Tässä ovat Ahos-apurahojen ja kehittämistukien saajat syksyltä 2023 – Hae tukea osaamisen kehittämiseen kevään haussa vielä helmikuun aikana!

Lapsi ja taekwondovalmentaja, renkaissa roikkuva kehitysvammainen tyttö, paralympialaisten avajaiset ja soveltavan golfin välineistöä esittelevä nainen.

Ahos-apurahoja ja -kehittämistukea jaetaan jälleen osaamisen kehittämiseen paraurheilun ja soveltavan liikunnan kentällä. Minkälaisiin opintoihin ja kehittämishankkeisiin tukea voi saada? Lue esimerkkejä ja hae Ahos-apurahoja helmikuun loppuun mennessä.

Suomen Paralympiakomitea ja Suomen Punaisen Ristin alainen Ahos-säätiö jakavat Ahos-apurahaa ja -kehittämistukea kahdesti vuodessa paraurheilun ja soveltavan liikunnan alalla tapahtuvaan kouluttautumiseen ja osaamisensa kehittämiseen.

Syksyn 2023 haussa myönnettiin yhteensä 92 208,85 euroa 16 hakijalle tai hakijaryhmälle.

Ahos-apurahaa voidaan myöntää esimerkiksi ohjaajalle, valmentajalle, kouluttajalle tai opiskelijalle kouluttautumiseen kotimaassa tai ulkomailla. Koulutustilaisuuden tai opintomatkan tulee liittyä paraurheiluun tai soveltavaan liikuntaan. Etusijalla ovat hakijat, joilla itsellään on liikkumis- tai toimimiseste tai jokin pitkäaikaissairaus.

Ahos-kehittämistukea taas voivat hakea rekisteröidyt yhteisöt, kuten urheiluseura tai yhdistys, paraurheiluun tai soveltavaan liikuntaan liittyvissä koulutus- ja kehittämishankkeissa.

Hakijan omavastuu on 20 prosenttia haetusta summasta.

Kevätkauden Ahos-haku päättyy helmikuun 2024 lopussa. Jos suunnittelet koulutusta, opintomatkaa tai kehittämishanketta, jolle kaipaat taloudellista tukea, täytä pian hakemus!

Lue lisää ja hae apurahaa tai tukea täältä


Ahos-apurahoilla ja tuilla lähdetään opintomatkoille kansainvälisiin paraurheilukisoihin ja kehitetään soveltavaa toimintaa muun muassa golfissa, taekwondossa ja telinevoimistelussa

Syksyn 2023 hakukierroksella Ahos-apurahaa ja -kehittämistukea jaettiin seuraaville hakijoille:


Jussi Lotvonen: Redbull-valmennuskeskukseen tutustuminen

Hakija toimii yrittäjänä keskuksessa, jossa halutaan kehittää paraurheilun huippu-urheiluvalmennusta. Opintomatkan tavoitteena oli tutustua kansainvälisesti merkittävän valmennuskeskuksen arkeen, olosuhteisiin ja toimintatapoihin, ja hakea näin ideoita kotimaisen toiminnan kehittämiseen. Hakija on itse entinen paraurheilija.

 

Suomen Golfliitto: Paragolfin ohjaajakoulutus osaksi Golfliiton seuraohjaajakoulutusta (kehittämistuki)

Golfliiton hankkeen tavoitteena on lisätä golfin ohjaajien ja opettajien osaamista paragolfissa. Hankkeessa toteutetaan koulutusta sekä tuotetaan tulevaisuudessakin hyödynnettävää koulutusmateriaalia.

 

Suomen Palloliiton seurakehittäjät: opintomatka Irlantiin

Ryhmä koostuu Palloliiton alueellisista seurakehittäjistä. Opintomatkan tavoitteena on tutustua soveltavan jalkapallon edelläkävijämaa Irlannin toimintaan ja hakea sieltä malleja ja ideoita kotimaisen toiminnan kehittämisen tueksi.

 

Suomen Taekwondoliitto /kamppailulajit: Kaikille avoin kamppailuseura -hanke

Kamppailulajien yhteisen hankkeen tavoitteena on edistää inkluusiota lajien seuroissa. Hankkeessa toteutetaan koulutuskiertue, jonka pohjalta saadaan myös lisää tietoa seurojen ja toimijoiden tuen tarpeista. Hankkeesta vastaamaan palkataan osa-aikainen koordinaattori. 

 

Suomen voimisteluliitto: Telivoimistelu osaksi soveltavan voimistelun perhettä -hanke (kehittämistuki)

Hankkeen tavoitteena on jalkauttaa soveltavaa telinevoimistelua voimisteluseuroihin. Hankkeessa toteutetaan mm. ohjaajien ja tuomareiden koulutusta sekä lähdetään rakentamaan lajin kotimaista kilpailujärjestelmää. 

 

Suomen Judoliitto: Sovellettu on normaali -hanke (kehittämistuki)

Hankkeen tavoitteena on kehittää parajudon tuomari-, valmennus- ja kilpailutoimintaa Suomessa. Hankkeessa koulutetaan liitolle oma kouluttaja/asiantuntija ja järjestetään koulutuksia tuomareille, valmentajille ja seuraohjaajille. 

 

Ulla Karlsson: opintomatka pyörätuolikoripallon kansainvälisiin kilpailuihin

Hakija toimii erityisryhmien koripallotoiminnan vastaavana Koripalloliitossa. Opintomatkan tavoitteena on hakea tietoa, osaamista ja verkostoja kotimaisen pyörätuolikoripallotoiminnan kehittämistyön tueksi.

 

Kittelä & co: opintomatkat kesä- ja talviparalympialaisiin

Ryhmään kuuluu paraurheilun valmennuksesta, tapahtumista ja kehittämisestä vastaavia henkilöitä Liikuntakeskus Pajulahdesta sekä Paralympiakomiteasta. Opintomatkojen tavoitteena on luoda tärkeitä verkostoja sekä hakea ideoita ja tietoa paraurheilutoiminnan, erityisesti kilpailutoiminnan, kehittämiseen Suomessa. Yhdellä ryhmän jäsenistä on itsellä vamma. 

 

Tea Tuohioja: soveltavan CrossFitin ohjaajakoulutus

Hakija harrastaa soveltavaa CrossFitiä ja haluaa kouluttautua lajin valmentajaksi. Tavoitteena on jalkauttaa soveltavaa CrossFitiä Suomeen ja kouluttaa jatkossa myös muita lajivalmentajia soveltamisesta.

 

Marijo Honkonen: Metsämieli-ohjaajakoulutukset

Hakija toimii monipuolisissa rooleissa neurologisia haasteita omaavien lasten ja nuorten parissa. Koulutusten tavoitteena on hankkia osaamista luontoliikunnan hyödyntämiseksi näiden asiakasryhmien kanssa.

 

Milla Routamaa: opintomatka Park Lane Stables -ratsastustallille Lontooseen

Hakija toimii pararatsastuksen ohjaajana. Opintomatkan tavoitteena on hakea oppia pararatsastuksen ohjaamiseen sekä pararatsastukseen keskittyvän tallitoiminnan kehittämiseen tallilta, jossa on asiassa pidempiaikaista ja vahvaa kokemusta.

 

Tiusanen & co: opintomatka Special Olympics -maailmankisoihin

Hakijat toimivat valmentajina Special Olympics Unified -koripallossa. Opintomatkan tavoitteena on verkostoitua ja oppia lisää mm. erilaisten joukkueiden valmentamisesta, kilpailutoiminnan organisoimisesta.

Fanny Juvonen: soveltavan telinevoimistelun opintomatka

Hakija toimii soveltavan voimistelun päävalmentajana seurassaan. Opintomatkan tavoitteena on perehtyä soveltavan telinevoimistelun kilparyhmien harjoitteluun ja kilpailuohjelmiin, jotta kilpatavoitteellista toimintaa voitaisiin aloittaa myös Suomessa.

 

Tuula Holtti: Parajudon kilpailut ja valmentajakoulutus

Hakija toimii parajudon päävalmentajana. Opintomatkalla on tarkoitus tutustua ensimmäisiin European Judo Unionin säännöillä käytäviin kisoihin ja kouluttautua näiden uusien sääntöjen soveltamiseen.  

 

Suhonen & Repo: opintomatka paralympialaisiin

Hakijat ovat paraurheilijoita ja toimivat lisäksi erilaisissa rooleissa mm. kaupungin luottamustoimessa, asiantuntijana ja sosiaalisen median vaikuttajana. Matkan tavoitteena on tutustua paralympialaisiin, tehdä sieltä sosiaalisen median nostoja ja lisätä tietoisuutta ja kiinnostusta paraurheiluun eri tahoilla.

 

Timo Mäkynen: opintomatkat paralympialaisiin ja Special Olympics -maailmankisoihin

Hakija toimii Paralympiakomiteassa kumppanuuksien ja markkinoinnin parissa. Opintomatkojen tavoitteena on tutustua paraurheilun yhteistyökumppanuuksien ja isojen tapahtumien prosesseihin ja yhteistyökumppanien kanssa työskentelyyn kaksien hyvin erityyppisten isojen kansainvälisten kilpailutapahtumien olosuhteissa.

 

Kuvat: Milla Vahtila, Harri Kapustamäki, Toivo Laiho, Suomen Paralympiakomitea

 

Tutustu kaikkiin Paralympiakomitean kautta haettaviin apurahoihin ja tukiin

 

Lisätietoa apurahoista ja tuesta: