Sisujengin Toivo Laiho ja Roope Tervonen tähdittävät saksalaista All Inclusive -televisiodokumenttia

Toivo Laiho ja Roope Tervonen

Vajaat kolme vuotta sitten, loppukesästä 2020 saksalainen tuotantoyhtiö otti yhteyttä Suomen Paralympiakomiteaan kysyäkseen löytyisikö Suomesta sopivaa päähenkilöä televisiodokumenttiin, jossa seurataan eri maiden Special Olympics -urheilijoiden valmistautumista kesäkuussa 2023 Berliinissä järjestettäviin Special Olympics -kesämaailmankisoihin.

Löytyihän toki. Lahden Purjehdusseuraa edustavat Toivo Laiho ja Roope Tervonen olivat aloittaneet edellisen vuosikymmenen lopulla yhteistyön, jonka yhtenä tavoitteena olivat juuri Berliinin Special Olympics -kisat. Lajimuotona on Unified-purjehdus, jossa veneessä ovat samanaikaisesti yksi Special Olympics -urheilija (Laiho) ja yksi vammaton Unified-partneri (Tervonen).

Saksalaisdokumentin nimi on All Inclusive ja kantavana teemana tulevien Berliinin kisojen lisäksi inkluusio. Purjehdusyhteistyönsä aikana hyviksi ystäviksi muovautuneet Laiho ja Tervonen ovat nappiesimerkki urheilun yhdistävästä voimasta. Laihon ja Tervosen lisäksi dokumentissa on urheilijoita Saksasta, Mongoliasta ja Keniasta.

Dokumentin ensi-ilta Saksassa on juuri ennen Berliinin kisojen alkua. Suomen 65 urheilijan joukkue Sisujengi matkustaa Saksaan maanantaina 12. kesäkuuta ja viettää avajaisia (17.6.) edeltävät päivät isäntäkaupunkivierailulla läntisessä Saksassa sijaitsevassa Bochumin kaupungissa. Tiistaina 13.6. Suomen joukkue pääsee katsomaan All Inclusive -dokumentin bochumilaisessa elokuvateatterissa osana isäntäkaupunkivierailun ohjelmaa.

Dokumentista tehdään vielä päivitetty versio, johon kuvataan sisältöä myös itse kisoista. Toiveissa on, että dokumentti tullaan lähitulevaisuudessa saamaan myös Suomen televisioon.

Yle lähettää Berliinin maailmankisoihin toimittajan ja kuvaajan. Lyhyempien juttujen ohessa kisoista ja Sisujengin edesottamuksista tullaan koostamaan puolen tunnin dokumentti, joka esitetään Ylellä heinäkuun alussa.

Katso All inclusive -dokumentin traileri

 

Tutustu Berliinin maailmankisojen Sisujengin purjehdusjoukkueeseen

Tutustu Berliinin maailmankisojen koko 65 urheilijan Sisujengiin

 

Lue lisää:

Toivo Laiho – ”Missään ei ole näin sydämellisiä ihmisiä”

 

Tue Toivon ja Roopen sekä muiden Sisujengin urheilijoiden Berliinin kisamatkaa sekä loppuvuoden Special Olympics -toimintaa Suomessa:

Näkövammainen nuori uimari ROnja Hampf, maalipallon ja sokkopingiksen pelaaja Paavo Tulisalo, pyörätuolikoripalloilija Henri Kössö sekä Special Olympics -golfari Wivan Atrila mustissa paidoissa, joissa valkoiset teippaukset merkkaavat tyhjien sponsorimerkintöjen paikkoja. Maailman arvokkain pelipaita -kampanjan nimi ja logo sekä teksti: MobilePay 58558, www.paralympiarahasto.fi.