Kehitysvammadiagnoosi avasi Inka-Johanna Kolhinojalle uuden maailman – nyt hän valmistautuu Special Olympics -maailmankisoihin Jani Sievisen tuella

Jani Sievinen ja Inka-Johanna Kolhinoja

Inka-Johanna Kolhinoja oli 34-vuotias, kun hän sai kehitysvammadiagnoosin. Kahdeksan vuotta myöhemmin hän on lähdössä uimaan kilpaa kehitysvammaisten urheilun suurimpaan tapahtumaan, Special Olympics -maailmankisoihin Berliiniin ja häntä valmentaa olympiamitalisti Jani Sievinen. 

Vihdin Nummelasta lähtöisin olevalla Kolhinojalla oli jo lapsena diagnosoitu lievä aivotoiminnan häiriö MBD. Hän on myös heikkokuuloinen. Kehitysvammadiagnoosia Vantaalla asuva Kolhinoja sai odottaa pitkälle aikuisikään, ja sen myötä hän tunsi olevansa elämässään tietynlaisessa välitilassa.

Diagnoosin saaminen toi selkeyttä, ja lähipiirikin otti uutisen positiivisesti vastaan. Myös uusia ovia avautui. Kolhinoja seurasi vuoden 2015 Los Angelesin Special Olympics -maailmankisoja, ja halusi itsekin lähteä kokeilemaan siipiään urheilussa; ensin ratsastajana ja sittemmin uimarina.

Toinen avautunut ovi liittyi yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Kolhinoja on ollut ehdokkaana aluevaaleissa ja on varavaltuutettu Tikkurilan seurakuntaneuvostossa.

– Special Olympics -urheiluun mukaan tulo oli minulle lottovoitto. Kokonaan uusi maailma avautui. Ja politiikan kautta olen päässyt vaikuttamaan niihin asioihin, jotka ovat minulle tärkeitä. Ennen kaikkea että kehitysvammaiset otetaan vihdoin ja viimein huomioon, elämmehän jo 2020-lukua, Kolhinoja sanoo.

Kolhinoja on ehtinyt olla jo mukana pienemmissä kansainvälisissä Special Olympics -kisoissa Tanskassa ja Maltalla ennen tulevan kesäkuun Special Olympics -maailmankisoja. Vuoden takaisten Maltan kisojen jälkeen Kolhinoja nosti esiin sosiaalisessa mediassa, miten epäreilua on, ettei kehitysvammaisten urheilijoiden hienoa menestystä huomioitu mediassa. Se johti siihen, että kansanedustaja Noora Koponen kutsui koko Maltan kisajoukkueen eduskuntaan mitalikahveille.

– Meillä on vielä paljon tehtävää, että saadaan tasa-arvoinen yhteiskunta ja että olemme samassa asemassa muiden kanssa urheilussa, Kolhinoja toteaa.

Elokuussa 2022 Kolhinoja osallistui Apollo-matkojen uintiteemaiselle reissulle Kreetalle. Siellä valmentajana toimi Jani Sievinen, ja Kolhinoja suorasukaiseen tyyliinsä kävi pyytämässä vuoden 1996 olympiahopeamitalistin valmentajakseen, ovathan molemmat Nummelasta lähtöisin.

– Yhteistyö alkoi siitä, kun Inka Kreetalla hienosti menneen viikon päätteeksi kysyi ja sovittiin, että aletaan muutaman kerran viikossa tehdä maailmankisoihin tähtäävää valmistautumista, Sievinen kertoo.

Kolhinoja edustaa Helsingfors Simmsällskapia ja treenaa seuran valmentajan ohjauksessa. Sievisen valmennukset tulevat siihen päälle.

– Välilä tuntuu, että aamutreenit eivät ehkä ole minun juttuni, mutta kehitystä on tullut kovasti. Viime viikonloppuna Turussa leirillä Special Olympics -joukkueen valmentajat kehuivat, että tekniikka on parantunut selvästi, Kolhinoja sanoo.

Special Olympics -urheilu ei ollut Sieviselle entuudestaan aivan tuntematon asia. Sievinen oli kahdeksan vuotta sitten mukana Ylen Sisujengi-tv-sarjassa, jossa Los Angelesin Special Olympics -kisoihin valmistautuneet urheilijat saivat mentorikseen tunnetun huippu-urheilijan. Sievinen sparrasi kisoihin turkulaisuimaria Tatu Kantosta, joka on lähdössä myös Berliinin maailmankisoihin.

– Silloin olin oikeastaan enemmän esikuvan roolissa, en varsinaisesti valmentanut Tatua. Nyt olen konkreettisesti yhtenä valmentajana Inkan tukena, Sievinen sanoo.

– Sisujengi-ohjelma silloin ja tämä Inkan kanssa toimiminen on avannut itselleni ihan mielettömästi uusia juttuja. Pitää ehkä miettiä tiettyjä valmennuksellisia asioita vähän eri lailla ja uudesta näkökulmasta, jotta saadaan teknisiä asioita menemään niin sanotusti maaliin. Mutta on tämä ollut aivan mielettömän antoisaa, hän jatkaa.

Tutustu Suomen Special Olympics -maailmankisajoukkueeseen Sisujengiin



Lue lisää:

Saku Suikkanen valmistautuu seitsemänsiin Special Olympics -maailmankisoihinsa – ”Lentopallo on antanut hänelle lähes kaiken”

Kuukauden vapaaehtoinen: Jukka Lahti on kiertänyt kehitysvammaisten yleisurheilijoiden kanssa ympäri maailmaa – kesäkuussa edessä on kahdet isot kisat

Toomas Lahtinen ensimmäisenä suomalaisena Special Olympics -maailmankisojen esteratsastukseen

Liikkuminen on Special Olympics -urheilija Anni Aallolle konkreettisesti lääkettä