Munuaisvaurio päätti paratriathlonisti Liisa Liljan urheilu-uran

Liisa Lilja juoksee Rion paralympialaisissa

Paratriathlonin moninkertainen arvokilpailumitalisti Liisa Lilja lopettaa urheilu-uransa. 30-vuotiaan porilaisen molemmat munuaiset jouduttiin poistamaan alkuvuodesta ja hän on parhaillaan dialyysihoidossa.

– Lapsena sairastetun syövän ja sytostaattihoitojen myötä minulle kehittyi munuaisvaurio. Munuaisten toiminta heikkeni hiljalleen viimeisten vuosien aikana, ja viime marraskuusta lähtien alkoi ilmetä isompia ongelmia. Tilanteesta konsultoitiin lääkäreitä ympäri maailmaa, mutta lopulta ainoana keinona oli molempien munuaisten poisto ja dialyysin aloitus. Huippu-urheilu-uran jatkaminen on näin ollen mahdotonta, Lilja sanoo.

– Olisin halunnut päättää urani Pariisin paralympialaisiin. Tammikuussa vielä virittelin huippukuntoa, mutta muutama viikko myöhemmin minut pitää kiinni elämässä dialyysilaite.

Alaraaja-amputoitujen PTS2-luokassa kilpaillut Lilja voitti urallaan kahdeksan arvokilpailumitalia. MM-kisoista hän saavutti värisuoran: kultaa, hopeaa ja pronssia. EM-kilpailuista Lilja voitti yhden kullan ja neljä hopeaa. Rion paralympialaisissa vuonna 2016 Lilja sijoittui neljänneksi. Vuoden 2021 Tokion paralympialaiset jäivät väliin loukkaantumisen vuoksi.

– Kiitollisena voin kuitenkin katsoa uraani. Pystyin kilpailemaan kestävyysurheilun ehdottomalla huipulla yli viisi vuotta ja 15 vuotta kestävyysurheilun parissa. Urani oli näköiseni. Vaikka tulen huippu-urheilun jättämään taakseni, ehdottomasti lähden lenkille aina kun voin. Intohimoni urheilua kohtaan säilyy.


Liisa Liljan arvokilpailusaavutukset

  • 2015: EM-hopeaa, Geneve
  • 2016: EM-hopeaa, Lissabon
  • 2016: MM-hopeaa, Rotterdam
  • 2016: 4. sija, paralympialaiset, Rio de Janeiro
  • 2017: EM-kultaa, Kitzbühel
  • 2017: MM-kultaa, Rotterdam
  • 2019: EM-hopeaa, Valencia
  • 2021: EM-hopeaa, Valencia
  • 2021: MM-pronssia, Abu Dhabi


Kuva: Harri Kapustamäki/KIHU/Paralympiakomitea


Lue lisää:

Lilja nousee suurimmalle urheilija-apurahalle, Peitso ja Rajahalme apurahaurheilijoiden joukkoon

Tulevaisuuden tähdet -ryhmään 22 nuorta paraurheilijaa vuodelle 2023

Paratriathlonin seuraavat kehitysaskeleet: kansainvälinen luokittelija Suomeen, valmennuskirjallisuutta saataville ja kilpailumahdollisuuksia nuorille