Maailman arvokkain pelipaita -keräyksellä haetaan tukea paraurheilun taloudelliseen ahdinkoon

Maailman arvokkain pelipaita -ryhmäkuva

LAHJOITA MAAILMAN ARVOKKAIN PELIPAITA -KERÄYKSEEN MOBILEPAYLLÄ 58558 TAI OSOITTEESSA WWW.PARALYMPIARAHASTO.FI

Suomen Paralympiakomitea käynnisti torstaina 2.3. Maailman arvokkain pelipaita -keräyskampanjan. Keräyksen avulla haetaan taloudellista tukea suomalaiselle paraurheilulle ja soveltavalle liikunnalle.

Kampanjan kuvissa nuorilla paraurheilijoilla on yllään pelipaita, jossa on tyhjiä mainospaikkoja.

– Pelipaita symboloi vammaisille nuorille mahdollisuutta harrastaa, kilpailla ja tavoitella unelmiaan urheilukentillä. Heille se on maailman arvokkain pelipaita. Suurin osa Paralympiakomitean toiminnasta on muuta kuin huippu-urheilua. Näiden nuorten harrastamisen mahdollisuuksiin ja unelmien tavoittelemiseen kiteytyy paraperheen tuen tarve, sanoo Paralympiakomitean pääsihteeri Riikka Juntunen

Tyhjät mainospaikat nuorten urheilijoiden paidoissa kuvastavat tuen tarvetta. Inhimillisen virheen takia Paralympiakomitean opetus- ja kulttuuriministeriöltä saatava noin kahden miljoonan euron yleisavustus vuodelle 2023 jäi saamatta. Normaalioloissa yleisavustus kattaa yli 60 prosenttia Paralympiakomitean budjetista.

Virheen myötä moni Paralympiakomitean tärkeistä toiminnoista on uhan alla. Tällaisia ovat mm. Valtti-ohjelma, jossa vammaisille lapsille ja nuorille etsitään kädestä pitäen liikuntaharrastusta sekä Special Olympics -toiminta, jonka puitteissa kehitysvammaiset henkilöt harrastavat, käyvät lajileireillä ja pääsevät tavoittelemaan unelmiaan kansainvälisissä kilpailuissa.

Miten Maailman arvokkain pelipaita -keräys toimii?

Keräyskampanja tarjoaa niin yksityishenkilöille kuin yrityksille ja yhteisöillekin helpon tavan auttaa. Keräykseen voi lahjoittaa joko MobilePaylla numeroon 58558 tai Paralympiarahasto.fi-verkkosivuston kautta. Kaikki keräykseen lahjoittaneet henkilöt ja organisaatiot saavat nimensä paitaan, jonka täyttymistä nimistä voi seurata Paralympiarahasto.fi-sivustolla.

– Urheilun ystävien piirissä puhutaan usein siitä, miten tilkkutäkkimäiset mainospaikat tekevät pelipaidoista tyylittömiä, mutta asiaa voi katsoa myös toisesta näkökulmasta. Vaikkapa kehitysvammaisten jalkapallojoukkueen pelaajille mainos pelipaidassa on suuri ylpeyden aihe; me olemme tunnustettu joukkue, meitä halutaan tukea, Riikka Juntunen sanoo.

Virtuaalisesti tukijoiden nimistä täyttyvän pelipaidan lisäksi tehdään myös fyysisiä pelipaitoja. Kampanjan päätteeksi Maailman arvokkaimpia Rukka-pelipaitoja jaetaan Paralympiakomitean toiminnassa mukana oleville urheilijoille ja liikkujille.

Keräyskampanja linkittyy Paralympiakomitean akuuttiin taloudelliseen kriisiin, mutta Juntunen muistuttaa vammaisten henkilöiden urheilemisen ja harrastamisen mahdollisuuksien olevan yhteiskunnan osa-alue, joka kaipaa lisätukea kipeästi muutenkin.

– Kyse on yhdenvertaisuuden toteutumisesta ja vammaisten henkilöiden osallisuudesta. Harrastusmahdollisuuksia ei ole yhtä paljon kuin vammattomilla henkilöillä, harrastuspaikkoihin liikkuminen ja siellä toimiminen ei aina ole yksinkertaista, moniin lajeihin tarvitaan liikunnan apuvälineitä, joita ei ole hankittavissa lähimmästä urheiluvälineliikkeestä. Tämä on työtä urheilun ja liikunnan puolesta, mutta myös muun muassa syrjäytymistä vastaan.

Julkista tukea on luvassa, mutta ei tarpeeksi

Opetus- ja kulttuuriministeriö ei voi vain antaa Paralympiakomitealle siltä saamatta jäänyttä yleisavustusta. Ei, vaikka rahat ovat olemassa. Asian sanelee hallintolaki. Ministeriön tuki Paralympiakomitealle vuoden 2023 osalta tulee tapahtumaan erityisavustusten, eli pääasiassa hankkeiden kautta.

– Tämänhetkinen arvio on, että julkista rahaa on odotettavissa noin miljoona euroa. Se on tietenkin jo iso apu hätäämme, mutta ei vielä riitä turvaamaan tärkeimpiä toimintojamme. Siksi tarvitsemme kipeästi ulkopuolista tukea ja tämän kampanjan kautta auttaminen on tehty helpoksi, pääsihteeri Juntunen toteaa.

Paralympiakomitea ei tule käyttämään keräyskampanjaan lainkaan omia varojaan.

– Emme käytä kampanjaan lainkaan rahaa. Ympäröivä yhteiskunta on osoittanut suurta solidaarisuutta jo ennen kampanjan alkua ja kampanjaa tekemään on saatu monia pro bono -periaatteella toimivia yrityksiä ja yksityishenkilöitä. Suuri kiitos heille siitä. Toivottavasti solidaarisuuden osoitukset jatkuvat nyt kampanjamme lahjoituskanavien kautta, Juntunen sanoo.

Lahjoita Maailman arvokkain pelipaita -keräykseen