”Hassuteltiin, juteltiin elämästä ja pelattiin Afrikan tähteä omalla tavalla” – Kaisa Rantanen nautti Nuori toimija -koulutuksen lähijaksosta

Kaisa Rantanen

Kaisa Rantanen löysi 11-vuotiaana helsinkiläisen Malmin Taekwondon soveltavan taekwondon ryhmään. Kaisa oli mukana ensimmäistä kertaa järjestetyssä Valtti-ohjelmassa vuonna 2016. Valtti-ohjelmassa erityistä tukea tarvitseva lapsi saa itselleen henkilökohtaisen Valtin, jonka kanssa hän käy kokeilemassa erilaisia liikuntalajeja. Tavoitteena ohjelmassa on löytää lapselle liikuntaharrastus.

Kaisan Valtilla oli kamppailulajitaustaa, ja hän vei tämän kokeilemaan taekwondoa Malmin Taekwondon Tea Runnakon ohjauksessa. Kaisa on harrastanut taekwondoa siitä asti.

– Taekwondossa on mukavaa, kun saa tehdä liikesarjoja, saa oppia enemmän ja viettää aikaa kavereiden ja ohjaajien kanssa. Olemme käyneet pari kertaa liikuntamessuilla esiintymässä ja esittelemässä soveltavaa taekwondoa, Kaisa Rantanen kertoo.

Viime kesänä Kaisa osallistui Special Olympics Temppu, taito, tasapaino -leirille, josta hän oli kuullut luokkatoveriltaan.

– Se oli kiva leiri, jossa oli paljon kavereita, hassuja liikkeitä ja lajeja. Sain opettaa leirillä taekwondoa alkujumppana, Kaisa muistelee.

Kaisan sosiaalisuus ja aktiivisuus esimerkiksi alkujumppien vetäjänä sai aikaan sen, että leirin vetäjä, Paralympiakomitean Timo Pelkonen vinkkasi seuraavana vuonna samassa paikassa eli Liikuntakeskus Pajulahdessa järjestettävästä Nuori toimija -koulutuksesta.

Nuori toimija eli Nuto-koulutus on suunnattu toimintarajoitteisille nuorille, jotka ovat kiinnostuneet esimerkiksi apuohjaajana toimimisesta urheiluharrastuksessaan tai muista toimijarooleista liikunnan ja urheilun parissa. Koulutus koostuu kahdesta lähijaksosta Pajulahdessa (keväällä ja syksyllä) sekä niiden välillä suoritettavasta välitehtävästä.

– Kaisa on supersosiaalinen, hän oikein syttyy, kun on muiden seurassa. Hän on myös peloton esiintymisten kanssa, joten ymmärrän kyllä, miksi Nuto-koulutuksen ajateltiin sopivan hänelle, toteaa Kaisan äiti Eeva Rantanen.

Eeva-äiti kertoo Kaisan olevan jokavuotinen osallistuja Lounais-Suomen Liikunnan ja Urheilun järjestämällä Pitkis-Sport-liikuntaleirillä. Leirillä Kaisa on saanut olla mukana avustamassa pienissä tehtävissä. Nuto-koulutukseen liittyvän välitehtävän Kaisa suorittanee koulussaan. Hän käy toista vuotta TELMA-linjaa (Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus) Ammattiopisto Livessä Espoon Leppävaarassa.

Kevään Nuto-leiristä Kaisa piti kovasti ja odottaa jo innolla syyskuun alossa järjestettävää toista leirijaksoa.

– Leirillä juteltiin siitä, mikä on Nuori toimija. Jos tarvitsee apua, niin sitten pyytää Nutolta. Siellä hassuteltiin, juteltiin elämästä ja pelattiin Afrikan tähteä omalla tavalla, Kaisa sanoo.