa Talin tenniskeskuksessa Irene Farigun ohjauksessa.

– Pidin kovasti tenniskokeilusta. Pallon lyöminen oli kaikkein kivointa. Liikkuminen maila kädessä oli vähän vaikeaa aluksi, Aron muistelee.

– Oli tosi hyvä opettaja ja oli jännä nähdä Aronin kehityskaari sen tunnin aikana. Alkuun oli vaikeaa, mutta tunnin lopuksi jo palloteltiin ihan sulavasti. Aron oli niin innoissaan, että piti melkein mailakauppaan lähteä saman tien, Aronin isä Jani Kärkkäinen kertoo.

Open Tennis Clubilla on jo pitkään ollut kehitysvammaisten pelaajien ryhmä. Pyörätuolitennisryhmänkin perustamiseen olisi Talissa intoa, jos vain harrastajia löytyisi.

Myös pyörätuolimiekkailusta Aron oli innoissaan. Sitä hän kävi Valttiensa kanssa kokeilemassa Espoon Miekkailijoissa.

– Valtti-ohjelman aikana tuli jopa vähän yllätyksenä, miten paljon paraurheilussa on lajeja ja miten paljon toimintaa seuroissa jo on. Itselläkin tulee mieleen paraurheilusta ensin pyörätuolikelaus ja ehkä koripallo, mutta harrastusmahdollisuuksia on ainakin täällä pääkaupunkiseudulla tosi paljon, Jan-isä toteaa.

– Myös Aronin Valtit olivat tosi asiallisia tyyppejä ja ottivat aktiivisesti asioista selvää. Hyvä fiilis jäi koko ohjelmasta, hän jatkaa.

Saman vahvistaa myös Aron:

– Valttini Alexandra ja Alex olivat tosi mukavia ja auttoivat minua paljon yrittämään eri lajeja.

Haku Valtti-ohjelmaan käynnistyy 1.3.

Kuva: Janne Tapio