Kuntokuu: Suomen Ladun vinkit soveltavaan ulkoiluun

Lapsi hiihtämässä hiihtokelkalla, ulkoilija kävelemässä kyynärsauvalumikengillä hangella, perhe liikkumassa hiihtokelkan ja pulkan kanssa sekä kävellen.

Kuntokuun puitteissa voi helposti kokeilla myös itselle uusia liikuntamuotoja. Jos soveltavan luontoliikunnan mahdollisuudet ovat vielä kartoittamatta, Suomen Latu tarjoaa apua T.U.L.O.S. -muistisäännön muodossa. 

Yhdenvertaisessa luontoliikunnassa kyse ei ole siitä, kuka voi sitä harrastaa, vaan millaisin sovellutuksin aivan jokainen voi luonnossa liikkua. Soveltaminen voi olla esimerkiksi ympäristön muokkaamista, olosuhteen valintaa, asenneilmapiirin muokkaamista, apuvälineitä tai avustajia. Ruohonjuuritasolta ja tarpeesta syntyvät usein parhaat ratkaisut.

Suomen Ladun visiona on, että kaikki löytäisivät oman tapansa ulkoilla ja nauttia luonnosta. Järjestö onkin tuottanut materiaaleja yhdenvertaisen ulkoilun edistämiseksi yhteistyössä Suomen Paralympiakomitean ja muiden kumppanien kanssa. Jokaiselle omat soveltamisen tavat ja ulkoilumuotojen mieltymykset löytyvät kuitenkin luonnollisesti kokeilemalla. 

Kaikkia Suomen Ladun lajeja voi soveltaa mitä erilaisimmilla tavoin, ja Latu kannustaakin kokeilevaan kulttuuriin ja etsimään avoimin mielin onnistumisia haasteiden sijaan. Lähde siis matalalla kynnyksellä ulkoilemaan ja nauttimaan luonnosta!

Kuinka aloittaa soveltava ulkoilu?

Vapaaehtoiset ulkoilun järjestäjät ovat avainasemassa mahdollistamassa ulkoilua, mutta vastuu löytää ratkaisuja juuri itselleen – luovasti ja omat tarpeet tuntien – on kuitenkin soveltavasta ulkoilusta kiinnostuneilla itsellään.

Apua saat T.U.L.O.S. -muistisäännöstä, joka ohjaa harrastajaa soveltamaan toimintaa ja löytämään toimijoita ulkoiluharrastuksen aloittamiseksi. 

Muistisääntö koostuu viidestä omaehtoisesta periaatteesta: Tutki, Uskalla, Luota, Oivalla, Sovella.

Tutki

Ota selvää siitä, mitä on saatavilla, tai ota yhteyttä ulkoilun toimijoihin. Aloita esimerkiksi kartoittamalla oman alueesi ulkoilun toteuttajia, joita löydät paljon muun muassa Suomen Ladun jäsenyhdistysten joukosta.

Soveltuvat esteettömät ympäristöt mahdollistavat retkeilyn aloittamisen matalalla kynnyksellä. Lähiympäristöjen ulkoiluolosuhteista vastaavat useimmiten kunnat, joten ota selvää myös oman kuntasi esteettömistä mahdollisuuksista.

Muita hyödyllisiä tietolähteitä:

Uskalla

tarttua toimeen. On hyvä aloittaa pienestä, sillä kaikki retket alkavat kotiovelta. Puistokävelystä on helppo siirtyä päiväretkeen ja siitä on jo pienempi askel yön yli kestävään retkeen.

Helpoiten alkuun pääsee retkeilevän ystävän tai sukulaisen mukana. Jos lähipiiristäsi ei löydy sopivaa ulkoilukaveria, ota yhteyttä paikalliseen toimijaan tai käy tutustumassa esimerkiksi maksuttomassa kokeilutapahtumassa.

Tutustu Suomen Ladun tapahtumakalenteriin

Luota

itseesi, ohjaajiin ja toiminnan kehittymiseen. Kukaan ei ole ensimmäisellä kertaa mestari, eikä suunniteltua lajikokeilua saada välttämättä ensimmäisellä kerralla maaliin. Luota kuitenkin siihen, että toiminta kehittyy.

“Ensimmäinen melontakokeilu voi kaatua siihen, että kajakkiin on liian vaikea nousta kiikkeryyden ja pienen istuinaukon takia. Seuraavalla kerralla voi kokeilla soveltuisiko avokanootti paremmin.”

Jo lajin ja välineen valinta voi siis olla soveltamista. Katso soveltamisen tapoja moninaisilta harrastajilta Suomen Paralympiakomitean ja Suomen Ladun kokemuspäivän seminaarista.

Oivalla

mitkä ovat sinun mieltymyksesi ja toiveesi ulkoilulle. Oletko nautiskelija, vai tahdotko hikoilla luonnossa liikkuen? Etsi aktiivisesti onnistumisia, hankaluudet ilmoittavat itsestään turhankin hanakasti. Keskittymällä onnistumisten oivaltamiseen on henkisesti kestävämpää jatkaa kokeiluja.

“Pyöräilyä kokeiltaessa vaikeasti heikkonäköisenä ongelmaksi voi nousta oppaan katoaminen metsän varjoihin. Voikin olla hyvä laittaa opas eteen ja varustaa hänet kirkkaalla paidalla. Näin pystytään käyttämään jäännösnäköä suunnan pitämiseksi.”

Tutustu Suomen Ladun lajitarjontaan ja löydä oma ulkoilutapasi.

Sovella

etsi sinulle sopivat lajit, tavat ja välineet. Ulkoilun varusteita ja välineitä pystytään muokkaamaan erilaisiin tarpeisiin omatoimisestikin, esimerkiksi retkipatjalla, ilmastointiteipillä ja nippusiteillä.

Kun omat viritykset eivät riitä, soveltavan ulkoilun apuvälineitä voi vuokrata valtakunnallisesti Välineet.fi -sivuston kautta.

“Jos jalkojen kanssa on haasteita, valitaan polkujuoksun sijaan maastokäsipyöräily. Moottoripyöräilyssä käytettyjä kypäräpuhelimia voidaan myös soveltaa käytettäväksi näkövammaisen harrastajan ja hänen oppaansa kommunikoinnin apuna esim. hiihdossa ja maastopyöräilyssä.”

Tutustu Paralympiakomitean apuvälinetoiminnan valtakunnallisesti vuokrattaviin liikunnallisiin apuvälineisiin

 

Ota nämä vinkit käyttöön ja lähde ulos omalla tavallasi, halusit sitten rymistellä maastopyörällä tai fiilistellä luontoa kodin lähipiirissä erilaisin aistein.

Ulkoilu alkaa kotiovelta.

 

Ulkoiluterveisin,

Miika Honkanen
Asiantuntija, Kaikille avoin ulkoilu -hanke
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
050 581 5389

www.suomenlatu.fi

 

 

Lisätietoa Kuntokuusta: