Liikkuminen on Special Olympics -urheilija Anni Aallolle konkreettisesti lääkettä
Tamperelainen Anni Aalto, 34, urakoi alkukesästä ensin Special Olympics Euroopan triathlonkilpailuissa Slovakiassa toukokuun lopussa ja pian sen jälkeen kehitysvammaisten urheilun suurimmassa tapahtumassa, Berliinin Special Olympics -kesämaailmankisoissa, joissa hän osallistuu melontaan.
Liikunta on hyväksi meille kaikille. Tamperelaiselle Special Olympics -urheilijalle Anni Aallolle liikunta on paljon enemmän kuin hyväksi. Se on hänelle arjen sujumisen kannalta oleellisen tärkeää. Ja sitä on oltava paljon.
– Liikkuminen on ollut Annille mieluisaa ihan taaperoiästä saakka. Hän piti erityisesti vedestä ja palloista. Mutta 10-vuotiaana hänellä alkoi tosi vaikea ajanjakso. Hänestä tuli levoton ja häntä oli vaikea saada rauhoittumaan, kertoo Annin äiti Aino Aalto.
– Siihen aikaan terveydenhuollosta kehitysvammaisille tarjottiin runsasta lääkitystä, jotta saadaan hänet rauhoittumaan. Mutta me vanhemmat huomasimme, että kun Annilla on liikunnallista tekemistä, niin hänen käytöksensä muuttuu rauhalliseksi, Aino-äiti jatkaa.
Siitä asti Annin elämä on ollut liikunnan rytmittämää: pitkiä kävelylenkkejä, uimista, hiihtämistä. Liike on hänelle lääke hyvin konkreettisesti. Se tuo hänelle rauhan ja antaa nautintoa.
Erityistä nautintoa Anni saa kylmästä vedestä. Hän on jo pitkään ollut vakiokasvo avantouintikisoissa eri puolilla Suomea ja jopa lajin MM-kilpailuissa.
Anni on kilpailuhenkinen, hän tykkää kilpailuista ja odottaa niitä innolla, mutta kilpaileminen ja voittaminen ovat hänelle kuitenkin toissijaisia asioita liikkumisen rinnalla. Kisareissuilla hänelle tärkeimpiä hetkiä ovat ne, jolloin saa uida, juosta, hiihtää, meloa, liikkua.
Melontaa Anni on harrastanut Tampereen Vihurissa vuodesta 2007 lähtien. Vuonna 2019 hän oli mukana ensimmäisissä Special Olympics -maailmankisoissaan Abu Dhabissa. Sieltä hän voitti pronssia kajakkiyksikön 200 ja 500 metrin kisoista. Melomaan pääseminen on Annille Berliinissäkin tärkeintä, mutta kyllä hän tosi mielellään myös voittaisi.
– Odotan melontakisoja. Odotan, että voitan melontakisoissa tai ainakin että tulee ennätysaikoja, jos tulee, Anni sanoo.
Viime vuosina Anni on kilpaillut kotimaassa myös Special Olympics -hiihto ja -triathlonkisoissa. Triathlonin piti alun perin olla mukana lajiohjelmassa myös Berliinin maailmankisoissa, mutta vuosi ennen kisoja kisajärjestäjä ilmoitti, että lajia ei saada turvallisesti järjestetyksi. Triathlonisteille on tarjolla sen sijaan Special Olympics Euroopan triathlonkisat toukokuun lopussa Slovakian Samorinissa. Anni Aallolle se mahdollisti pääsyn sekä maailmankisoihin melojana että Samoriniin triathlonistina.
– Triathlonissa paras lajini on uinti. Olen hyvä uimaan. Käyn talvella avantouintikisoissa ja uin uimahallissa monta kertaa viikossa. Kesällä uin järvessä. Jaksan uida kauan ja tykkään uimisesta, hän sanoo.
– Pyöräily on triathlonissa vaikeinta. On vaikea vaihtaa vaihteita koko ajan. Pyöräkin on aika uusi, sain sen viime kesänä.
Aino-äidin mukaan triathlonissa Anni ei ajattele niinkään voittamista, sillä hänellä ei ole päässyt syntymään kokemusta triathlonkisoissa pärjäämisestä. Sen sijaan Anni pitää triathlonissa kovasti siitä, että suoritus kestää pitkään.
Aino Aalto kertoo tarinan muutaman vuoden takaiselta Special Olympics -lajileiriltä, jossa pitkän ja rasittavan treenipäivän jälkeen urheilijoille oli annettu mahdollisuus pulahtaa lähijärveen uimaan. Anni ui yhtä menoa kokonaisen tunnin.
– Muut leiriläiset olivat ihmetelleet valmentajille, että Anni ui vielä kaiken muun treenaamisen jälkeen tunnin putkeen. Mutta ei se ollut vielä mitään: jos hän olisi saanut uida kaksi tuntia, hän olisi uinut kaksi tuntia, Aino-äiti naurahtaa.
Kuten on käynyt selväksi, Anni Aalto pitää pääasiassa liikunnasta. Hän nauttii myös rauhallisemmasta luonnossa liikkumisesta, kuten marjojen keräämisestä. Hän työskentelee kehitysvammaisten päivätoimintakeskuksessa, jossa hän tekee keittiöllä salaattia ja sämpylöitä. Leipominen on Annille mieluisa puhde.
Jos saisit valita kolme asiaa, joista muodostuisi mahdollisimman mukava päivä, mitä siihen kuuluisi?
– Sämpylöiden tekeminen töissä, sitten viiden kilometrin juoksu ja sitten uimista, Anni linjaa.
Suomen joukkue Special Olympics Euroopan triathlonkisoihin Slovakian Samoriniin 20.5.
Urheilijat
- Leo Rawstorne, Helsinki
- Jaakko Mikkonen, Hyvinkää
- Leevi Salmi, Lohja
- Anni Aalto, Tampere
Valmentajat
- Erwin Borremans, Hyvinkää, päävalmentaja p. 040 707 0869, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
- Mikael Pursi, Helsinki
- Kasper Borremans, Hyvinkää
Tutustu Suomen joukkueeseen 17.–25.6. Berliinissä käytävissä Special Olympics -maailmankisoissa
Lue lisää:
Saku Suikkanen valmistautuu seitsemänsiin Special Olympics -maailmankisoihinsa – ”Lentopallo on antanut hänelle lähes kaiken”
Kuukauden vapaaehtoinen: Jukka Lahti on kiertänyt kehitysvammaisten yleisurheilijoiden kanssa ympäri maailmaa – kesäkuussa edessä on kahdet isot kisat
Toomas Lahtinen ensimmäisenä suomalaisena Special Olympics -maailmankisojen esteratsastukseen