SISU Paraicehockey aloittaa parajääkiekon Suomen mestaruuden puolustamisen uudessa kotikaukalossaan Peurungassa

Juha Rautiainen

Parajääkiekkoliigan kausi 2023–2024 käynnistyy sopivasti kansainvälisenä vammaisten päivänä, sunnuntaina 3. joulukuuta. Avausturnausta isännöi hallitseva Suomen mestari, jyväskyläläinen SISU Paraicehockey.

Parajääkiekkoliigaa pelataan ensimmäistä kertaa Peurungan jäähallin uudessa esteettömässä kaukalossa. Tikkakosken Tikan alaisuudessa toimiva SISU Paraicehockey on tähän asti pelannut liigapelinsä Tikkakosken jäähallilla. 

Uusi kotiareena miellyttää SISUn kapteenia, laukaalaista Juha Rautiaista paitsi esteettömyytensä myös sijaintinsa osalta.

– Kotoani ei ole matkaa hallille kuin puolitoista kilometriä, Rautiainen hymähtää.

Esteettömiä kaukaloita on Suomessa vasta muutama, ja Rautiainen näkeekin olosuhdekehityksen olevan yksi tärkeä tekijä tulevina vuosina parajääkiekkoilun kasvulle. Tärkeintä on kuitenkin löytää uusia harrastajia.

– Uusia joukkueita ja uusia pelaajia, erityisesti nuoria pelaajia tarvitaan edelleen lisää. Meillä SISUssa on tilanne sen suhteen hyvä. Vaikka itse olen nelikymppinen, niin käytännössähän meillä on juniorijoukkue. Ja viime kaudella näytettiin, että pojat pärjäävät jo hyvin aikuisillekin, Rautiainen sanoo.

Rautiainen itse löysi parajääkiekon – jota tuolloin vielä kutsuttiin kelkkajääkiekoksi – pariin reilu kymmenen vuotta sitten. Hän halusi löytää itselleen lajin ja matkusti Laukaalta Helsinkiin, jossa järjestettiin Paralympiakomitean silloisen Tie tähtiin -hankkeen kokeilutapahtuma.

– Siellä minulle kerrottiin, että Jyväskylässä on mahdollisuus pelata kelkkajääkiekkoa, Rautiainen kertaa.

Tuolloin kiekkoilua oli tarjolla JYP Junioreissa. Toiminta kuitenkin hiipui 2010-luvun puoliväliin mennessä ja Rautiaisenkin harrastus keskeytyi.

Vuonna 2017 perustettiin SISU Paraicehockey, jonne Rautiainen nopeasti löysi tiensä. Lupaavasti käynnistynyt parajääkiekkoharrastus pääsi uudelleen vauhtiin, ja nyt joukkueen taustalla oli riittävästi innokkaita puuhaihmisiä, pääasiassa nuorten pelaajien vanhempia. SISUn nousu kuudessa vuodessa tyhjästä kevään 2023 Suomen mestariksi on upea tarina.

Helpolla mestaruus ei SISUlle tullut viime kaudellakaan, ja Rautiainen povaa nyt jopa vielä tiukempaa vääntöä kirkkaimmista mitaleista. Viime kauden hopeamitalisti Riihimäen Kiekko-Nikkarit ja Turun Palloseura tulevat antamaan SISUlle kovan vastuksen heti avausturnauksessa Peurungassa.

Yksi Parajääkiekkoliigan tämän kauden debytanteista on Kiekko-Nikkareiden paidassa pelaava nuori Nemo Pajula, joka halvaantui Ilveksen ja Kärppien välisessä alle 18-vuotiaiden liigaottelussa reilu vuosi sitten. Pajula on Ilveksen mies, mutta koska tamperelaisseura ei vielä tälle kaudelle lähtenyt mukaan Parajääkiekkoliigaan, pelaa Pajula riihimäkeläisseuran väreissä.

Parajääkiekkoliiga 2023–2024, 1. osaturnaus, 3.12.2023 Peurungan jäähalli, Laukaa

Otteluohjelma

  • 11.30 SISU Paraicehockey–Riihimäen Kiekko-Nikkarit
  • 12.50 Riihimäen Kiekko-Nikkarit–Turun Palloseura
  • 14.00 Turun Palloseura–SISU Paraicehockey

Lisätiedot turnauksesta: SISU Paraicehockey, joukkueenjohtaja Marika Kurki, puh. 0500 898 980, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Lisätiedot Parajääkiekkoliigasta: Suomen Paralympiakomitea, lajipäällikkö Petri Räbinä, puh. 050 596 5014, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kuva: Esa Jokinen

 

Lue lisää:

Jyväskylän SISU Paraicehockey parajääkiekon Suomen mestariksi