PARAJÄÄKIEKKO: Women’s World Challenge -turnaus järjestetään toistamiseen Yhdysvaltain Green Bayssa syksyllä 2023

Sanna Koivusalo jäällä luistelukelkkansa kanssa World Para Icehockey -paita yllään.

Tänä vuonna toista kertaa järjestettävässä vuosittaisessa parajääkiekon naispelaajien Women’s World Challenge -turnauksessa nähdään joukkueet Yhdysvalloista, Kanadasta ja Iso-Britanniasta sekä yhdistelmäjoukkueet Euroopasta ja Aasiasta. Tähtäimessä on järjestää naisten omat MM-kilpailut vuonna 2025.

World Para Ice Hockey -kattojärjestö on ilmoittanut elokuussa 2022 ensi kertaa järjestetyn Women’s World Challenge -turnauksen palaavan Yhdysvaltain Green Bayhin elo–syyskuun vaihteessa 31.8.–3.9.2023.

Turnauksessa tullaan näkemään viime vuoden tavoin kansalliset joukkueet Yhdysvalloista, Kanadasta ja Iso-Britanniasta. Viime vuonna eri puolilta maailmaa kootun Team World -joukkueen sijaan tänä vuonna kootaan kaksi erillistä yhdistelmäjoukkuetta eurooppalaisista ja aasialaisista pelaajista nimikkeillä Team Europe ja Team Asia.

Kansainvälinen naisten turnaus on etappi matkalla kohti vuodelle 2025 tavoiteltuja parajääkiekon naisten MM-kilpailuja. Perimmäisenä tavoitteena on laajentaa naisten lukumäärää parajääkiekon pelaajien joukossa maailmanlaajuisesti ja saada naisille oma sarja myös talviparalympialaisten ohjelmaan. Tavoitevuotena paralympialaisten naisten sarjalle pidetään tällä hetkellä vuotta 2030.

- Para Ice Hockey on innoissaan tuodessaan Women’s World Challenge -turnauksen takaisin Green Bayhin menestyksekkään ensimmäisen tapahtuman jälkeen, joka kannusti lisää naisia lajimme pariin, sanoo World Para Ice Hockey -kattojärjestön päällikkö Michelle Laflamme.

- Tämä tapahtuma on jo tähän mennessä luonut lisää mahdollisuuksia naisille aloittaa parajääkiekon pelaaminen, ja pitkän aikavälin edut tapahtuman tekemisessä vuosittaiseksi ovat loputtomat. Odotamme näkevämme edellisvuotta enemmän urheilijoita ja joukkueita tänä syksynä Green Bayssa, Laflamme jatkaa.

Suomen Sanna Koivusalo pronssille Team World -joukkueen riveissä viime vuoden turnauksessa

Vuoden 2022 Women’s World Challenge -neitsytturnauksessa Team USA voitti kultaa kotijäällään, kun Kanada otti hopean ja eri maiden pelaajista koottu Team World pronssin. Team World -joukkueen mukana pronssia voittamassa nähtiin myös suomalaispelaaja Sanna Koivusalo.

Vaikka tasoerot olivat ensimmäisessä Green Bayn turnauksessa suuret, oli kokemus Koivusalolle pelkästään positiivinen ja hyvin voimaannuttava.

– Miten hienoa olikaan pelata yhdessä naisten kanssa! Tunnelma oli hyvin äänekäs niin kentällä, vaihtoaitoissa kuin pukukopissakin. Tunnetaso oli kohdallaan ja turnaus kaikin puolin hienosti järjestetty, Koivusalo kiitteli.

Parajääkiekkoa laajemmassa kuvassa Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n tavoitteena on kasvattaa naisurheilijoiden määrää kaikissa paralympialajeissa, jotta sukupuolten välinen tasa-arvo toteutuisi myös paralympialaisten urheilijamäärissä.

Kesäparalympialaisissa aletaan olla jo lähellä, Tokiossa 2021 naisurheilijoita oli 42 prosenttia kaikista urheilijoista, mutta talviparalympialaisissa on vielä matkaa. Pekingin talvikisoissa maaliskuussa tehtiin ennätys naisurheilijoiden määrässä (138), mutta se oli silti vain 24,4 prosenttia kokonaisurheilijamäärästä.

Maailmalla Green Bayn Women’s World Challengen kaltaisia kansainvälisiä naisten parajääkiekkoturnauksia ja -leirejä tullaan järjestämään yhä tiivistyvään tahtiin tulevina vuosina.

– Osasyy sille, miksi lähdin Green Bayn turnaukseen mukaan oli, että haluan kannustaa muitakin hakemaan tällaisia hienoja kokemuksia. Sain reissun aikana paljon oppia itse pelistä mutta myös muunlaista tietoa ja elämänkatsomusta, Koivusalo sanoi.

Koivusalon mukaan Suomessa ollaan lupaavasta alusta huolimatta vielä melko kaukana siitä, että naisten oma joukkue saataisiin jalkeille.

– Vähintään kymmenen pelaajaa ja maalivahti tarvittaisiin. Leireillä on ainakin melkein sen verran jo ollutkin, mutta pelaajia, joilla on mahdollisuus saada kansainvälisiin peleihin vaadittava vammaluokitus, ei vielä ole riittävästi. Mutta meillä on positiivinen meininki kotimaisessa parajääkiekossa yleisestikin ja toivottavasti saadaan jatkossa myös lisää naispelaajia, Koivusalo totesi.

Hän nostaa positiiviseksi esimerkiksi Iso-Britannian joukkueen, joka ei urheilullisesti vuoden 2022 Green Bayn turnauksessa pärjännyt, mutta on tehnyt nopeassa ajassa vakuuttavan nousun käytännössä nollista. Potentiaalista pelaajamassaa Iso-Britannian kokoisessa maassa luonnollisesti on moninkertaisesti Suomea enemmän, mutta jääkiekkokulttuuria ei lähellekään yhtä paljon.

Koivusalo pelaa kotimaista parajääkiekkoliigaa Turun Palloseuran joukkueessa. Hänen lisäkseen TPS:n riveissä on kaksi muutakin naispelaajaa. TPS:n lisäksi liigassa pelaa joukkueet Jyväskylästä (SISU Paraicehockey), Riihimäeltä (Kiekko-Nikkarit) ja Oulusta (Kiimingin Kiekko-Pojat), ja parajääkiekkotoiminta on lisäksi käynnistynyt Tampereella Ilveksen riveissä.

Suomessa naisten leiri toukokuussa – Löytyykö lajin pariin lisää naispelaajia?

Parajääkiekossa on Suomessakin järjestetty naispelaajille jo kaksi avointa harjoitusleiriä vuonna 2022, ja kolmas toteutuu pian toukokuun lopulla 2023.

Paralympic Training Center Pajulahdessa Nastolassa 27.–28.5. järjestettävä naisten harjoituseiri soveltuu myös ensikertalaisille, ja lisää lajista kiinnostuneita naisia kehotetaan tulemaan rohkeasti kokeilemaan.

Naispelaajia, jotka ovat kiinnostuneita liittymään tulevana syksynä Women’s World Challenge -turnauksessa Team Europe -joukkueen riveihin kannustetaan ottamaan sähköpostitse yhteyttä World Para Ice Hockey -kattojärjestöön: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Lue Women's World Challenge -turnauksesta lisää Kansainvälisen Paralympiakomitea IPC:n sivustolta

 

Lue lisää:

Sanna Koivusalo maailman joukkueen kanssa pronssille parajääkiekon Women’s World Challenge -turnauksessa

Ensikertalaisille ja enemmän pelanneille: Naisten parajääkiekkoleiri 27.–28.5.2023

Uutiset: Jääkiekko

Lisätietoa parajääkiekosta Suomessa: