Nuori toimija -koulutuksen suorittanut Panu Räty on kiinnostunut vaikuttamisesta ja haaveilee maalipallourasta

Panu Räty

Vaikuttaminen kiinnostaa kuusankoskelaisnuorta Panu Rätyä. Hän on ainoa näkövammainen henkilö Kouvolan kaupungin nuorisovaltuustossa, joka kokoustaa noin kerran kuussa ja tekee aloitteita kaupungin päätöksentekoelimille.

Räty on myös kiinnostunut urheilusta ja sen parissa toimimisesta erilaisissa rooleissa. Siksi hän hakeutui pari vuotta sitten Paralympiakomitean järjestämään Nuori toimija eli Nuto-koulutukseen.

Nuto-koulutus on suunnattu toimintarajoitteisille nuorille, joita kiinnostaa esimerkiksi apuohjaajana toimiminen omassa urheilulajissaan tai muut toimijaroolit liikunnan ja urheilun parissa.

– Halusin oppia taitoja olla apuohjaaja ja ohjata liikuntaa muille. Se on kiinnostanut minua pitkään, siksi hain Nuto-koulutukseen, kun olin kuullut sen olemassaolosta, Räty kertoo.

– Siellä sai paljon neuvoja soveltavaan liikuntaan ja ohjaamiseen. Pelasimme esimerkiksi curlingia eri tyyleillä ja pesäpalloa siten, että narun avulla heitettiin kumikalkkunaa, joka piti pallon virkaa, hän jatkaa.

Räty tutustui näkövammaisten joukkuelajiin maalipalloon 10-vuotiaana Näkövammaisten liiton perheleirillä.

– Se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Tykästyin siihen heti. Ajattelin, että tämä on sellaista, mitä haluan tehdä, Räty sanoo.

Harmillisesti kotipaikkakunnalla maalipallon pelaaminen ei onnistu. Lähin joukkue on pääkaupunkiseudulla. Räty käy säännöllisesti nuorten maalipalloleireillä Pajulahdessa ja odottaa sitä päivää, kun voi alkaa käydä viikoittain pelaamassa.

Räty on kyllä pärjännyt hyvin koululiikunnassa erinäisten lajien parissa, mutta myöntää ajoittain ”kontakteja SOS-alueellekin” tulleen.

– En huomannut futismaalin tolppaa. Lisäksi olen saanut koripallon monta kertaa päähän, Räty toteaa.

– Maalipallon pelaaminen on kaikille tasa-arvoista, kun kukaan ei näe mitään. Pelaaminen liittyy kuulemiseen ja hyviin reaktioihin. Yhtenä tulevaisuudenhaaveenani on päästä pelaamaan SM-tasolla ja jopa maajoukkueessa.

Panu Räty pääsi jo kertaalleen edustamaan Suomea, kun hän oli mukana kesällä 2022 Pajulahdessa järjestettyjen European Para Youth Games -kisojen maalipalloturnauksessa.

– Se oli positiivinen kokemus, ensimmäinen kansainvälinen pelitapahtuma.

Kansainvälisyys kiinnostaa Rätyä muutenkin. Hänellä on suunnitelmissa siirtyä keväällä päättyvän peruskoulun jälkeen Kouvolan yhteislyseoon Studies in English -linjalle.

Kuva: Toivo Laiho