Mukavat Valtit ja seinäkiipeilykokeilu olivat jalka-amputoidun Juliuksen kohokohdat Valtti-ohjelmassa

Julius

Haku Valtti-ohjelmaan on käynnissä 30.4. saakka – Hakulomakkeet löytyvät täältä.

Noora Hjelman kuuli opintoharjoittelua tehdessään työkaveriltaan Valtti-ohjelmasta, johon työkaverin lapsi oli edellisvuonna osallistunut. Kun hän vielä myöhemmin törmäsi ohjelman mainokseen, syntyi päätös ilmoittaa tuolloin 8-vuotias Julius-poika mukaan ohjelmaan.

Juliuksella on synnynnäinen kampurajalkaisuus. Jalkojen virheasento johti lopulta siihen, että Juliuksen oikeaan jalkaan päädyttiin tekemään symen amputaatio (eli ylemmän nilkkanivelen kohdalta) hänen ollessaan 6-vuotias.

– Juliukselle amputaatio ja proteesin saaminen on ollut liikkumisen ja liikunnan harrastamisen mahdollistaja. Liikkuminen on ollut hänelle helpompaa ja luonnollisempaa proteesin saamisen jälkeen, Noora-äiti toteaa reilun kolmen vuoden takaisesta ratkaisusta.

Tamperelainen Julius on innokas liikkuja, mutta säännöllistä liikuntaharrastusta hänelle ei ollut löytynyt. Valtti-ohjelma tuli siis tarpeeseen.

– Tykkään pelata, leikkiä ja olla ulkona kavereiden kanssa, Julius kertoo.

Perhe ei ehtinyt Valtti-ohjelman Kick off -tilaisuuteen, mutta Juliukselle osoitetut kaksi fysioterapeuttiopiskelija-Valttia tulivat käymään heidän kotonaan tutustumassa Juliukseen ja kartoittamaan, millaisista liikuntakokeiluista hän voisi olla kiinnostunut.

– Meillä oli kaksi nuorta naista Valtteina ja Julius piti heistä kovasti. He ottivat Juliuksen hienosti sellaisena kuin hän on ja antoivat hänelle tilaa olla oma itsensä. He käyttivät selkeästi myös aikaa liikuntakokeilujen suunnitteluun ja olivat aktiivisesti minuun yhteydessä, Noora Hjelman kiittelee.

Julius kävi Valttiensa kanssa uimahallissa, seinäkiipeilemässä, parkourissa ja pelaamassa salibandya Tampereen Ilveksen ryhmässä.

Uimassa Julius on käynyt mielellään aikaisemminkin. Uusista lajeista seinäkiipeily oli kaikista kiinnostavin. Juliuksen isäpuoli harrastaa myös lajia, joten Juliuksella on mahdollisuus myös jatkaa harrastusta.

– Seinäkiipeilyssä on hauskaa, kun saa hyppiä alas seinältä vähän niin kuin Spiderman. Haluaisin käydä kiipeilemässä myöhemminkin, Julius sanoo.

Varsinaista säännöllistä harrastusta Juliukselle ei Valtin kautta löytynyt, mutta siinä on Noora-äidin mukaan kyse enemmänkin pojan nuoren iän ja perheen hektisen aikataulun yhdistelmästä.

– Uskon, että kun Julius kasvaa ja pystyy paremmin itse kulkemaan paikkoihin, niin hän voi hyvinkin löytää oman juttunsa. Toistaiseksi hänelle tuntuu riittävän se, että pääsee kokeilemaan monipuolisesti kaikenlaista, eikä vielä ole ollut isompaa hinkua mihinkään säännöllisempään, Noora Hjelman toteaa.

– Kun arjessa ei itse ehdi miettiä ja lähteä kokeilemaan eri harrastuksia, niin oli todella hyvä, että Julius pääsi Valttien kanssa kokeilemaan eri lajeja ja sai vähän tuntumaa siitä, mitä kaikkea on tarjolla. Luulen, että Juliuksella oli alkuun vähän ikäväkin Valttejaan, kun ohjelma loppui.