Paraurheilun kansainvälinen kisakesä pääsee vauhtiin toukokuussa – suomalaisittain mukana kokeneita menestyjiä ja mielenkiintoisia tulokkaita

Leo-Pekka Tähti kelaa Tokion paralympialaisissa.

Suomalaisten paraurheilijoiden kesän kilpailukausi pääsee toden teolla vauhtiin toukokuussa. Ohessa katsaus suomalaisurheilijoiden toukokuun kansainvälisiin kisoihin.

YLEISURHEILU

Teijo Kööpikkä työnsi vuosituhannen alussa miesten 7,26 kilon kuulaa parhaimmillaan lukemiin 18,84. Hän joutui kuitenkin lopettamaan urheilu-uransa vuonna 2005 jalkojen lihasrappeuman vuoksi. Nyt laihialaislähtöinen raumalainen tekee uutta uraa parayleisurheilun puolella keihäsguru Hannu Kankaan valmentamana. Kööpikkä työnsi helmikuussa Helsingin Urhea-hallissa F57-luokan tuolikuulantyönnön Suomen ennätykseksi 14,23. Tulos olisi riittänyt vuoden 2021 Tokion paralympialaisissa F57-luokassa nelossijaan.

Kööpikän nousu kesän MM-kisojen ja ensi vuoden paralympialaisten mitalikandidaatiksi on käytännössä enää kansainvälisen luokittelun varmistumisen päässä. Kööpikän luokittelu on tiistaina 9.5. Italian Jesolossa, jonka jälkeen hänen on määrä osallistua ensimmäisiin kansainvälisiin kisoihinsa samassa paikassa. Kuulakisa on ohjelmassa sunnuntaina 14.5. Jesolon Grand Prix -kisoihin osallistuvat Suomesta myös turkulainen pikajuoksija ja pituushyppääjä Eetu Kuisma (T37) ja seinäjokelainen heittolajien erikoismies Petteri Peitso (F11).

Ratakelaajien kansainvälinen kisakausi käynnistyy perinteeksi muodostuneeseen tapaan Sveitsin nopeilla radoilla Arbonissa ja Nottwilissä. Arbonissa 18.5. Daniela Jutzelerin muistokilpailuissa sekä 20.–21.5. Sveitsin avoimissa mestaruuskisoissa mukana ovat kaikki Suomen kärkikelaajat Leo-Pekka Tähti, Amanda Kotaja, Toni Piispanen, Henry Manni ja Esa-Pekka Mattila. Nottwilissa 25.–27.5. ovat mukana samat nimet Piispasta lukuun ottamatta, ja lisäksi kisoihin osallistuvat Suomesta pituushyppääjät ja pikajuoksijat Vilma Berg (T38) ja Iida Lounela (T12). Suomalaiskelaajista myös Sini Paukkeri (T54) ja Niko Ristiranta (T54) ovat osallistumassa osaan Sveitsin kiertueen kisoista.

PYÖRÄILY

Käsipyöräilijät Teppo Polvi (H1-luokka) ja Marko Kovalainen (H3) ovat parhaillaan Belgian Ostendissa maailmancupin kilpailussa. Polvi sijoittui torstain aika-ajokilpailussa kahdeksanneksi. Kovalainen oli omassa luokassaan sijalla 32. Kaksikko kisaa Ostendissa vielä maantieajon lauantaina. Pyöräily on toistaiseksi ainoa laji, johon Suomi on saanut maapaikan Pariisin paralympialaisiin. Maapaikka on miesten käsipyöräilyyn.

Näkövammaisten pyöräilijöiden tandemluokassa kilpaileva Pauliina Hatunen osallistui pilottinsa Tiina Niemisen kanssa huhtikuun lopulla maailmancupin kisaan Italian Maniagossa. Aika-ajokisassa Hatunen ja Nieminen sijoittuivat 12:nneksi. Maantieajossa heidän sijoituksensa oli 14:s. Hatunen ja Nieminen matkustavat seuraavaksi 26.–29.5. Yhdysvaltain Alabamassa käytävään maailmancupin kisaan.

PÖYTÄTENNIS

Aino Tapola (luokka 1) ja Aaro Mäkelä (luokka 6) ovat parhaillaan Montenegron Podgoricassa kansainvälisessä parapöytätennisturnauksessa. Mäkelä voitti torstaina kaksinpelin alkulohkossaan yhden ottelun kolmesta, mutta ei selviytynyt jatkopeleihin. Avausottelunsa torstaina hävinneen Tapolan jatko ratkeaa perjantain ottelussa Kiinan Maoa vastaan. Tapola on luokan 1 maailmanrankingissa kakkosena, mutta useimmissa kansainvälisissä turnauksissa – myös Podgoricassa – luokat 1 ja 2 pelaavat naisten kaksinpeliä yhdessä, mikä tuo Tapolalle lisähaastetta. Yhdistetyt luokat ovat käytössä myös tulevissa Pariisin paralympialaisissa.

Tapola osallistuu viikonloppuna Podgoricassa kaksinpelin lisäksi myös sekanelinpeliin ja Mäkelä nelinpeliin. Kaksikko jatkaa Montenegrosta Slovenian Laskoon, jossa pelataan kansainvälinen turnaus 9.–13.5. Laskossa pelaavat Mäkelän ja Tapolan lisäksi myös 1-luokan Timo Natunen ja 11-luokan Timo Arvejanov.

UINTI

Suomesta lähtee kuusi uimaria Berliinissä 11.–14.5. käytävään parauinnin World Series -sarjan kilpailuun: Nader Khalili, Henrik Krogius, Jenna Rajahalme, Verneri Eronen, Ronja Hampf ja Ilmari Laitala. Heistä Eroselle, Hampfille ja Laitalalle kyseessä ovat uran ensimmäiset IPC-tason kilpailut ja he menevät Berliinissä myös kansainväliseen luokitteluun.

JOUSIAMMUNTA

Vuoden 2012 paralympiavoittaja ja viime vuoden Euroopan mestari Jere Forsberg on mukana Tshekin Nove Mestossa 13.–21.5. käytävässä Euroopan Cupin kilpailussa. Avoimessa taljaluokassa kilpailevalla Forsbergilla ja W1-luokassa tähtäävällä Jean-Pierre Antoniosilla on kesän aikana mahdollisuus saavuttaa maapaikka Pariisiin heinäkuun MM-kilpailuista tai elokuun EM-kilpailuista.

TRIATHLON

Terveyssyyt pakottivat Suomen paratriathlonhistorian menestyneimmän urheilijan Liisa Liljan lopettamaan uransa. Kesäkuun alussa Madridissa ollaan silti näkemässä yksi suomalainen paratriathlonisti, kun nuori turkulainen Liina Nuoranne osallistuu kansainväliseen luokitukseen toukokuun lopussa ja asettuu starttiviivalle Espanjan pääkaupungissa 3.6.

Special Olympics -triathlonistit pettyivät viime vuonna, kun kisajärjestäjät ilmoittivat, että kesäkuun 2023 Berliinin Special Olympics -kesämaailmankisoissa ei pystytä järjestämään triathlonkisaa lainkaan. Onneksi toukokuun lopulla Slovakian Samorinissa järjestettävän The Championship -triathlontapahtuman yhteydessä käydään ison kokoluokan Special Olympics -triathlonkisa. Suomesta Samorinin Special Olympics -kisaan osallistuvat hyvinkääläinen Jaakko Mikkonen, helsinkiläinen Leo Rawstorne, lohjalainen Leevi Salmi ja tamperelainen Anni Aalto.

AMPUMAURHEILU

Haapavetinen Jarkko Mylly ja lietolainen Sari Posio matkaavat para-ampumaurheilun maailmancupin kisaan Etelä-Korean Changwoniin 22.5.–1.6. Kilpailuista on jaossa maapaikkoja Pariisin paralympialaisiin. Tokion paralympialaisissa 2021 Mylly oli ainoa suomalaisedustaja ampumaurheilussa.  

LISÄKSI: VIRTUS GLOBAL GAMES JA SPECIAL OLYMPICS -MAAILMANKISAT

Kesäkuussa järjestetään kehitysvammaisten urheilun kahden ison järjestön isoimmat kisat. VIRTUS (entinen INAS) on kansainvälisistä kehitysvammaisten urheilujärjestöistä se, jonka kautta on väylä auki osalle urheilijoista (yleisurheilu, pöytätennis, uinti) aina paralympialaisiin saakka. Ranskan Vichyssä 4.–10.6. järjestettäviin VIRTUS Global Games -kisoihin osallistuu Suomesta vantaalainen pöytätenniksen pelaaja Timo Averjanov, vaasalainen uimari Nader Khalili ja hankasalmelainen yleisurheilija Jani Tissari.

Special Olympics on kehitysvammaisten urheilun suurin järjestö, ja sen lippulaivatapahtuma Special Olympics -maailmankisat kerää 17.–25.6. Berliiniin noin 7000 urheilijaa jokaisesta maailman kolkasta. Siinä missä paralympialaisissa kisaavat pääasiassa liikunta- ja näkövammaiset urheilijat sekä hyvin rajatulla lajivalikoimalla myös kehitysvammaiset urheilijat on Special Olympics suunnattu pelkästään kehitysvammaisille urheilijoille. Suomesta Berliinin maailmankisoihin lähtee 65 urheilijan joukkue, Sisujengi.

Special Olympics -urheilijoita lähtee Suomesta iso joukko myös toukokuun loppupuolella Ruotsin Lindesbergissä käytävään Swedish Adaptive Judo Open -turnaukseen. Suomalaisjudokoita on mukana 21.

Kuva: Harri Kapustamäki/KIHU/Paralympiakomitea